שתף קטע נבחר

עוד בפראג - הנקודה היהודית

בתי כנסת עתיקים ובית העלמין הגדול הם העדויות לפריחת הקהילה היהודית של פראג במשך מאות שנים. בעיר ובסמוך לה תמצאו גם אתרי זיכרון רבים ליהודי המקום שנרצחו בשואה

בית הקברות היהודי העתיק Starý židovský hřbitov

בבית הקברות היהודי של פראג, מהעתיקים ביותר באירופה, יש 12,000 קברים גלויים לעין, ועוד רבים נסתרים. ההערכה היא כי מתחת לפני האדמה מצויים כ-100,000 קברים. האווירה בצל העצים העתיקים מסתורית ומיוחדת, והקבר שזוכה לביקורים רבים, להדלקת נרות ולהשארת פתקי בקשות הוא קברו של רבי יהודה ליווא בן בצלאל (המהר"ל).

לפרטים נוספים על בית הקברות היהודי

 

 

בית הקברות היהודי העתיק בפראג  (צילום: רני שלו) (צילום: רני שלו)
בית הקברות היהודי העתיק בפראג (צילום: רני שלו)

 

בית הכנסת אלטנוישול Starovoná synagoga

האלטנוישול - בית הכנסת "הישן-חדש" - הוא בית הכנסת הפעיל העתיק והמפורסם ביותר באירופה. סביבו פרחה קהילת פראג המפוארת, ובו התפלל ופעל המהר"ל. האגדה מספרת כי שרידיו של הגולם מפראג, שיצר המהר"ל, קבורים עד היום בעליית הגג של בית הכנסת.

לפרטים נוספים על בית הכנסת

 

טרזין Terezin

מצודת טרזין נכנסה להיסטוריה כאחד האתרים המרכזיים הקשורים בשואת יהודי צ׳כיה. בשנת 1942 פונו תושביה המקוריים של טרזין, והעיר כולה הפכה לגטו שאליו גורשו בתקופת המלחמה כ-150,000 יהודים, בעיקר ממורביה, מבוהמיה, מגרמניה ומאוסטריה. לאחר שהייה ממוצעת של שישה חודשים במחנה נשלחו היהודים בקבוצות למחנות ההשמדה, ובמהלך שנות המלחמה מצאו רוב אסירי טרזין את מותם בתאי הגזים.

לפרטים נוספים על טרזין

 

כיום טרזין היא עיירה צ׳כית קטנה וחסרת חן, השוכנת כ-60 קילומטר מפראג. סיבה טובה לנסוע אליה היא אתר ההנצחה המרגש שהוקם בה, הכולל את בית הכנסת ששימש את יהודי הגטו, את המשרפות (קרמטוריום) ובית הקברות, את המבצר הקטן והמוזיאון שבו מוצגים אביזרים, תעודות שונות, תמונות ויצירות אמנות המתארות את חיי היהודים ב"גטו לדוגמה".

 

גטו טרזין  (צילום: ליאת גרוס) (צילום: ליאת גרוס)
גטו טרזין (צילום: ליאת גרוס)

 

קומפלקס המוזיאון היהודי

המוזיאון, שמתקניו נמצאים ברובע היהודי יוזפוב, כולל שישה אתרים. שעות הביקור אחידות לכולם (כל השבוע, למעט שבתות וחגים יהודיים. בחודשי הקיץ 18:00-9:00, ובחורף פתוח עד 16:30). ניתן לרכוש כרטיס אחד התקף לכל אתרי המוזיאון היהודי.

בין האתרים המעניינים ברובע: בית הכנסת קלאוס (Klausová synagoga), בניין בארוקי משנת 1694, שהוקם בדיוק במקום שבו למד המהר׳׳ל. במקום מוצגת תערוכת קבע על מנהגים ומסורת יהודיים; בית הכנסת מייזל (Maiselova synagoga), בניין מקורי מהרנסנס שנבנה על ידי ראש הגטו ושר האוצר של הממלכה.

 

בבית הכנסת מוצג אוסף מעניין של כתבי תלמוד מימי הביניים, ופריטי יודאיקה שונים; בית הכנסת פנקס (Pinkasova synagoga), שנבנה ב-1492 על ידי משפחת הורוביץ העשירה. בשלהי שנות ה-40 של המאה הקודמת הוסב בית הכנסת לאתר זיכרון לשואה, ועל הקירות הפנימיים נחרטו 77,927 שמות של יהודים צ׳כים שנרצחו בידי הנאצים. בתקופה הקומוניסטית ״שופץ" הבניין והשמות נמחקו, אך רוב הרשימות שוחזרו אחרי ״מהפכת הקטיפה" של 1989. בקומה העליונה של בית הכנסת מוצגת תערוכה של כ-4,000 ציורי ילדים מקוריים מגטו טרזין (Terezín).

לפרטים נוספים על קומפלקס המוזיאון

 

פרטים נוספים על טיול בפראג באתר שיחור .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שלום בר טל
בית הכנסת אלטנוישול
צילום: שלום בר טל
מומלצים