שתף קטע נבחר

הוא ניסה לאנוס והרגתי אותו. מה אומר החוק?

במציאות הנוכחית, מקרים של תקיפת נשים הפכו כמעט לעניין שבשגרה. האם אשה יכולה להשתמש בנשקים חמים או קרים כדי להגן על עצמה, ומה אומר החוק? עו"ד שי רודה על גבולות ההגנה העצמית

ערב אחד יצאה את ביתה עורכת דין מצליחה (חלק מהפרטים שונו מטעמי פרטיות), כדי לפגוש אדם אשר ביקש את עזרתה המקצועית. היא החנתה את רכבה בסמוך למקום הפגישה. אלא שאז גילתה כי טעתה בכתובת ושבה לרכבה. כאשר פתחה את דלת הרכב הותקפה עורכת הדין בידי שלושה גברים.

 

עוד בנושא:

אונס: מדוע לא מספרים לנו את כל האמת לגביו?  

אונס בדייט: לא זה לא, בכל שלב שהוא

רוב מקרי האונס לא מתרחשים בסמטה אפלה

 

בתגובה, שלפה אקדח שנשאה ברישיון, וירתה שש יריות לעבר התוקפים. כתוצאה מהירי נהרג אחד התוקפים והשניים האחרים נפצעו קשה. מיד לאחר האירוע הסגירה עצמה עורכת הדין למשטרה, והייתה עצורה במשך שלושה שבועות עד להגשת כתב אישום.

 

 

עורכת הדין הודתה בבית המשפט במרבית העובדות, אולם כפרה בעבירות שיוחסו לה וטענה להגנה עצמית. בית המשפט זיכה אותה זיכוי מוחלט, וקבע כי הופתעה על ידי שלושה רעולי פנים חמושים באלות שהתנפלו לעברה.

 

עוד קבע ביה"מ כי האירוע ארך זמן קצר ביותר (פחות מדקה), ובזמן זה חשה סכנה מיידית ומוחשית לחייה.

 

לבסוף, קבע בית המשפט, פעולת הירי הייתה סבירה בנסיבות העניין, פעולה שנועדה להדוף את תקיפתה בידי שלושה תוקפים, תקיפה ממנה נשקפה סכנה מוחשית לפגיעה בשלמות גופה ואף בחייה.

 

 

 

תנאים לטענת הגנה עצמית

בתקופה האחרונה אזרחים רבים חשים כי קיימת ירידה בתחושת הביטחון האישי. בין אם תחושה זו היא מוצדקת ובין אם לאו, לא מדובר בשאלה של סטטיסטיקה אלא שאלה פסיכולוגית. יש מי שמרגיש שקצרה ידה של משטרת ישראל לספק בטחון אישי לאזרחי המדינה, והוא צריך להגן על עצמו בעצמו.

 

על מנת שתקום למותקף טענת הגנה עצמית, על הטוען את קיומה של טענת "הגנה עצמית" לעמוד בשישה תנאים. התנאי הראשון הוא תקיפה שלא כדין. תקיפה היא כל מכה, נגיעה, דחיפה או הפעלת כוח על גופו של אדם בכל דרך שהיא. שימו לב - תקיפה שלא כדין יכולה להתבצע גם ע"י שוטר.

 

התנאי השני, הוא קיומה של סכנה מוחשית לפגיעה בחייה, בחירותיה, בגופה או ברכושה, של המותקפת או של זולתה. אין צורך לערוך ניתוח קר בעת התקיפה, ולהגיע לכלל דעה מלומדת כי התקיפה מהווה סכנה מוחשית לחיים, אלא ניתן ללמוד זאת מהנסיבות של אותו מקרה ומקרה.

 

תנאי שלישי הוא מיידיות הסכנה. משמעותו של תנאי זה היא כי על ההגנה (תקיפה) להיפסק מרגע שההתגוננות אינה נדרשת עוד, לשם עצירת התקיפה. ברגע שההגנה השיגה את המטרה - עצירת התקיפה, אין עוד מקום להמשיך ולהפעיל כוח כנגד אותו תוקף.

 

תנאי נוסף הוא כי הטוענת להגנה עצמית לא נכנסת למצב בהתנהגות פסולה תוך שהיא צופה מראש את אפשרות התפתחות הדברים. הכוונה היא שהסיטואציה של התקיפה נכפתה עליך, ולא את תקפת קודם את התוקף או התגרית בו.

 

התנאי החמישי הוא תנאי הנחיצות. האם ישנן אלטרנטיביות אחרות להגנה עצמית והאם ניתן יהיה לנקוט בכוח מועט יותר לשם הדיפת הסכנה. לא מדובר באלטרנטיבות ערטילאיות אלא על אלטרנטיבות סבירות, כמו למשל, האם ניתן לברוח ולהימנע מהעימות? האם דיי בצעקות כדי להבריח את התוקף? וכו'.

 

התנאי האחרון הוא תנאי הפרופורציה. בהתאם לתנאי זה נדרש יחס ראוי בין הנזק הצפוי מפעולת המגן לבין הנזק הצפוי מן התקיפה. כמובן שגם פה נדרש היגיון בריא, ומקרה בו אדם נוגח בך, לא מצדיק לדקור את אותו נוגח.

 

בהתקיימות התנאים אותם מניתי, עומדת למותקפת הזכות להגן על עצמה ולתקוף את מי אשר תקף אותה או את זולתה. בסיטואציה הזו, כל נזק שיגרם לתוקף כתוצאה מהגנה עצמית של המותקף, יחול עליו.

 

"שחקני חיזוק" להגנה עצמית – חוקי?

באחרונה, לאור ריבוי מקרי תקיפת נשים, אנו רואים פריחה של אתרים וחנויות המציעות אמצעי הגנה עצמית, תוך התגברות השיח הציבורי בדבר ההמלצה לנשים להסתובב עם אמצעי הגנה כלשהו.

 

אמנם, אמצעי הגנה כזה או אחר יכול אכן להרתיע תוקף פוטנציאלי ולעיתים אף לפגוע בו מספיק כדי שנוכל לברוח, אך יחד עם זאת, לעיתים אנו מגלים כי שימוש לא נכון או אמצעי הגנה לא חוקי, עלולים לסבך את העניינים עוד יותר.

 

נשק אישי - מותר להשתמש באקדח אישי (ברישיון) אם מתקיימים התנאים שצוינו. הדברים נכונים גם לגבי חיילת הנושאת נשק אישי ולגבי אנשי כוחות הביטחון.

 

 

גז מדמיע - גז מדמיע הוא חוקי ומומלץ ביותר להגנה.

 

שוקר– שוקר הוא אמצעי הגנה המשתמש באנרגיה חשמלית על מנת לחשמל את התוקף לפרק זמן קצר. החוק אינו אוסר להחזיק שוקר להגנה עצמית וניתן לקנות שוקר בחנויות השונות.

 

סכין/אגרופן – חוק העונשין אוסר על החזקת סכין (להב מתקבעת) או אגרופן מחוץ לתחום הבית או החצר. עם זאת, החוק מתיר להחזיק אולר (להב לא מתקבעת עד עשרה ס"מ).

 

לבסוף, כמובן, אמצעי ההגנה המומלץ ביותר הוא קורסים להגנה עצמית.

 

בהצלחה!

 

 

*הנאמר במאמר זה מיועד לנשים וגברים כאחד

 

 

מה דעתכם על הכתבה? ספרו לנו בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לירות כדי להרתיע או לירות כדי להרוג?
צילום: shutterstock
צילום: משרד עו"ד שי רודה
עו"ד שי רודה
צילום: משרד עו"ד שי רודה
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים