שתף קטע נבחר

צילום:גיל יוחנן

הורים שכולים יפגינו: "דם בנינו שווה פחות?"

להפגנת "הפראיירים" יגיעו גם הורים שכולים, אחרים יתמכו מרחוק. נלי ברק, שבנה נהרג באירוע שבו נחטף שליט, דורשת שהחרדים לא ישתמשו בתורה כתירוץ, יו"ר יד לבנים "חרד למדינה". שלמה וישינסקי: אמהות המשתמטים לא מתביישות?

הם נתנו את היקר מכול למדינה וכעת הם תומכים במאבק לגיוס לכולם. הורים שכולים לא מעטים יגיעו להפגנת "הפראיירים" במוצאי שבת, אחרים יתמכו מרחוק בדרישות שגם אלו שתורתם אומנותם ישרתו בצה"ל או בשירות אזרחי ויש גם כאלה שמבקשים לתת לחרדים להתגייס מרצונם החופשי ולא לכפות עליהם לשרת.

 

עוד על משבר הגיוס

מופז דן עם נתניהו: "ברור שאין לו כוונה לפרוש"

ח"כים מקדימה יפגינו עם 'הפראיירים'. מופז יגיע?

הגדוד החרדי פורח: "בבני ברק מתפוצצים מקנאה"

הפראיירים יפגינו במוצ"ש: "מכרו אותנו לאלי ישי"

לדף ההפגנה במוצאי שבת בפייסבוק - לחצו כאן

 

נלי ברק מערד, שבנה סגן חנן ברק ז"ל נהרג באירוע שבו נחטף גלעד שליט ביוני 2005, הביעה תמיכה במאבק. למרות שלהפגנה היא לא תגיע, היא מחזקת את המפגינים מרחוק. "כל אחד צריך לתרום את חלקו. אנחנו לא בנויים לקבל פרזיטים".

 

האם השכולה הדגישה כי אינה מזלזלת בתלמידי הישיבות הלומדים תורה. "אבל, כמו שהילדים שלנו רוצים ללמוד באוניברסיטה ונותנים שלוש שנים, אז הם יכולים גם לתת שלוש שנים ואז ללמוד תורה כל חייהם", היא אמרה. "זה לא יברח. שלא ישתמשו בתורה כתירוץ. זה לא מקובל עליי. כולם שווים בארץ הזו ואין שווה יותר ושווה פחות. למה הדם של הבן שלי שווה פחות?"

 

הורי סגן חנן ברק ז"ל. "לא בנויים לקבל פרזיטים" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
הורי סגן חנן ברק ז"ל. "לא בנויים לקבל פרזיטים"(צילום: הרצל יוסף)

 

ברק אמרה כי היא תומכת בשירות אזרחי לחרדים וגם לערבים. "אם יהיה מספר הולך וגדל של מתגייסים, אורך השירות יכול להתקצר", אמרה האם השכולה. "כולם ישרתו אותו דבר ויעשו שירות לאומי אותו דבר. אבל אני לא חושבת שכל הערבים יתגייסו. שירות לאומי הם יכולים לעשות. יש להם מספיק בתי ספר ומרפאות והמון מקומות שהם יכולים לתרום בהם". 

 

היא אמנם לא בטוחה שהמאבק יצליח, אך לדעתה חייבים ללכת על כל הקופה. "כשמתחילים להילחם על משהו, על דבר כל כך צודק, תעשו את המלחמה שתהיה שווה. אל תלכו בטלאים על טלאים.  איש לא ניסה לאורך השנים לשנות את המעוות. זה יהיה מאבק קשה ולצערי אני לא מאמינה שיצליחו. אלא אם כן הם יהיו מאוחדים".

 

"מאוד מכעיס את המשפחות השכולות"

מי שכן צפוי להגיע להפגנה הוא אלי בן שם, יו"ר ארצי של ארגון יד לבנים שאיבד את בנו סגן קובי בן שם באסון המסוקים. ביום שבת הוא יגיע להפגנה והתחושות הן לדבריו קשות. "אנחנו חלק מהמחאה הזו", הוא אמר. "זה מאוד מכעיס את המשפחות השכולות כי אנו שילמנו מחיר כבד מאוד עבור המדינה שמאוד יקרה לנו. אנחנו מאוד כואבים וכועסים שרק חצי עם הולך לצבא וחצי לא עושה דבר. אנחנו מצפים שראש הממשלה יתעשת, יש פה הזדמנות היסטורית לשנות את המצב הקיים, שאם הוא יימשך תוך כמה שנים לא יהיה מי שישרת בצבא".

 

וישינסקי לצד אשכנזי, בחודש שעבר. דורש שוויון בנטל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
וישינסקי לצד אשכנזי, בחודש שעבר. דורש שוויון בנטל(צילום: גיל יוחנן)

 

הוא הוסיף כי התאכזב מאוד מהחלטת ראש הממשלה לפרק את ועדת פלסנר, שהגישה למרות זאת ביום רביעי את המלצותיה. "חשבנו שאנו על סף שינוי היסטורי במדינה, ואנו רואים שזה מתפוגג עוד פעם משיקולים פוליטיים צרים. מדובר באיום אסטרטגי מספר שתיים על מדינת ישראל היום. אנחנו מאוד חרדים למדינה הזו".

 

ירון בסקינד, שאיבד את בנו מתן ששירת בחטיבת הצנחנים ונהרג בתאונת דרכים בהיותו בתפקיד, אמר כי בנו ניתק את הקשר עם בני גילו שלא התגייסו לצה"ל. גם הוא מתכוון להשתתף בהפגנה במוצאי שבת. "אין לי ספק שלו מתן היה חי, הוא היה נלחם ונושא את הדגל הזה של שוויון בנטל", אמר האב השכול. לדבריו, המסר הוא פשוט: "צריך להיות גיוס לכולם. בלי כל הבחנה. יש צבא אחד, זהו צבא יהודי בארץ ישראל וכל אחד צריך למצוא שם את מקומו, ומי שלא מוצא את מקומו שלא יקבל זכויות".  

 

השחקן שלמה וישינסקי, שאיבד את בנו ליאור בציר פילדלפי בדרום רצועת עזה, יהיה בעת ההפגנה בהצגה. הוא אמר כי יגיע לתמוך אחרי ההפגנה ואפילו במהלכה. "לא יכול להיות שחלק גדול מהאוכלוסייה לא לוקח חלק בנטל הזה", הוא אמר. "ליאור היה שמאלני קיצוני ושירת ביחידה הכי מובחרת שיכולה להיות. הוא הפריד בין צה"ל לבין הדעות הפוליטיות שלו. הוא היה דמוקרט אמיתי".

 

"האמהות של אותם בנים חרדים לא מתביישות?", הוא שאל. "הן לא מפחדות? הן ישנות טוב בלילה? אמהות אחרות לא ישנות טוב בלילה, כמו שאני לא ישנתי טוב בלילה כשהבן שלי היה בצבא".

 

"אי אפשר לשנות בשישה ימים"

מנגד, עמי שרייר, אביו של סרן יפתח שרייר מחיפה שנפל במלחמת לבנון השנייה, אמר כי הקצב שבו דורשים פעילי השוויון בנטל לשנות את פני הדברים בנושא גיוס חרדים מהיר מדי. "את מה שנוצר פה במשך 64 שנים אי אפשר לשנות בשישה ימים", הוא אמר. האב השכול סיפר כי במהלך ימי השבעה על בנו ביקר בבית המשפחה השר אלי ישי, "סיפרתי לו אז

 שיפתח כקצין חילוני פיקד על חיילים בני ישיבות הסדר ואמרתי לו שהש"סניקים צריכים לקחת דוגמה ולהתגייס גם כן. הוא סיפר לי ששירת בעצמו שלוש שנים".

 

הוא סיפר על פגישה נוספת עם ישי בכנסת. "הדבר הראשון שהוא אמר לי היה שקצב החרדים המתנדבים לשירות צבאי הולך וגדל", אמר שרייר. הוא הוסיף שאסור להפעיל יותר מדי לחץ: "עד היום קרוב ל-6,000 חרדים כבר התגייסו והיד עוד נטויה. ברגע שילחצו אותם הם יסגרו ואנחנו לא נצא נשכרים מכך".

 

בעצרת "הפראיירים", שתיערך ברחבת מוזיאון תל-אביב, ישתתפו נציגים מכל הקשת הפוליטית, וכן סופרים וזמרים, ובהם רמי קלינשטיין, דויד ברוזה ודנה ברגר. ד"ר יועז הנדל, לשעבר ראש מערך ההסברה הלאומי במשרד ראש הממשלה, יהיה בין הנואמים בהפגנה.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאהל הפראיירים. הפגנה במוצ"ש
צילום: אוהד צויגנברג
שלמה וישינסקי. "להפריד בין הדעות לצה"ל"
צילום: אבי פרץ
אלי בן שם. "מאוד מכעיס"
צילום: דורון גולן
מומלצים