שתף קטע נבחר

גבר, הכתובה מחייבת. אל תשכח זאת לעולם

החלטת לעשות רושם ולשחק אותה רוטשילד, וביום הגדול של חייך רשמת סכום אסטרונומי כדי שכולם יראו כמה אתה אוהב אותה? זהירות, הכתובה היא מסמך משפטי לכל דבר, ואתה עלול להידרש לשלם על הסכום ביום מן הימים. כתבת ווידאו

 

 

יום החתונה הגיע ואתם מגיעים נרגשים לאולם השמחות. רגע לפני החופה כותב הרב את הכתובה, ושואל את החתן כמה לכתוב עבור הכתובה? שאלה זו מעמידה את החתן בפני דילמה אמיתית: מצד אחד, כל גבר רוצה לצאת "לארג'" ולהראות לאשתו שהוא מעריך את הנישואים בכסף רב, אך ומצד שני, מי יודע מה יוליד יום?

 

עוד בנושא:

למה הן חוששות מבית הדין הרבני?

השלישייה הובילה ליציאה מהארון וגירושין

נסחפת עם הכתובה? אתה עלול לפשוט רגל

 

הכתובה - חוזה משפטי לכל דבר

חתנים רבים סבורים כי אין משמעות לסכום הכתובה, ועל כן "זורקים" סכום אסטרונומי ללא כוונה כלשהי לשלמו באחד מן הימים. חתנים פזיזים אלו סבורים כי הכתובה הינה דבר טקסי שכותבים אותו בחתונה, ולאחר מכן שוכחים מקיומו. למעשה, לא כך הדבר. לכתובה משמעות חוזית והסכמית מחייבת, ובעת גירושין או פטירת הבעל, האשה זכאית לקבל את הסכום שרשום בה.

 

 

הרעיון שעומד מאחורי הכתובה הוא לשמור שהחתן לא יוותר על האשה בקלות, וכמובן - להבטיח את מצבה הכלכלי לאחר הגירושין. עם זאת, ישנם מקרים בהם אשה יכולה לאבד כתובתה.

 

למשל אם היא מורדת בבעל (מסרבת ליחסי אישות איתו) והגירושין הם כתוצאה ממרידתה, אם היא בגדה בו עם גבר אחר או במקרים בהם האשה היא זו הדורשת את הגירושין, ללא אשמת הבעל (הכוונה שאין סיבה הלכתית לחייב את הבעל בגט).

 

האם הכתובה צמודה למדד?

הצמדת כתובה הינו נושא מורכב, ועד היום חלוקות בו הדעות בין בתי הדין השונים. בעיקרון, אם הכתובה כתובה בשקל חדש, היא איננה מוצמדת. דהיינו: אם חתן כתב בכתובה 30 אלף שקלים, גם לאחר 20 שנות נישואין, באם יחויב לשלם את הכתובה - הוא ישלם את הסכום הזה בלבד.

 

אם הכתובה הינה בשקל ישן או בלירות, מבחינת ההלכה ההתייחסות הינה למצב בו: "המטבע נפסל", ואז יש מקום להצמיד את הכתובה אם למדד ואם לדולר.

הואיל ואין היום מטבע של זוז, אבל כיון שהזוז היה עשוי מכסף טהור, יש להצמיד את הכתובה לערך מתכת הכסף.

 

לסיכום, נציין כי בתי הדין ככלל אינם מצמידים את הכתובה באופן אוטומטי, אלא פוסקים בענין זה בדרך של פשרה, דהיינו, מבצעים תיקונים בסכום שהוא כבר איננו ריאלי, ככל שנראה להם ראוי וצודק בנסיבות. קיימים גם פסקי דין של בתי המשפט – כאשר מדובר בכתובת אלמנה – אשר קבעו שסכום הכתובה ישולם בתוספת הפרשי הצמדה.

 

 

לא שותים לפני שחותמים

אגב, ישנה היום גישה שמוביל הרב דייכובסקי מביה"ד הרבני הגדול, שמבקשת שביה"ד יצמצם את סכום הכתובה, ויחייב בסכום שעפ"י הנסיבות יקנה לאשה סיפוק צרכי חיים למשך כשנה לאחר הגירושין (מדובר בכ-100 אלף ש"ח), וכאן יש לבדוק את רמת החיים של בני הזוג.

 

אולם דיעה זו עדיין נמצאת במיעוט. ישנם מקרים בהם חויב הבעל – כחיוב כתובה – בסכום של מיליון שקלים ואף מעבר לכך!

 

אם נסכם את העניין בקצרה: אין זה נכון לכתוב בכתובה סכום בלתי ריאלי כדי להרשים את הכלה ומשפחתה. כאשר רושמים סכום יש לקחת בחשבון שייתכן ויבוא היום בו תצטרך לשלמו.

 

כמובן שיש מקרים רבים בהם בני זוג מגיעים להסכם גירושין וכחלק מהסכם האשה מוותרת על כתובתה, אך אין מדובר בעניין "אוטומטי", וחיוב הכתובה הינו חיוב משפטי תקף. לכן יש לשקול עניין זה בכובד ראש ולא להגיע למעמד החתימה שיכור ולהתחייב בחיובים שלא ניתן לעמוד בהם!

 

שיהיה במזל טוב!

 

יש לכם שאלות לעו"ד עדו דיבון? כתבו לנו בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איתי נוימן
עו"ד עדו דיבון
צילום: איתי נוימן
צילום: shutterstock
מחייבת ותקפה גם שנים רבות אחר כך. כתובה
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים