שתף קטע נבחר

איסור על מסתנן לשלוח כסף: "לא חוקתי ולא יעיל"

בארגוני הסיוע מתחו ביקורת חריפה על הפצצה שהטיל משרד המשפטים שמבקש לאסור על מסתננים להעביר כספים לחו"ל. "זו פגיעה בלתי חוקתית בזכות הקניין", אמר עו"ד שעובד עם מהגרים. מתנדבת במרכז סיוע: "הם ימשיכו להגיע לכאן"

הצעת משרד המשפטים לתיקון החוק למניעת הסתננות, לפיה העברת כסף לחו"ל על ידי מסתנן תיחשב עבירה פלילית שהעונש בגינה יכלול מאסר וקנס כבד, עוררה אמש (יום א') סערה. "הצעת החוק מהווה פגיעה בלתי חוקתית בזכות הקניין של מבקשי מקלט", אמר עורך הדין יונתן ברמן מהקליניקה המשפטית לזכויות מהגרים במרכז האקדמי למשפט ועסקים. סיגל רוזן, ממרכז הסיוע לעובדים זרים, העריכה כי הקשיים בארץ עדיין אינם משתווים לאלו שבאפריקה ולכן הפליטים ימשיכו להגיע.

 

עוד כתבות בנושא המסתננים ב-ynet: 

 

לפי ההצעה של משרד המשפטים, העונש בגין העברת כספים לחו"ל על ידי מסתננים עומד על חצי שנת מאסר, או קנס בסך 29,200 שקל. לדברי עו"ד ברמן, ההצעה מטילה על המסתננים מגבלות מפלות שאינן מוטלות על אף אוכלוסייה אחרת בישראל.

 

"התזכיר הזה בעצם חוזר על המנטרה השקרית שהממשלה חוזרת עליה כל העת, לפיה אין מדובר בפליטים, אלא במהגרי עבודה", אמר עו"ד ברמן.

 

"בו בזמן", הוסיף, "ישראל כן מכירה בכך שגירוש אזרחי אריתריאה וצפון סודן, המהווים ביחד 90% מאוכלוסיית האפריקנים בישראל, תעמיד אותם בסכנת חיים ולכן לא מגרשת אותם". הוא הביע תקווה שגם אם החוק יעבור בסופו של דבר, בג"ץ יפסול אותו כלא חוקתי.

 

סנרה, פליט מאריתריאה, אמר ל-ynet בעקבות פרסום ההצעה: "רבים מאיתנו השאירו בני משפחה זקנים וחולים בארצות המוצא ובמחנות פליטים. אם לא אתמוך בהם ואחלוק עמם את המעט שאני מרוויח בישראל, כפי שמציעים, חייהם יהיו בסכנה".

 

לדבריו, "רוב הכסף מועבר דווקא דרך ערוצים לא חוקיים ולא דרך הבנקים, ולכן עדיף להתמקד בעצירת המסחר הלא חוקי בכספים מאשר בחקיקה כזו".

 

בוועד שכונת קריית שלום בירכו על ההצעה

רוזן, ממרכז הסיוע לעובדים זרים, הוסיפה כי "בתקופה האחרונה אנו עדים ליותר ויותר מקרים של מבקשי מקלט שהגיעו לישראל מאריתריאה, שלא מרצונם, אשר נחטפו ממחנות הפליטים על ידי מבריחים בדואים תמורת כופר שעלותו מגיעה עד לסכומי עתק של 60 אלף דולר שהחטופים מגייסים מקרוביהם בעולם המערבי, קרי קנדה, ארצות הברית ואירופה".

 

"לאחר תשלום הכופר, אנשים אלה משוחררים ממחנות העינויים הנמצאים על גבולה של ישראל, ועוברים לשטחה, ועתה נדרשים להחזיר סכומים אלו לחברים ולקרובי המשפחה ברחבי העולם. הקשיים שמדינת ישראל מנסה להעמיד בפני מבקשי המקלט הם כאין וכאפס לקשיים העומדים בפניהם בסודן, אריתריאה ומצרים, ולכן סביר להניח שהם ימשיכו להגיע לכאן".

 

רוזן סבורה כי הדרך היעילה היחידה להתמודד עם מספרם הגדול של מבקשי המקלט היא באמצעות בדיקת בקשות הפליטות שתאפשר לפליטים שבהם להתאחד עם קרוביהם בעולם המערבי, ולישראל לגרש את האחרים. "רק הכרה בהם כפליטים תאפשר לישראל לבקש ממדינות נוספות בעולם המערבי לסייע בקליטתם עקב היותה מדינה קטנה", סיכמה, "עד היום קלטנו רק 157 איש שהוכרו כפליטים".

 

מנגד, לוי מלאייב מוועד שכונת קריית שלום בדרום תל אביב אמר בתגובה להצעת המדינה: "אנו מברכים את שר המשפטים וחושבים שזהו צעד נוסף ומצוין שמתווסף לצעדים נוספים בעת האחרונה, אשר מוכיחים בשטח כי אכן פחות מבקשי מקלט מגיעים לדרום תל אביב. אני מקווה שהכנסת כולה תתמוך בהצעה זו".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 08/07/2012 23:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזרחים זרים בדרום תל אביב
צילום: EPA
מומלצים