שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    סקר מש' הבריאות: למה אלרגים ‭4%‬ מהנוער בארץ?

    מחקר ראשון מסוגו של משרד הבריאות בדק את רגישות הנוער למזון, במטרה לבדוק קשר בין המאכלים הגורמים לאלרגיה לבין אסתמה. התוצאה: גורמי האלרגיה השכיחים הם חלב ומוצריו, ביצים, בוטנים ושומשום, מדווח "ידיעות אחרונות"

    כשבוע לאחר שפעוטה בת שלוש כמעט מתה בגלל חשיפה לחלב מגלה מחקר לאומי ראשון של משרד הבריאות כי כ‭4%-‬ מבני הנוער בישראל אלרגיים למזון כלשהו. גורמי האלרגיה השכיחים ביותר הם חלב ומוצריו, ביצים, בוטנים ושומשום.

     

    מקרים חמורים של אלרגיה למזון :

     

    אף ששיעור התגובות האלרגיות הקטלניות והכמעט קטלניות למוצרי מזון הוא הגבוה ביותר בקרב נוער, אין הרבה מידע על סוגי המזון האלרגניים בקרב קבוצה זו. על פי הערכות מחו"ל עומדת שכיחות האלרגיה בנוער על ‭2.3%‬ ונמצאת במגמת עלייה.

     

    סוגי המזון הגורמים לאלרגיה משתנים בין אזורים שונים בעולם, ככל הנראה בגלל המזונות השונים שפעוטות נחשפים אליהם.

     

    מחקרים שנערכו בעבר גילו קשר בין אלרגיה למזון לבין תופעות גופניות אחרות המקושרות לאלרגיה, כגון אסתמה ונזלת כרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להעריך את שיעורי האלרגיה לחלב, לביצים, לבוטנים ולשומשום בקרב נוער יהודי וערבי - ואת הקשר האפשרי בין אלרגיה כזו לאסתמה.

     

    המחקר נערך על ידי פרופ' תמי שוחט, ד"ר יעל גרייף, ד"ר לריסה גרמן ואירית ליבנה ממשרדי הבריאות והחינוך, מאוניברסיטת תלאביב ומהמרכז הרפואי רבין.  הוא בוצע בקרב ‭11,171‬ תלמידי כיתות ח' בני ‭14-13‬ מ‭106-‬ בתיספר. ‭80%‬ מהנבדקים היו יהודים ו‭20%-‬ ערבים.

     

    התלמידים נשאלו אם הם אלרגיים למזון כלשהו ונמנעים מצריכתו, ואלה שהשיבו בחיוב התבקשו לענות גם אם הם סובלים מאסתמה, מברונכיט ספסטית, מפריחה שגורמת לגירוד או מנזלת אלרגית.

     

    ‭1.9%‬ דיווחו שהם אלרגיים לחלב ולמוצריו, ‭0.6%‬ דיווחו שהם אלרגיים לביצים, ‭0.6%‬ אחרים דיווחו על אלרגיה לבוטנים, ‭0.4%‬ סיפרו שהם אלרגיים לשומשום. החוקרים קבעו כי ייתכן שחלק מהתלמידים שדיווחו שהם אלרגיים לחלב סובלים מרגישות קלה בלבד, ולא מאלרגיה של ממש.

     

    ‭7.2%‬ מכלל הנשאלים היהודים סבלו מאסתמה, ‭11%‬ סבלו מנזלת אלרגית, ו‭6.7%-‬ מאקזמה. נשאלים שסבלו מאסתמה, מנזלת אלרגית ומאקזמה היו יותר אלרגיים למזון מאלה שלא סבלו מתופעות אלה. מחקרים שנערכו בעבר הצביעו על כך שנערים הסובלים מאלרגיה למזון ומאסתמה יחד - עלולים לפתח את התגובה המסוכנת ביותר לבוטנים, לאגוזים, לחלב ולביצים. לא נמצא קשר בין אלרגיה למין או לארץ המוצא.

     

    אלרגיה למזון עלולה לגרום לתופעות לא נעימות כמו פריחה או גרדת, אבל גם לתופעות קיצוניות כמו קוצר נשימה חריף ואפילו מוות. תגובה אלרגית למזון עלולה להיגרם לא רק מאכילה ישירה שלו, אלא גם בגלל חשיפה עקיפה בלבד. למשל: שתיית מים מכוס שמישהו שתה בה קודם לכן חלב, מבלי שהכוס עברה שטיפה יסודית.

     

    נוכח המצב צפוי משרד הבריאות לפרסם בקרוב תקנות המחייבות יצרנים לסמן על מזון ארוז אם הוא מכיל מרכיב כלשהו שעלול לגרום לאלרגיה. התקנות הועברו בשבוע שעבר לאישורו של משרד המשפטים, והן לא יחייבו מסעדות.

      

    מה גורם אלרגיה לנוער?

    • ‭1.9%‬ רגישים לחלב

     

    • ‭0.6%‬ רגישים לבוטנים

     

    • ‭0.6%‬ רגישים לביצים

     

    • ‭0.4%‬ רגישים לשומשום 





     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: Shutterstock
    רוב בני הנוער רגישים למוצרים המכילים חלב
    צילום: Shutterstock
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים