שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר, חיים צח, שירן גרנות

מופז מתגאה: "הבאנו את הקואליציה למרכז"

אחרי שהושפל על-ידי ראש הממשלה, אך גרם לו ליישר קו עם ועדת פלסנר, יו"ר קדימה מאמין שאנחנו בדרך ל"שינוי היסטורי". בראיון ל-ynet הוא ממעיט בגודל המשבר עם נתניהו, שולל איחוד עם הליכוד ולא שוכח לעקוץ את לבני: "תקפה את קדימה מבחוץ"

אחרי שבוע פוליטי סוער שבו זכה לקיתונות של ביקורת על התנהלותו במשבר הגיוס החדש, שאול מופז מרשה לעצמו להישען לאחור ולחייך – ככל הנראה בגלל ההתקדמות המשמעותית של ח"כ יוחנן פלסנר והשר משה יעלון בגיבוש הצעת החוק החדשה.

 

סערת השוויון בנטל - דיווחים קודמים ב-ynet:

ליברמן: נתנגד לכל חוק בלי גיוס לכולם בגיל 18

ישראל ביתנו: "יחימוביץ' רוצה את קולות החרדים"

הפראיירים לנתניהו: אל תתחמק, גיוס בגיל 18

יעלון ופלסנר בדיון הראשון: "הזדמנות היסטורית"

 

"אנחנו מתקדמים בכיוון הנכון", אמר מופז בראיון ל-ynet, "בסוף השבוע הזה תהיה הצעת חוק והצעת מחליטים, ואני מאמין שביום ראשון תהיה החלטת ממשלה וביום שני – קריאה ראשונה בכנסת. אני מאמין שהצעת החוק צריכה לשמור על העקרונות, ובתוך העקרונות יש גמישויות מסוימות מאוד. אי אפשר לחצות את העיקרון של שירות לכול, אחריות אישית ונושא הגיל". 

 

אתה מרגיש שאתה עושה היסטוריה? 

"אני חושב שאנחנו בכיוון של שינוי היסטורי. ביום שנעביר את זה בקריאה שלישית, זה יהיה שינוי היסטורי. אני מאמין שיהיה לזה רוב, כי בסופו של דבר, כל מי שעיניו בראשו, ומכיר את ההוויה הישראלית, מבין ששירות בישראל זה חלק מה-DNA של ישראל".

 

מופז בהפגנה במוצ"ש (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מופז בהפגנה במוצ"ש(צילום: עופר עמרם)

 

בשבוע האחרון התעלם מופז מן הביקורת שהוטחה בו, ועסק בעיקר בהחרפת המשבר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. גם הערב הוא דוחה את הדברים שנכתבו ונאמרו עליו, ומבהיר - לא התכוונתי לפרוש מן הממשלה במהלך המשבר.

 

"הצעת החוק של קדימה ושל ועדת פלסנר היא הבסיס לניסוח הצעת החוק שתובא לכנסת ולממשלה", הוא אומר, "מבחן התוצאה הוא המבחן הקובע. לא נביא חוק כאילו או משהו שדומה לחוק טל 2. זה יהיה חוק שיביא לאמנה חברתית חדשה בישראל. לא נכנסנו לממשלה כדי לפרוש ממנה. לומר לך שלא היו לבטים, שלא היו מחלוקות, ורגעים קשים? היו ואולי עוד יהיו. אבל בסוף המבחן הוא מבחן התוצאה. נכנסנו כדי להשיג ארבעה יעדים. הראשון שבהם הוא סוגיית החלופה לחוק טל. זו הזדמנות היסטורית וגם מנהיגותית לשנות את זה".  

 

אף על פי שכעת כבר ברור כי מי שעשה את הדרך הארוכה ואימץ את מסקנות דו"ח פלסנר הוא ראש הממשלה, יושב ראש קדימה מסרב להשתמש במילים "כופפתי" או "קיפלתי" כשהוא מתאר את התהליך שעבר נתניהו. הוא גם מסרב לקבל את התיאור שלפיו הושפל על ידי ראש הממשלה, שהודיע על פירוק ועדת פלסנר בניגוד לעמדתו. את המשבר הפוליטי של השבוע החולף הוא מתאר כ"וויכוח".

 

סך הכול ויכוח. מופז ונתניהו (צילום: AP) (צילום: AP)
סך הכול ויכוח. מופז ונתניהו(צילום: AP)

 

"נתניהו לא השפיל אותנו", מתעקש מופז, "ההחלטה לפזר את הוועדה הייתה לא נכונה. היה נכון לאפשר לוועדה לסיים את עבודתה, כי היו שם אנשים מאוד רציניים. לפני שהוא הודיע את מה שהודיע, דיברנו בטלפון ואמרתי לו שאני לא מסכים עם זה. אמרנו שנדבר על זה אחרי ישיבת סיעת קדימה. בשבוע שעבר היה ויכוח סביב העקרונות שמתגבשים, וחשבתי שנכון לתת לעקרונות האלה הסכמה. בסוף זה הסתייע".

 

"היינו נחושים וזו התוצאה" 

בסוף השבוע הודיע נתניהו כי הוא שולח שלושה נציגים מטעמו לוועדת ניסוח משותפת עם אנשי קדימה. מופז שבר את הכלים, והודיע כי הוא מסרב להצעה. "הוועדה של השלושה זה נראה היה כאילו שהולכים להקים עוד ועדה בעקבות ועדת פלסנר", מסביר יו"ר קדימה, "זה יצר רושם שלא רוצים לקבל את העקרונות שאנחנו חתומים עליהם, ולכן רוצים ועדה אחרת. כל אחד מחברי הוועדה שנתניהו רצה למנות ראוי, אבל לא צריך שלושה אישים כל כך כבדים ומובחרים לעניין הזה. מספיק אחד מהם. השאר זה ניסוח. אני לא חושב שזה היה ניסיון מריחה. התהליך שקרה הוא תהליך נכון".

 

מופז מסרב לנגח את נתניהו על השינויים בעמדותיו בשבוע האחרון. "אני חושב שברור לכולם וגם לראש הממשלה וגם לסיעת הליכוד וגם לחברי הממשלה - שאנחנו בתוך הקואליציה כדי להשיג ארבעה יעדים", הוא אומר. "לא במקרה אין לנו תיקים ואין לנו תפקידים. חברי הכנסת של קדימה תמכו בכניסה כדי להשיג ארבעה יעדים. ברור לגמרי שאם אנחנו לא משיגים את היעד הזה, ואין שינוי משמעותי היסטורי, לא נהיה בקואליציה, נהיה באופוזיציה. בסוף, ההכרה הזו חילחלה לכולם. גם אצל ראש הממשלה - זה הגיע לכדי הבנה שאנחנו מתכוונים לזה. הציבור רואה את הנחישות שלנו, את הרצון שלנו להגיע למשהו שעובר בציבור בישראל, והוא בשורה למשרתים. המבחן הזה הוא מבחן לקואליציה על קבלת החלטות. יש רגעים שבהם אתה חייב להיות נחוש, ואנחנו היינו מאוד נחושים, וזו התוצאה".  

 

עם לבני. "קדימה הייתה בירידה" (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
עם לבני. "קדימה הייתה בירידה"(צילום: נועם מושקוביץ)

 

בצעד שנוי במחלוקת, הגיע מופז במוצאי שבת להפגנה של "הפראיירים" בתל אביב. מקריאות הבוז שספג שם הוא לא התרגש לדבריו. "הזדהיתי עם הציבור שהיה שם", הוא אומר, "זה מאבק שאני חושב שהוא גם מאבק שלי ושל הילדים שלי. לא צריך להתרגש מהקולות. היו שם תומכים של מפלגות שונות. אתה חושב שאיש פוליטי שהולך להפגנה לא יצעקו לו צעקות? ברור שיצעקו. הרוב שם יודעים שהדבר העיקרי שאני עשיתי בחיי זה 40 שנות שירות. לכן הלכתי לשם מתוך הזדהות, והרגשתי שהציבור צמא למשהו חדש".

 

"ראינו מה קרה לקדימה בשלוש שנות אופוזיציה", עקץ מופז את קודמתו בתפקיד ציפי לבני, "לא היו לנו דגלים, לא השפענו על סדר היום ולא היינו רלבנטיים. היום יש לנו דגלים, אנחנו רלבנטיים כי אנחנו קובעים את סדר היום ויש לנו אג'נדה. לאט לאט הציבור יתחיל להבין שאנחנו משפיעים על סדר היום. המצלמות לא הראו שלחצו לי את היד. היה שם מגפון ואנחנו יודעים מי האיש, הוא תומך לשעבר של ציפי לבני, והיו כמה אנשים ששייכים למפלגה של יאיר לפיד או של שלי יחימוביץ'. אבל הרבה מאוד אנשים ניגשו אליי ואמרו 'שמע, אנחנו מאוד מעריכים את העבודה שאתם עושים, את הכיוון שאתם מובילים'".

 

מופז מעריך כי למרות הסקרים שעדיין מנבאים לקדימה מספר מנדטים קטן בכנסת הבאה, השינוי בדעת הקהל עוד יבוא. "זה תהליך", הוא מסביר, "שלוש שנים קדימה הייתה בירידה. אחרי שנבחרתי ולבני לא קיבלה את התוצאות של הפריימריז, החלה גם פעולה נגדית מתוך כוונה לפעול ולעשות נזק לקדימה מבחוץ. זה לא לגיטימי שמישהי שהובילה את קדימה במשך תקופה, ואמרה אמירות חשובות לגבי עתיד קדימה, לא מקבלת את הכרעת הבוחר, יוצאת החוצה ותוקפת את קדימה. שני הדברים יחד והביקורת על זה שהצטרפנו לליכוד, יצרו לנו מציאות אלקטורלית יחסית קשה".  

 

"מי שרוצה להתפלג יכול לעזוב" 

מופז מכחיש שמתקיימים מגעים עם נתניהו על חיבור בין הליכוד ובין קדימה. "זה לא קיים", הוא אומר, "ואני אומר לך בכנות, אנחנו עושים מאמץ עליון לחזק את קדימה ולהוביל למציאות שקדימה תעוצב מחדש בקרב הציבור ובקרב קהל הבוחרים שלה. אנחנו מפלגת מרכז. לקחנו את הקואליציה הזו, והבאנו אותה למרכז המפה הפוליטית. לא דיברתי עם נתניהו אף פעם על אפשרות של חיבור".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

להערכת מופז, הסיכויים לכך שקדימה תתפלג קטנים והולכים. "אני חושב שחברי הכנסת מעריכים את התהליך שאנחנו עוברים בחודש וחצי האחרונים", הוא אומר, "קדימה אף פעם לא הייתה פה אחד בכל הנושאים. לאנשים יש גם עמדות אישיות. ככל שנתקדם ונשיג הישגים, הסכנה של פילוג תפחת. בסופו של דבר, אם יש שישה או שבעה חברי כנסת, אמרתי את זה כבר – יכולים לעזוב. הקולות של אנשים שאומרים שהם רוצים לעזוב בגלל הצעת החוק של הגיוס, כבר לא עושים כלום. המצב טוב, יכול להיות יותר טוב, ועוד יכולים להיות צמתים".  

 

"כן", מסכם מופז, "השבוע היה לי שיעור בפוליטיקה. כל יום זה שיעור בפוליטיקה, אבל בשבוע שעבר היה מאבק והייתה נחישות ואני חושב שהתוצאה היא טובה בעיניי. אבל עדיין זה לא הסתיים. יש תחושה כאילו שהכול הסתיים – לא הסתיים. יש עוד כמה נושאים שצריכים לסכם ולהצביע עליהם, ולהביא לכלל החלטה, ובסוף בסוף צריך גם לבצע את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"השבוע היה לי שיעור בפוליטיקה". מופז
צילום: גיל יוחנן
רק ויכוח. נתניהו
צילום: EPA
לבני. "לא השפענו על סדר היום"
צילום: AP
מומלצים