שתף קטע נבחר

מחקר: אומגה 3 משפרת יעילות נוגדי דיכאון

מחקר חדש הוכיח כי תוספת של החומצה EPA ממשפחת האומגה 3 מצליחה לחדור למוח ולשפר את יעילותם של נוגדי הדיכאון. החוקרים מעריכים: החומר מפחית דלקתיות, אחד מגורמי הדיכאון

עכשיו זה מוכח: מחקר חדש  שפורסם בכתב העת לפסיכיאטריה קלינית מצא כי חומצאת השומן EPA, אחת מהנגזרות של אומגה 3, היא בעלת השפעה חיובית על מצבים של דיכאון קשה, כשהיא באה בשילוב עם נוגדי דיכאון.

 

עוד על אומגה 3:

בדקנו: איזה מוצר אומגה 3 הכי מרוכז והכי זול

איך משפיע אומגה 3 על הגוף שלנו?

ממה עשוי אומגה 3 - ואיך נתגלה ע"י האסקימוסים

 

החוקרים: צריך לפחות 60% EPA

נוגדי דיכאון חוללו מהפיכה בטיפול בסובלים מדיכאון והצליחו להחזיר להם את איכות החיים. אולם חלק לא מבוטל מהמטופלים מגלים עמידות לתרופות, שכבר אינן יעילות עבורם עקב המחלה הקשה. במשך שנים עלתה הסברה שלחומצת השומן אומגה 3 ישנה השפעה על התפקוד המוחי, ולכן חלק מהרופאים נהגו להוסיף אותם לטיפול בדיכאון.

 

במחקר החדש נבדקו המחקרים שפורסמו בין השנים 1960 עד 2010 על הקשר בין חומצות השומן DHA, השכיחה במוח, לבין חומצת השומן EPA, והיעילות בהוספה שלהן לטיפול עם נוגדי דיכאון. בסך הכל נבדקו 15 מחקרים שכללו 916 משתתפים.

  

מסיכום המחקרים עלה כי תוספת של חומצת השומן EPA העוברת את מחסום הקרוי דם-מוח (המונע מרעלים לחדור למוח), הצליחה להביא לשיפור מסויים בחולים בדיכאון קליני קשה, כשהוספה לטיפול בנוגדי דיכאון. למרות שחומצת השומן השכיחה במוח היא DHA דווקא, תרכובות שהכילו לפחות 60% EPA היו יעילות יותר בטיפול בדיכאון ואילו תרכובות עם עודף DHA או יחס זהה בין שתי חומצות השומן לא הובילו לשיפור תסמיני דיכאון באופן מובהק בהשוואה לאינבו (פלסבו).

 

"מהמחקרים שנעשו עד כה עולה כי במקרים בהם אובחן דיכאון על ידי פסיכיאטר ל-EPA יש השפעה מיטיבה על תסמיני הדיכאון", מסכם ד"ר הדר שלו, מומחה לפסיכיאטריה ומנהל מרפאת טראומה והמרפאה הנוירופסיכיאטרית במרכז הרפואי סורוקה. "השפעה זו נמדדה הן במתן אומגה 3 כתרופה יחידה והן בתוספת נוגדי דיכאון. עם זאת, יש לזכור כי לא כל תרכובת של אומגה 3 מובילה לאותן השפעות ויש משמעות ליחס שבין ה-EPA ל-DHA".

 

לדברי ד"ר שלו, עד כה הוצעו מספר הסברים לממצא זה של יעילות מועדפת לתרכובות המכילות כמות עודפת של EPA על פני DHA. "ההסבר המועדף נכון להיום הוא העובדה שרמות גבוהות של EPA נמצאו כמפחיתות יצור של פקטורי דלקת שונים. היות ודיכאון הינו מצב בו יש פעילות דלקתית מוגברת וידוע כי יצור מוגבר של פקטורי דלקת מסויימים מוביל לתסמיני דיכאון, הרי שיש משמעות ל-EPA כמעכב תהליכים דלקתיים.

 

"יתכן ולמרכיב זה יש משמעות גם ביעילות של אומגה 3 במחלות דלקתיות וטרשתיות. בשל הדמיון בין שתי חומצות השומן עלול ה-DHA להוות 'מתחרה' ל-EPA ובכך לפגוע ביעילותו. מכאן ההסבר מדוע תרכובות אומגה 3 המכילות לפחות 60% של EPA יעילות יותר בטיפול בתסמיני דיכאון".

 

נכון להיום נוהגים פסיכיאטרים רבים להמליץ על תרכובות מתאימות של אומגה 3 במקרים של דיכאון, אלא שהמחקר בנושא עדיין דל ואין הנחיות מבוססות מספיק בעניין. החוקרים הבהירו כי נדרשים מחקרים נוספים שיבואו להבנת המנגנון העומד מאחורי אומגה 3 בטיפול בדיכאון או בהפרעות אחרות.

 

אומגה 3: רק מהמזון 

אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית שאינה מיוצרת על ידי הגוף ויכולה להגיע אליו רק באמצעות מזון. היא מסייעת להוריד את רמת הכולסטרול בדם ועוזרת בספיגה של ויטמינים מסיסי שומן כגון A, D, E ו- K. ויטמינים אלה מפחיתים את הסיכון ללקות במחלות כרוניות, מחלות לב, אלרגיה, דיכאון, עייפות וזיהומים. מקורות עשירים לאומגה 3 הם דגי סלמון, סרדינים, פורל, מקרל, טונה או תזונה עשירה בדלעת ופשתן.

 

המלצות ארגוני הבריאות בעולם קבעו כי יש לשלב דגים שומניים המכילים אומגה 3 באורח קבע בתזונה, אך לא יותר מארבע מנות בשבוע למבוגר ושתי מנות בשבוע לילדים, לנשם הרות או מיניקות, משום שהדגים עלולים להכיל כמויות רעילות של כספית ודיוקסין.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אומגה 3. משפיעה על חולים עם דיכאון קליני קשה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים