שתף קטע נבחר

איפה כדאי לקצץ? 7,000 השתתפו בסקר התקציב

משאל אינטרנטי רחב מציע לכל האזרחים לבנות את תקציב המדינה. מסקנות הביניים: הגזירות המועדפות על הגולשים הן הגברת האכיפה על המיסוי וביטול ההטבות לחרדים. בתחתית הרשימה: העלאת המע"מ באחוז והטלת מע"מ על פירות וירקות

האם האינטרנט מחזיר אותנו לימי "הדמוקרטיה הישירה" של יוון הקדומה, שם היו כל האזרחים היו מתאספים בכיכר העיר ומגבשים את ההחלטות המדיניות במקום נציגים בדמות חברי כנסת? לפחות מבחינת היכולת הטכנולוגית, נראה שזה הכיוון.

 

 

יוזמה חדשה באינטרנט בשם "המשאל" (www.hamishal.org) מבקשת מכמה שיותר גולשים להרכיב את תקציב המדינה. באתר מצויות מצדו האחד סעיפים הדורשים השקעה תקציבים כדוגמת: חינוך, פריפריה, דיור, תחבורה, עבודה ועוד. לכל אלו ישנם גם תתי סעיפים. לדוגמא, בתחום החינוך – ישנו סעיף המדבר על החלת יום לימודים ארוך בבתי הספר היסודיים שעלותו עומדת על 8 מיליארד שקלים, חינוך חינם מגיל שנה שעלותו עומדת על 4.8 מיליארד שקלים ועוד יוזמות שבצידן גם מוצמד תג מחיר תקציבי.

 

לאחר מעבר בכל הקטגוריות וסימון התוספות התקציביות, מגיע השלב בו נדרש המשתתף להחליט על המקור למימון התוספות. בדיוק, כפי שמתבצעת קניה באתר קניות אינטרנטי, גם כאן מגיעים לאזור התשלום ובמקום שימוש בכרטיס אשראי, פה התשלום הוא במקורות למימון תקציביים, כדוגמת: הגברת אכיפת מס הכנסה, הגדלת מס חברות, הגדלת המע"מ ועוד. עד כה השתתפו בסקר קרוב ל 7,000 מצביעים,, ונראה שהם חלוקים על חלק ניכר מתוכניות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, יובל שטייניץ.

 

המעסיקים ישלמו עוד 3 מיליארד שקל לביטוח לאומי

במקום הראשון מבין מקורות המימון הזוכים להעדפת הגולשים, מצויה הגברת האכיפה על חוקי המס. על פי הערכת צוות כלכלני המשאל, מהלך זה יניב 2.2 מיליארד שקל בשנה הראשונה.

 

בעדיפות שנייה תומכים הגולשים במקור מימון נוסף, שאינו מצוי בתוכניות הממשלה: גיוס של 1 מיליארד שקל מביטול התנאים המיוחדים לחרדים. הטבות אלה כוללות תמיכות בישיבות, הבטחת הכנסה לאברכים, הטבות בזכאות בדיור, הנחות בארנונה ובתשלומים למעונות יום.

 

   (באדיבות המשאל הכלכלי) (באדיבות המשאל הכלכלי)
(באדיבות המשאל הכלכלי)

לצפייה בגודל מלא  - מימין - מספר הנשאלים התומכים, והכסף שייכנס לקופת המדינה. בשחור - מהלכים שכלולים בתוכנית הקיצוצים של הממשלה

 

3 מיליארד שקל נוספים רוצים הגולשים לגייס מהעלאת ההשתתפות של המעסיקים בתשלום הביטוח הלאומי בשיעור של 1%.

 

עוד מציע המשאל כי 6 מיליארד שקלים יגויסו על ידי השוואת המיסוי על רווחי ההון לשיעור המס על ההכנסה, 3 מיליארד יגיעו מהעלאת מס החברות בעוד 3% ו- 3.5 מיליארד נוספים יגיעו מקיצוץ בתקציב הביטחון.

 

סוגרים את רשימת העשירייה המועדפת כמקורות מימון: הטלת מס עיזבון בגובה 10% הצפוי להניב 2.2 מיליארד שקל וביטול הטבת המע"מ באילת שתרפד את הקופה הציבורית בעוד 540 מיליון שקל.

 

קונצנזוס: יש להגביר את האכיפה על חוקי המס

עם מספר "גזירות" ממשלתיות נוספות שאושרו מסכימים משתתפים המשאל: במקום השישי מתוך מקורות המימון המועדפים, מסכימים הגולשים על מס הסיגריות שיביא לכ-700 מיליון שקל.

 

העלאת שיעור המע"מ באחוז, כמקור מימון לתקציב, נמצאת במקום ה-13 לפני האחרון בעדיפות הגולשים. מקור המימון בעדיפות הנמוכה ביותר הוא הטלת מע"מ על פירות וירקות.

 

לפי מארגני המשאל, מדובר על תוצאות חלקיות לאחר שלושה שבועות של הצבעה, שלדבריהם תהיה רחבה הרבה יותר. לדבריהם, מטרתו של המשאל הוא להשפיע על תקציב שנת 2013 כדי שיהיה מותאם יותר לרוח הנושבת בציבור.

 

העם דורש איכות סביבה וחינוך

עוד נתונים שעולים מההצבעה מעידים כי בחלק ההשקעות, כלומר ההוצאות התקציביות, רפורמה בתחום איכות הסביבה היא הנחשקת ביותר על ידי הציבור - עם 24% מהנשאלים שתומכים בה. אחריהן נמצאות תכניות בתחום החינוך ובתחום הרווחה.

 

את הרצון ברפורמה באיכות הסביבה, מסבירים יוזמי הסקר, בעובדה כי עלותה נמוכה יחסית. עלות כל הרפורמות בתחום הסביבה המוצעות במשאל עומד על השקעה של 430 מיליון שקל- והן כוללות מגוון של תוכניות: שבילי אופניים, ציפוף וחידוש הבניה במרכזי ערים, עידוד אחריות תאגידים, עידוד צמחיה ירוקה, ישום חוק אוויר נקי, הפחתת הרעש והגדלת מחזור הפסולת הביתית.

 

מקורות המימון מעמיקים את אי השוויון

"נראה כי נתניהו פיתח שיטה: בכל הזדמנות הוא מחפש את הפיתרון שיפגע בכמה שיותר אזרחים", אומר ישי מישור, יוזם המשאל. "בבואו להתמודד עם מחסור במקורות מימון בתקציב המדינה, ראש הממשלה מעדיף להטיל על כלל האזרחים עונש קולקטיבי – העלאת מע"מ אחידה, שפוגעת בשכבות החלשות ובמעמד הביניים הרבה יותר מאשר בעשירונים הגבוהים ובבעלי ההון. בכך נתניהו חוזר על התחביב העיקרי שלו: להעמיק את אי השוויון הכלכלי בישראל", מוסיף מישור.

 

אור-לי ברלב, מנציגות המשאל הכלכלי, תקפה את תכנית הממשלה לגזירות ואמרה: "לאחר שנים של מחיקה שיטתית של ישראל כמדינת הרווחה על ידי מעורבות הולכת וקטנה של המדינה בשירותים הציבוריים, הציבור הישראלי אומר בבירור מה היה הוא היה רוצה כאן: מדינה שמחזירה לאזרחים את כספי המסים באמצעות השקעות גדלות בתחומי החינוך, הרווחה, הפריפריה והסביבה. הציבור יודע מה הוא רוצה והוא אומר את דברו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים