שתף קטע נבחר

עוד באמסטרדם - הנקודה היהודית

דברי ימי היהודים באמסטרדם כרוכים בהיסטוריה של העיר. היכרות עם בתי הכנסת העתיקים, ומרכזי הקהילה החשובים. אלה מוקדי הפעילות של 20 אלף יהודי העיר

הקהילה היהודית באמסטרדם מונה כ-20 אלף יהודים – רובם מתגוררים בחלקים החדשים של העיר. על אף חוסר השקט שהתעורר בשנים האחרונות על רקע לאומני, דתי ואתני בעקבות גלי ההגירה מארצות מוסלמיות - הקהילה היהודית נהנית גם היום מתהילת עבר מכובדת, מחסות של ראש עיר יהודי (סוג של מסורת בעיר) ומזיהויהּ עם קבוצת הכדורגל העירונית הענקית המכונה על שם מקימיה - "אייאקס היהודית".

 

ממזרח לכיכר ווטרלופליין נמצאת כיכר פיסרפליין (Mr. Visserplein), שנקראת גם כיכר "פיסר", ובמרכזה אחד השרידים הבודדים מהרובע היהודי המקורי, בית הכנסת הפורטוגזי (Portugees Israëlietische Synagoge), שבנייתו הושלמה ב-1675. המבנה הוא מהעתיקים והמפורסמים ביותר באמסטרדם. הוא הוכרז כאנדרטה לאומית עוד לפני מלחמת העולם השנייה – והכובש הנאצי הקפיד על כיבוד צו זה.

 

הזמנים השתנו: רחוב ליהודים באמסטרדם (צילום: Getty Images Imagebank) (צילום: Getty Images Imagebank)
הזמנים השתנו: רחוב ליהודים באמסטרדם(צילום: Getty Images Imagebank)

 

הבניין הצמוד לבית הכנסת (3 Mr. Visserplein) הוא בניין ספריית עץ חיים (Ets Haim),

שנוסדה ב-1616. הספרייה היא בית-אוצר של היסטוריה יהודית, ועדיין משמשת מרכז פעיל ללימוד ולמחקר. עוד בסמוך תוכלו למצוא את המוזיאון להיסטוריה יהודית (Joods Historisch Museum).

 

לקהילה היהודית שני בתי כנסת נוספים שנמצאים כיום בשימוש:

 

בית הכנסת האורתודוקסי

Gerrit van der Veenstraat Synagogue

Gerrit van der Veenstraat 26

 

בית הכנסת הליברלי

Liberal Jewish Congregation of Amsterdam

Jacob Soetendorpstraat 8

 

לרוב, מועדי התפילה באמסטרדם הם קבועים: בימי ו' בשעה 20:00 ובימי שבת מ-10:00 בבוקר. ציבור שומרי הכשרות ימצא כמה מסעדות מתאימות עבורו באמסטרדם, וכמו בארץ, ניתן לבדוק את הכשרות על ידי תעודה המעידה על כך שתלויה על הקיר. 

 

מידע נוסף על טיול באמסטרדם באתר שיחור .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקהילה היהודית באמסטרדם מונה כ-20 אלף יהודים
צילום: AP
מומלצים