שתף קטע נבחר

חוששים מהונאת פונזי: שימו לב לנורות האזהרה

הבטחות לרווחים פנטסטיים, תיק תנודתי מדי, וחוסר יכולת לעקוב באופן שוטף אחרי הפעולות בחשבונכם, צריכים לעורר חשד שכספכם נמצא בסכנה. 10 עצות למשקיע בשוק ההון

הונאת הפונזי ברשת האינטרנט, שהתגלתה בארה"ב ובעקבותיה עולה החשש שמשקיעים מרחבי העולם נפגעו, מחדדת את הצורך ברענון בדיקות מקדמיות לפני שאנו משקיעים את כספנו, אפילו אם מדובר בגורם אמין לכאורה. להלן 10 עצות חשובות על מנת למנוע את האפשרות למקרה הונאה.

 

 

1. היזהר מהבטחות לתשואות פנטסטיות - אין מתנות חינם, בעיקר בתחום ניירות הערך. ככלל ניתן לומר שהסיכוי לתשואה גבוהה כרוך בסיכון גבוה. חברת השקעות המבטיחה תשואה גבוהה במיוחד, צריכה להבחן בשבע עינים.

 

2. הבטחה לתשואה ריאלית ועקבית לאורך זמן - הבטחה לרווחיות עקבית לאורך זמן צריכה לעורר חשד. אופיו התנודתי של שוק ההון בעיקר בעיתות של חוסר ודאות, מלמד כי לרוב, עקומת הסחירות של מנייה או מוצר פיננסי אחר, גם נוטה כלפי מטה. אי לכך, הבטחה של מנהל השקעות לעליה רציפה, צריכה לשמש תמרור אזהרה.

 

3. בדיקת רקע אודות החברה - אין די לבחון כמה עובדים היא מעסיקה. חשוב לברר מי הבעלים, מי מנהל את החברה, כמה זמן היא פועלת, האם יש לה מוניטין, האם יש דיונים לגביה ברשת האינטרנט.

 

4. תעודות - אין די בכך שהחברה מציגה תעודות המאשרות לה ייעוץ בניירות ערך (שכן ניתן בנקל לזייף תעודות). חשוב לבחון כי המציע לכם לנהל את השקעותיכם, אכן רשום ככזה ברשות לניירות ערך, זאת באמצעות בדיקה אל מול הרשות לניירות ערך בארץ ובמדינה הרלוונטית למקום רישום החברה.

 

5. הבטח את כספך - חתום רק על השקעות בהן מושקע כספך אצל חבר מורשה בבורסה, או בחשבון הבנק שלכם. וודא שהכסף יהיה ברשות גוף אמין כמו בנק, כך שתוכל לעשות בו מה שתרצה ובעיתוי שתרצה. דחיית בקשתך למשוך את הכסף בתואנות שונות, צריכה להדליק נורה אדומה לגבי יציבות הגוף המנהל את התיק.

 

6. קבלת דיווח שוטף - הבטח כי כל פעולה שתיעשה בחשבונך, ע"י הגורם שמנהל עבורך את ההשקעה, תדווח בזמן אמת, בין אם הדבר נעשה ע"י הבנק או חבר הבורסה. מעבר לכך, אין להסתפק בדיווח טלפוני, כי אם לדרוש שהנתונים יועברו בדו"ח מפורט בכתב, לפחות אחת לחודש. הדבר יקל עליכם את מלאכת המעקב אחר כדאיות ההשקעה.

 

7. השווה נתונים - השוואה של הנתונים המופיעים בדו"ח אל מול הנתונים המופיעים בחשבון הבנק, מהווה אמצעי טוב לבחון את רמת האמינות של הגורם שמטפל בחשבונך. חשוב שתהיה לך אפשרות לבדוק און ליין באינטרנט את מצבך הכספי. אין די בבדיקה חודשית.

 

8. שימו לב לתנודתיות התיק - נדיר שהשקעה סולידית תניב תשואות גבוהות במיוחד או תיצור הפסדים משמעותיים. מגמות המנוגדות לכיוון השוק מצביעות על כך שמנהל התיק שלכם לוקח סיכונים גדולים מדי. מסחר באופציות, למשל, כרוך בסיכון רב (עד כדי סיכון להיעלמות הכסף במקרי קיצון). יש לוודא כי הגורם שמשקיע עבורכם את הכסף, מפזר את ההשקעה באופן מושכל ושומר על תמהיל במסגרתו חלק קטן מהסכום מושקע באופציות.

 

9. מדיניות השקעה - יש להבטיח כי מנהל ההשקעות אינו סוטה ממדיניות ההשקעה עליה הסכמתם. בהתאם לכך, כאמור, יש להיות "עם היד על הדופק" ולבחון כי לא נעשית פעולת קנייה ומכירה של ניירות, או כל מוצר אחר המוגדר כבעל רמת סיכון גבוהה, שלא בהתאם למוסכם.

 

10. תזזיתיות בחשבון - בדוק שכמות הפעולות המבוצעת בתיק ההשקעות שלכם סבירה. מעבר לעובדה שקניה ומכירה תכופה יוצרת עמלות רבות ומגבילה את יכולתך לעקוב, כמות כזו של עסקאות צריכה להדליק נורות אזהרה.

 

הכותב, גיורא הרטוג, הוא מנכ"ל חברת אודיט - בקרה וניהול סיכונים עם התמחות בשוק ההון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים