שתף קטע נבחר

זיהום בבקבוקי עין גדי: האם החיידק מסוכן?

עין גדי הודיעה על חיידק בחלק מבקבוקיה. לפי משרד הבריאות לא נשקפת סכנה לציבור כיוון שהחיידק בדרך כלל לא חודר לגוף באמצעות שתייה. לפי רופאים, מדובר בחיידק מסוכן ביותר, אך הוא גורם לזיהומים קשים רק בקרב חולים בעלי מערכת חיסונית חלשה או קשישים

חשד לחיידק פסאודומונס אאוריגנוזה נתגלה בבקבוקי 2 ליטר של המים המינרליים של עין גדי והחברה אוספת את הבקבוקים מסדרות הייצור החשודות מהמדפים. מדובר בבקבוקים שכבר שווקו לציבור, כך שצרכנים עלולים היו לשתות מהם. האם החיידק מסוכן?

 

 

במשרד הבריאות מבקשים מהצרכנים שלא לצרוך מים מבקבוקים אלה (שישיות בקבוקי 2 ליטר מתאריכי הייצור 1 עד 3 באוגוסט השנה, ושתוקפם פג ב-1 עד 3 באוגוסט 2013). בנוסף מדגישים שם שבעלי המפעל, קיבוץ עין גדי ויפאורה, התבקשו לבדוק מה מקור החיידק ולוודא שלא יחזור. לפי משרד הבריאות, ביומיים-שלושה הבאים החברה לא תורשה לשווק בקבוקים חדשים ממפעלה, עד שיובהר שכל הבקבוקים שיוצאים ממנו נקיים. עדכון: משרד הבריאות אישר לחברה לשווק בקבוקים חדשים אחרי שהבדיקות האחרונות נמצאו תקינות.

 

מי עין גדי. שימו לב לתאריך (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מי עין גדי. שימו לב לתאריך(צילום: גיל יוחנן)

 

ומה לגבי הבקבוקים שכרגע נמצאים ברשות הצרכנים שכבר שתו מהם? למה יכול לגרום החיידק הזה? מה עליכם לעשות אם שתיתם מהמים האלה? שאלנו רופאים ואת האחראי לבריאות הציבור במה מדובר ומה אפשר לעשות.

 

לפי תשובות הרופאים, נראה שלמרות שמדובר בחיידק מסוכן, לא נשקפת סכנה ממנו משתיית המים. החיידק מסוכן רק אם המים באו במגע עם פצעים פתוחים ורק אצל מי שהמערכת החיסונית שלו רעועה: חולים וקשישים.

 

גורם לדלקות בעור ובמעיים

במשרד הבריאות מרגיעים: "אין סיכון לבריאות הציבור", אמר ל-ynet פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור. "הימצאות החיידק לא מגיעה לכדי זיהום המים.

 

"החיידק נתגלה בתהליך של בקרת איכות. מים מינרליים, בניגוד למי ברז, נבדקים כל הזמן על ידי המשווקים ומשרד הבריאות כי הם לא עוברים תהליכים נגד חיידקים, למשל, אין בהם כלור כמו במי שתייה מהברז. כחלק מתהליכי בקרת האיכות, בודקים דגימות מהמים שנכנסים לבקבוקים וכן את הבקבוקים שיוצאים מהמפעל ומצאנו חשד לזן חיידק אחד בבקבוקים שיצאו מהמפעל. מבחינת התקנות אסור לשווק דבר כזה לכן חייבים להפסיק את השיווק. אבל אין ממש זיהום".

 

מהיכן מגיע החיידק?

 

"ייתכן שיש בעיה בצנרת ואז צריך לבדוק אותה".

 

זה חיידק מסוכן?

 

"הוא יכול לגרום לזיהום, אך הוא לא גורם לזיהום ברוב האנשים. הוא נמצא בבריכות למשל ורק עבור אנשים שיש להם רגישויות במערכת הזיהומית יכול להיות בעיה. לא הייתי מוטרד מסכנה בריאותית ממשית, אלה לא כמויות אדירות".

 

כשזה כן פוגע - מה זה עושה?

 

"זה אחד החיידקים שגורמים לדלקת באוזניים ודלקות בעור, אך במי שתייה - אני מניח שזה לא נוגע בעור".

 

ודאי שכן, בעור השפתיים.

 

"כן. הכי גרוע הוא יכול לגרום לתחלואה במעיים. אבל רק מספר של עשרות אלפי חיידקים יכול להביא לזיהום".

 

רופאים: מדובר בחיידק מסוכן ביותר

לפי רופאים אחרים עמם שוחחנו, מדובר בחיידק מסוכן מאוד, אך למיעוט באוכלוסיה.

 

ד"ר איתי גל אמר ל-ynet: "זה חיידק שנמצא באופן טבעי במים, באדמה, בצמחים ועל גבי העור. באופן רגיל החיידק לא גורם למחלות, אבל אצל אנשים שיש להם דיכוי חיסוני כמו קשישים ופצועים הוא עשוי לגרום למחלה מאוד סוערת, לזיהומים קשים בדם, במערכת העיכול ובשתן".

 

אז נשקפת סכנה לציבור?

 

"לרוב האנשים לא נשקפת סכנה כי מאוד נדיר שהחיידק הזה גורם לזיהום כשהוא מגיע ממקור מים מזוהם. אך זהו בהחלט מצב חמור".

 

רופא נוסף אמר ל-ynet: "ברור שזה חיידק מסוכן. חולה בדיכוי חיסוני ובתפקוד גופני ירוד שמתקלח במים שמכילים את החיידק ויש לו פצע פתוח, הפצע יכול להזדהם, להביא לכליאת גז מתחת לעור ולגרום לו להידרדרות מהירה שמביאה לנמק.

 

"יחד עם זאת, החיידקים האלה בדרך כלל נמצאים במי שתייה ולא חודרים לגוף של רוב האנשים, כי רוב האנשים עמידים לזה. כדי להחדירו לגוף יש צורך בפצעים פתוחים או בבעיה במערכת החיסונית של הגוף".

 

לפי הרופאים, בכל חשד של סימנים לזיהום שנגרם מהחיידק, יש לפנות לרופא המטפל. הסימנים לזיהום הם: חום גבוה, חולשה וכאבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים