שתף קטע נבחר

צילום: AP

הלוי: "כאיראני, אחשוש מאוד בשבועות הקרובים"

למרות החשש שישראל עומדת לתקוף באיראן, בממשל האמריקני מסכמים את סדרת הביקורים באופטימיות זהירה שזה לא יקרה בקרוב: "בשיחות סגורות נתניהו פחות תקיף כלפינו". לראש המוסד לשעבר אפרים הלוי יש הערכה קצת אחרת: החלון לתקיפה - ב-12 השבועות הבאים

"אם אני איראני, אחשוש מאוד ב-12 השבועות הבאים", אמר ל"ניו יורק טיימס" ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי, כשלפי ההערכות חלון ההזדמנות לתקיפה ישראלית של מתקני הגרעין נפתח עד לתחילת אוקטובר. הסיבות, לפי העיתון: ישראל לא אוהבת מלחמות בחורף; בנימין נתניהו חושש מתמיכה מוחלשת אם ברק אובמה ייבחר מחדש לנשיאות בנובמבר; ואם מיט רומני ייבחר - נראה שהנשיא הרפובליקני לא ישמח לקפוץ לפעולה צבאית נרחבת בתחילת הכהונה.

 

איראן על השולחן - הכתבות האחרונות ב-ynet:

ארה"ב אישרה "סנקציות ברמה הגבוהה ביותר"

ביקור פאנטה: "ארה"ב מבינה שישראל ריבונית"

נתניהו לפאנטה: הזמן אוזל לפתרון בדרכי שלום  

ברק לפאנטה: אין זמן לסנקציות, אנחנו נקבע לבד

 

לפי הכתבה שמתפרסמת היום (ה') בעמוד הראשון של ה"ניו יורק טיימס", גורמים בממשל אובמה אומרים שבשיחות פרטיות, הבכירים הישראלים אינם כה תוקפנים כפי שמשתמע מההצהרות של נתניהו לגבי הצעדים שאינם עוצרים את איראן מלחתור לנשק גרעיני. לדברי האמריקנים, ראש הממשלה יודע שעליו לשמר את אמינות האיום כדי להמשיך ללחוץ על ארה"ב להגביר את הסנקציות ולפתח את האפשרויות לתקיפה.

 

בתום סדרה אינטנסיבית של ביקורי בכירים, האחרון שבהם של שר ההגנה לאון פאנטה, כמה אנשי ממשל אמרו לעיתון שהם עדיין מקווים שלישראל אין תוכניות מיידיות לתקיפה, וכי היא מוכנה לתת לארה"ב להוביל בכל מקרה של פעולה צבאית - שלדבריהם יכולה להתרחש לכל המוקדם בתחילת 2013. זאת ברקע החשש שעלה לאחרונה שוב מצעד ישראלי לא מתואם.

 

"למרבה הצער, לא לסנקציות ולא לדיפלומטיה לא הייתה עדיין כל השפעה על תוכנית הגרעין הצבאית האיראנית", אמר אתמול נתניהו במסיבת העיתונאים בירושלים לצדו של פאנטה. "אתה עצמך אמרת לפני מספר חודשים שכשכל האופציות האחרות ייכשלו, אמריקה תפעל", אמר נתניהו לאורחו. "אולם אפילו ההצהרות הללו לא הניאו את האיראנים מלהמשיך בתוכניתם. יהיו ההצהרות שלנו תקיפות ככל שיהיו, הן לא הצליחו לשכנע את האיראנים שאנו רציניים בכוונתנו לעצור אותם".

 

ראש הממשלה אמר עוד כי "כיום המשטר האיראני מאמין שאין לקהילה הבינלאומית את הרצון לעצור את תוכניתו הגרעינית. זה חייב להשתנות וזה חייב להשתנות מהר, כיוון שהזמן לפתור את הסוגיה בדרכי שלום הולך ואוזל".

 

"ככל שהישראלים מאיימים, כך אנחנו מגיבים בלהראות להם שנטפל בבעיה אם נגיע לשם", הסביר ל"ניו יורק טיימס" מרטין אינדיק, לשעבר השגריר האמריקני בתל אביב, שעומד כיום בראש מרכז למדיניות חוץ במכון ברוקינגס המכובד.

 

במהלך פגישותיו של פאנטה בארץ, מדווח העיתון, הוא חלק עם הישראלים את הערכות המודיעין המעודכנות על איראן, תיאם את יישומן של הסנקציות האחרונות והצדדים אף דנו באופציות הצבאיות.

 

"אל תגידו לישראלים שעכשיו שתי דקות לחצות"

בכתבה מצוטט גם אפרים ענבר, ראש מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן, שמסביר את שטף ביקורי האמריקנים בארץ: "הם למעשה בייבי-סיטרים, שמוודאים שהילדים הבלתי צפויים לא משתוללים".

 

דיוויד מנקובסקי ממכון וושינגטון למדיניות במזרח הקרוב, שחזר לאחרונה משיחות עם בכירים בארץ, מותח ביקורת על הגישה שנוקט הממשל. לדבריו, התפישה הישראלית של הסתמכות על הגנה עצמית הופכת לאפקטיביות פחות את ההבטחות האמריקניות לפעול אם כל האפשרויות האחרות ייכשלו. ישראל, הוא טוען, צריכה להבין שאם תחכה - היא עדיין תוכל לשמור את האפשרות של תקיפה לבד.

 

"אל תגרמו לישראל להאמין שעכשיו שתי דקות לחצות", אמר מנקובסקי.

 "אם ישראל משוכנעת כל-כך שהחלון לתקיפה נסגר, אולי כדאי להגדיל את החלון עבורה. תגיד 'הנה, אנחנו יודעים שיש כמה דברים שאתם צריכים. אבל אנחנו לא רוצים שתשתמשו בהם לפחות כמה חודשים'".

 

אובמה נחוש למנוע תקיפה ישראלית, מסבירים ב"ניו יורק טיימס", גם כדי למנוע משבר בינלאומי חמור במהלך הקמפיין לנשיאות. להערכת גורמי ממשל, מהלך כזה עלול להוביל להתלקחות אזורית. אם איראן תגיב בשיגור טילים על תל אביב שיגרמו לאבידות רבות, הם אומרים, ארה"ב תעמוד בלחץ אדיר להגן על ישראל ולהגיב - ותיגרר לתוך מלחמה נוספת במזרח התיכון.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי
צילום: גיל יוחנן
נתניהו, אתמול עם פאנטה
צילום: Gettyimages
מומלצים