שתף קטע נבחר

סילמן הועבר למחלקת כוויות: למה זה לקח יומיים?

בשל מחסור במיטות התעכבה העברתו של משה סילמן ליחידה לטיפול נמרץ בכוויות בשיבא, אבל זו לא פעם ראשונה. "חסר כוח אדם, חסר ציוד רפואי, חסר רופא מרדים", סיפר ד"ר אייל וינקלר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית. תמונת מצב מ"המסדרון"

מצבו של משה סילמן, שהצית את עצמו במהלך ההפגנה שנערכה במוצאי שבת בתל אביב, מוסיף להיות אנוש, והוא הועבר רק אחר הצהריים (יום ב') למחלקת הכוויות בבית החולים שיבא בתל השומר. מחסור במיטות אשפוז במחלקה הוביל לעיכוב בהעברתו, במה שנראה כמו תמונת מראה מדויקת למדי, שנוצרת כשהמערכות הקורסות נכרכות זו בזו. כך המתין "במסדרון" סמל המאבק החברתי של קיץ 2012, בין מאבק הרופאים למחאת האוהלים.

 

 

סיפורו הטרגי של סילמן היווה כבר עדות לחוסן החברתי המתפורר בישראל. אטימות ובירוקרטיה הובילו לייאוש של ממש, ולמעשה קיצון. כעת הוא מטופל על ידי אנשי המערכת הציבורית הקורסת - רופאים ואחיות שהפגינו, שבתו, צעדו ואף התפטרו רק לפני כמה חודשים.

 

עוד בנושא משה סילמן ב-ynet:

 

הצוותים הרפואיים ניסו להעלות לסדר היום הציבורי את הצורך הדחוף בתוספת משמעותית של מיטות אשפוז וכוח אדם רפואי מיומן. באופן אירוני, טיפולו של סילמן הדגיש קריאה זו, והוא הצליח לקשור, מבלי שהתכוון, בין המחאות השונות.

 

סילמן טופל באופן ראשוני בשטח על ידי צוות מגן דוד אדום. לפרמדיקים שהגיעו לרחוב קפלן בתל אביב היה ברור שאף על פי שהוא שרוי בהכרה ומתקשר עם הסביבה, הכוויות היו קטלניות והצתה עצמית מסוג זה נושאת עמה פוטנציאל הרסני לגוף.

 

סילמן מועבר למחלקת כוויות בשיבא, מחלקה ייחודית בכל הארץ (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
סילמן מועבר למחלקת כוויות בשיבא, מחלקה ייחודית בכל הארץ(צילום: ירון ברנר)

 

בכפוף לכך, פונה סילמן לבית החולים איכילוב, בשל קרבתו לאזור והצורך הדחוף בהחייאה. הוא הורדם והונשם בחדר הטראומה, מתוך ידיעה כי לאחר שיתייצב מצבו, יהיה צורך להעבירו במהירות לבית החולים שיבא, שם ישנה מחלקה ייעודית שמתפקדת כמרכז לאומי ארצי לטיפול בכוויות.

 

בהוראת משרד הבריאות, פצוע עם יותר מ-20 אחוז כוויות צריך לעבור ליחידה. הסיבה לכך היא שכווייה מוגדרת כפצע "מיוחד", שפוגע כמעט בכל מערכות הגוף ואינו מצריך רק חבישה והקלה על הכאבים, כמו פצע חיצוני "רגיל".

 

לא עומדים בעומס: 8 מיטות במחלקה

לדברי מנהל היחידה לכוויות, ד"ר יוסי חייק, "לעור יש תפקיד חשוב וחיוני בגוף, הוא שומר על המעטפת החיצונית - על הטמפרטורה, מאזן הנוזלים ומערכת החיסון. בכוויות רציניות אין שליטה על איזון המלחים והמים בגוף, כתוצאה מכך הלב מפסיק לעבוד כמו שצריך, הרעלים בגוף לא מתנקים כראוי, הכליה לא עובדת, עד לקריסת מערכות".

 

לצורך כך, הוקמה המחלקה הייעודית בשיבא, שכוללת כוח אדם מיוחד לטיפול בפצועי כוויות קשים - מחלקה ייחודית בישראל, שאינה עומדת בעומס. נכון להיום, יש במחלקה בסך הכול שמונה מיטות, מתוכן ארבע מיטות לחולים מונשמים.

 

ד"ר וינקלר ומשפחתו של סילמן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ד"ר וינקלר ומשפחתו של סילמן(צילום: ירון ברנר)

 

סילמן הועבר לשיבא בלילה שבין שבת לראשון, אך לא התקבל במחלקת הכוויות, שאליה היה אמור לעבור מלכתחילה. בשל היעדר מקום במחלקה, הוא אושפז במחלקה לטיפול נמרץ כללי, בהמתנה למיטה שתתפנה. טיפול בכוויות אינו נמשך ימים ספורים, אלא כרוך בטיפול אינטנסיבי ממושך. לכן, לא בכל יום משתחרר מישהו מהמחלקה.

 

ד"ר חייק ביקש תחילה לבצע "הצרחה" בין חולים, אולם לבסוף, נאלץ לאשפז את סילמן "למרות שאין מקום, רק כדי לפנות מקום בטיפול נמרץ". לדבריו, אף שהמחלקה קיבלה תגבור של צוות סיעודי ממחלקות אחרות, "אנחנו עובדים כאן במחסור חמור". חולה שהיה אמור לעבור לטיפול נמרץ נשאר עדיין במחלקה, מאחר שלדברי ד"ר חייק "טיפול נמרץ כללי כרגע קורס". רק מחר, הוא סבור, החולה יועבר לשם.

  

המשמעות היא שעד שהועבר, סילמן קיבל טיפול אבל לא את הטיפול שהיה אמור לקבל, לא הטיפול שלשמו הועבר מאיכילוב לשיבא, משום שבמחלקה לטיפול נמרץ כללי לא מטפלים ספציפית בכוויות.

 

הוא הסביר כי ההבדל המשמעותי בין טיפול נמרץ כללי למחלקת כוויות הוא בצוות הרפואי. "הטיפול במחלקת כוויות מתבצע על ידי אחיות שמתמחות בזה. הן מתמחות בחבישה המיוחדת למניעת זיהומים ובזיהוי בעיות שנוצרות כתוצאה מהכוויה עצמה". זיהוי מוקדם כזה, המשיך ד"ר חייק, "מאפשר לנו לתת את הטיפול המתאים, ולהציל את חיי המטופל".

 

זו אינה הפעם הראשונה שמנהל היחידה לכוויות נאלץ להתמודד עם חוסר מקום. "זה מה שיש, אנחנו נאלצים להתמודד. אין לנו מקום במחלקה. לשמחתי, יצא סוף סוף חוזר של משרד הבריאות שקובע שתוקם פה יחידה לטיפול בכוויות בתנאים מערביים, אני מקווה שהחוזר הזה ימומש".

 

חסר גם כוח אדם: "פועלים במרץ לשנות המצב"

ד"ר אייל וינקלר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בשיבא, הוסיף כי המחסור במחלקה אינו רק של מיטות. "זה הרבה יותר מורכב מזה. ביחידה לטיפול נמרץ כוויות, כפי שהיא מתוכננת להיות, צריך 16 מיטות למונשמים, לעומת ארבע מיטות כיום. חסר תקנים לכוח אדם, חסר בינוי פיזי, חסר חלל ניתוח אינטגרלי בתוך המחלקה וחסר ציוד רפואי. חסרים גם רופא מרדים שיעבוד בה באופן קבוע, מומחה בטיפול נמרץ וחסרות אחיות".

 

פרופ' ארנון אפק, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות, אומר שמדובר בבעיה שנמשכת שנים ורק עכשיו פועלים במשרד הבריאות ובמשרד האוצר לטפל בה. "כבר התחלנו בבינוי היחידה לכוויות בשיבא,

אחר כך נוסיף לשם עוד עשר מיטות אשפוז".

 

לדבריו, בהמשך מתוכננת יחידה ייעודית לכוויות גם לילדים בבית החולים שניידר בפתח תקווה, ואמורים להיפתח מרכזי כוויות נוספים ברמב"ם בחיפה וביוספטל באילת. "צריך להבין, לא קל לתקצב דברים כאלה. מיטת אשפוז היא לא רק הברזל. מדובר בתוספת כוח אדם - רופאים ואחיות שהוכשרו במיוחד לטיפול בכוויות. אנחנו פועלים במרץ לשנות את המצב הקיים", אמר פרופ' אפק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההעברה למחלקת כוויות התעכבה. סילמן
צילום: אריאל מילמן
לא רק מחסור במיטות. ד"ר אייל וינקלר
צילום: ירון ברנר
מומלצים