שתף קטע נבחר

שנאה גדולה הלילה. חוזרים לכיכר בירושלים

"זו מדינת היהודים, שונא את כל הערבים", הם שרים במעגל - אבל הפעם יש שם שוטר. שבוע אחרי הלינץ', הנערים בכיכר החתולות לא מתביישים לצעוק "שימותו". ניסים, מוכר התכשיטים המבוגר, מנסה לשכנע, אבל מסביר: מחנכים אותם לשנוא ולהרביץ, הילדים האלה מחבלים. לילה בלב של בירת ישראל

שבוע אחרי הלינץ' בכיכר ציון בירושלים, בכיכר החתולות הסמוכה - שם התחיל האירוע האלים שנגמר בפציעה קשה של נער ערבי - האווירה דומה. הכיפה שיורדת וחוזרת לראש, ההתלהמות, הביטויים הגזעניים - כולם כאן. הכיכר רועשת, מלאה צעירים שמצהירים שאוהבים את האל אבל כל כך שונאים את האחר. בחור בן 18 מגיע עם משקה אלכוהולי ויורה: "הייתי פה שבוע שעבר, זה טוב שהרביצו לערבים - שימותו. הערבים הם מניאקים, הם רוצים לרעתנו".

 

 

מהצד קולט את הקולות ניסים, תושב הר הזיתים בשנות ה-40 לחייו, ומתחלחל. "אם היו עוצרים אותו הוא לא היה מדבר ככה אל אף אחד". הוא פונה אל הנער ובין השניים פורץ ויכוח: "אם היו פה שוטרים היו עוצרים אותך כי אתה שיכור. יש ערבים שהולכים לצבא". והנער משיב לו: "אלה דרוזים, הם לא ערבים. הם שונאים ערבים". ואחר כך מגיעות עוד קללות. 

 

כשהנער מסתלק מספר ניסים שמגיל 16 הוא עובד בכיכר ומוכר תכשיטים. "הילדים האלה אין להם אבא ואמא, אין אף אחד בארץ שיבוא וידבר איתם. הם עושים מה שהם רוצים, אם עובר בחור ערבי הם מקללים אותו. ראיתי פה עשרות פעמים נערים מתנפלים על ערבים ואף אחד לא עשה כלום.

השוטרים אדישים. גם אם יעבור כאן יהודי וערבי ירביץ אגן עליו. הילדים האלה מחבלים, מחנכים אותם לשנוא ולהרביץ".

 

בכיכר החתולות נערכה אמש מסיבת רחוב של מועצת הנוער העירונית, רגע לפני סוף החופש הגדול. גם ראש העיר ניר ברקת בא לברך. ספק אם שמע את שמואל, אחד המבלים. "היית באזור ואני מכיר את מי שעשה ואת מי עצרו. אני הסבירו לי שבן אדם נושך כלב זה נדיר, אבל כשכלב נושך בן אדם זה לא נדיר. זה המקרה - ערבים הם כמו כלבים. הם תמיד פוגעים בנו. עכשיו נהיה כיף להסתובב כאן כי כשמסתכלים על הערבים הם מפחדים".

 

"הדם שלנו הפקר"

אחרי כמה ימים, ראש הממשלה נתניהו גינה את האירוע, והנשיא פרס התייחס אליו בחריפות ובדאגה כמה פעמים. אבל במרכז ירושלים מסתובבים כרגיל בני 15 עם סיגריה, שגם אחרי שבוע של הצהרות מהמנהיגים ושורת מעצרים לא מתביישים להפגין גזענות. "אז מה אם הרביצו לאיזה ערבי", מפטיר אחד מהם. "כמה פעמים עשו בנו לינצ'ים ולאף אחד לא היה אכפת. הוא קילל אמא של ילד אז מגיע לו".

 

הלינץ' בירושלים - דיווחים קודמים ב-ynet:

ריבלין לקורבן הלינץ': "זה לא מקרה בודד"

הוארך מעצר חשודים בלינץ'; למה לא היו מצלמות?

 

"ערבים לא צריכים להסתובב פה", אומר נער אחר, בן 17. "הם מסתובבים כמו מלכים עם חזה נפוח. ירושלים זו העיר שלנו - שילכו לערים שלהם. הם לא צריכים להיות בארץ". איפה למדת את זה? שואלים אותו - "זה מה שמחדירים לנו מאיפה שאני בא", ענה. מאיפה באת? מהתנחלות.

 

לא רוצים ערבים. בני נוער בכיכר החתולות (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
לא רוצים ערבים. בני נוער בכיכר החתולות(צילום: אלי מנדלבאום)

 

ממקום עבודתו בכיכר החתולות צופה עליהם סאברי, בן 25 מהר הזיתים. הוא מספר על שני מקרים שבהם הותקף על ידי צעירים יהודים. "לפני שנה וחצי יצאתי מהעבודה מאוחר בלילה ברחוב יואל סולומון", הוא נזכר. "שלושה-ארבעה אנשים קפצו עליי, התחילו לקרוא לי ערבי. אחד מהם שבר עליי בקבוק זכוכית, תקעו לי חפץ חד בצוואר. אושפזתי בבית החולים שערי צדק. התלוננתי במשטרה, ביקשו שיבדקו את סרטוני האבטחה אבל לא עשו כלום. הדם שלנו הפך הפקר. אם הייתי מסתובב כאן עם סכין הייתי הופך לעבריין בעצמי".

 

נהיה מסוכן להסתובב כאן, מתאר סאברי, "גם ליהודים וגם לערבים. יש פה טיפוסים בעייתיים. אנשים צריכים להבין שזו מדינה שאנחנו חיים בה ביחד". שנה קודם לכן הותקף לדבריו במועדון בתל אביב, שם נכנס לשירותים וענה לשיחת טלפון בערבית. אחר כך פקח עיניים בבית החולים איכילוב. כששואלים אותו אם הדבר קשור לחיבור בין צעירים ערבים לנערות יהודיות הוא משיב ומחייך: "אני יוצא רק עם תיירות. בחיים לא יצאתי עם בחורה יהודייה. ישראלית דבר ראשון תשאל אותך מאיפה אתה".

 

"זה חבר'ה מטורפים, יכולים לנקום"

הקורבן מהשבוע שעבר, ג', בן 17 ממזרח העיר, השתחרר אתמול מאשפוז. גם אחרי השיפור שחל במצבו הוא מתקשה להיזכר באירוע ואומר ש"כל מה שאני זוכר זה שהלכתי לקנות בגדים לרגל החג והתעוררתי בבית חולים". על התקרית והדיה הוא שמע מהמבקרים הרבים ומהתקשורת, אבל זה לא מרתיע אותו. "אני לא מפחד להגיע למרכז העיר, אמשיך לבוא לכיכר ציון. אני מתכוון להמשיך בחיי כרגיל, לא עשיתי דבר רע לאף אחד".

 

העצורים החשודים בהשתתפות בתקיפה ישבו במשך השבוע על ספסלי בית המשפט וכיסו את פניהם עם כיפה. חלק כינו אותם "שבבניקים", הוריהם אמרו "ילדים טובים ירושלים". ט' היה כאן בשבוע שעבר, ראה את הכול בעיניים ואף נחקר במשטרה. חלק מחבריו נעצרו. "אני פוחד שיקלטו אותי. אני לא רוצה שידעו שאני בסיפור", הוא אומר.

 

אזור מסוכן. שוטרים במרכז ירושלים (צילום:  אלי מנדלבאום) (צילום:  אלי מנדלבאום)
אזור מסוכן. שוטרים במרכז ירושלים(צילום: אלי מנדלבאום)
 

"זה חבר'ה מטורפים, יכולים אחר כך לנקום בי. האירוע בכיכר ציון היה חד פעמי מבחינת לינץ'. אבל יש תקריות בין קבוצות, לפעמים זה בין יהודים לערבים. ככה זה כשמישהו נכנס לשדה של מישהו. המתח הזה קיים, לפעמים הוא מתגבר, לפעמים הוא יותר שקט. זה בא בגלים".

 

כמה דקות אחרי 11 בלילה, המסיבה בכיכר החתולות מסתיימת. המוזיקה מפסיקה והנערים פוצחים בשירה משל עצמם. שירי אהדה לבית"ר ירושלים, וקללות נגד ערבים. הם קופצים במעגל ומזמרים "זו מדינת היהודים, אני שונא את כל הערבים". גם בנות מצטרפות לחגיגה. לפתע מגיע שוטר, דוחף אותם ומפזר את ההתקהלות.

יס"מניק אחר מגיע עם כלב והנערים עוזבים את מתחם המסיבה מלאי זעם ואדרנלין.

 

בכיכר ציון עצמה לא לוקחים הפעם סיכונים. שתי ניידות משטרה חונות במרכז הכיכר. שוטרים רכובים על סוסים מפגינים נוכחות. הצעירים הערבים בכיכר לא ממהרים לדבר. חלקם לא שולטים בעברית, אחרים פשוט מפחדים. באזור יש לא מעט בתי עסק שמעסיקים אותם. "אני עובד כאן כבר שנה וחצי ואף אחד לא נפל איתי", אומר צעיר ערבי מאחת החנויות. "יש פה גזענות מטורפת. אנחנו טובים בשביל להכין להם את האוכל או להגיש להם".

 

הלילה הזה נגמר בלי מכות, והחופש הגדול כמעט תם. אבל נראה שהשנאה לא הולכת לשום מקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמש בכיכר. ראש העיר שמע?
צילום: אלי מנדלבאום
"הערבים רוצים לרעתנו"
צילום: אלי מנדלבאום
ג', הנער הערבי, אתמול עם שחרורו מביה"ח
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים