שתף קטע נבחר

גורם משפטי בכיר: ניתן לכלוא ולגרש את הסודנים

"הטענה של הצפון סודנים היא שאם יידעו שהם היו בישראל, יחול עליהם דין מוות. זה לא פליט, זה רחוק מזה", טען בשיחה עם ynet גורם משפטי בכיר. הוא גיבה את החלטת שר הפנים לכלוא אותם והסביר כי אין להם הגנה קבוצתית בשום מדינה

בעוד הסערה סביב החלטתו של שר הפנים אלי ישי לכלוא את אזרחי סודן הצפונית נמשכת, הוא מקבל גיבוי מכיוון לא צפוי. גורם משפטי בכיר טען בשיחה עם ynet אמש (יום ה') כי מהלכיו עומדים איתן מבחינה משפטית: "זו הטעיה גדולה להציג אותם כפליטים. אין להם הגנה בשום מקום בעולם".

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

הדרום סודנים גורשו, הציוד שלהם נשאר בארץ

משרד החוץ נגד ישי: "גרם נזק לתדמית ישראל"

 

שלשום הודיע שר הפנים כי מ-15 באוקטובר ייכלאו אזרחי סודן שנמצאים בארץ בניגוד לחוק. בארגוני זכויות האדם זעמו ואמרו כי מדובר ב"אכזריות". כמו כן הסבירו, כי לא ברור איך יוכלו כל הסודנים להיענות להוראת ישי משום שמדובר במדינת אויב, וככזו, ישראל לא יכולה להחזיר אליה מבקשי מקלט. כמו כן, לא נמצאו מדינות שיסכימו לקלוט את הסודנים.

 

משרד המשפטים נדרש לא מעט לסוגיית המסתננים לישראל בשנים האחרונות, וכך גם נוכח הודעת שר הפנים שלפיה מי מהם שלא יעזוב את ישראל עד 15 באוקטובר - ייכלא.

 

הגורם המשפטי אמר ל-ynet: "בלי קשר לאלי ישי, לא הייתה מעולם החלטה ישראלית או בינלאומית לתת הגנה קבוצתית לסודנים". הוא טען כי ארגוני זכויות האדם מנצלים את הבלבול בנושא: "אמנם נוח לארגונים הללו לחבר את הקבוצות השונות, אבל הן לא אותו דבר. אריתריאה היא דבר אחד, דרפור דבר אחר וסודן דבר אחר לגמרי, הן בעולם והן בישראל. הטענה של הצפון סודנים היא שאם יידעו שהם היו בישראל, יחול עליהם דין מוות כי היו כאן. זה לא פליט, זה רחוק מזה".

 

"אין החלטה לא להחזיר תושבים לצפון סודן" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"אין החלטה לא להחזיר תושבים לצפון סודן"(צילום: מוטי קמחי)

 

הגורם הסביר כי ההגנה הקבוצתית שניתנה לאזרחי אריתריאה במרבית מדינות העולם, כולל בארה"ב ובמדינות שונות באירופה, מובילה למניעת גירושם גם בישראל, אך סודן הצפונית היא סיפור אחר: "הם לא פליטים ואין שום סיבה לתת להם הגנה קבוצתית, גם בעולם לא נותנים להם הגנה כזו. אין שום החלטה בינלאומית של נציבות האו"ם לפליטים שלא ניתן להחזיר תושבים לצפון סודן".

 

מעבר לכך ציין הגורם כי סודן הצפונית מוגדרת כמדינת אויב, מה שמרחיק עוד יותר את אזרחיה מאפשרות של שהייה חוקית בישראל. "בנוהל מבקשי מקלט מדיני יש הוראה מפורשת בנוגע לנתיני אויב - שמדינת ישראל לא תאפשר את קליטתם. זה גם מה שכתוב בהסכמה של המדינה מול האו"ם".

 

הוא הדגיש: "זה שעד עכשיו המדינה לא הוציאה אותם מגבולותיה, לא אומר שהיא לא יכולה להתחיל. ההטעיה הגדולה היא הניסיון לבוא ולהציג אותם כפליטים או כבעלי מעמד בכל צעד שנוקטים מולם". בהתייחס להתנגדות שעוררה כליאתם ארוכת הטווח של הסודנים, הסביר: "גם לישי אין כוונה לתת להם להישאר לאורך זמן רב. הכוונה היא להעביר אותם למדינה שלישית שתקלוט אותם או להחזיר אותם לסודן בבטחה, מבלי שיידעו שהיו כאן. יש דרכים לעשות זאת". 

 

בארגוני הסיוע טוענים שלא נבדקות בקשותיהם של סודנים לקבלת מעמד פליט. כל אזרחי סודן ששוהים בישראל קיבלו אשרות שהייה זמניות. עו"ד עודד פלר, ראש תחום הגירה ומעמד באגודה לזכויות האזרח, אמר בתגובה להחלטתו של שר הפנים לגרש את הסודנים, כי "אם הייתה אפשרות להחזיר אנשים לסודן, ישראל הייתה עושה זאת מזמן. הסיבה לכך שמבקשי מקלט, ובהם ניצולי רצח העם בדרפור, לא גורשו עד כה לסודן, היא שאין כיום דרך מעשית לחזור לשם מישראל, ולמי שיוחזרו נשקפת סכנה. רק אדם שאיבד צלם אנוש מסוגל לגזור על מבקשי מקלט ועל ילדיהם ברירה מרושעת: לסכן את חייהם ולחזור בדרך לא דרך, או להיכלא לשנים ארוכות".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 30/08/2012 23:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישי. יש גיבוי משפטי
צילום: טל שחר "ידיעות אחרונות"
מגורשים מישראל (ארכיון)
צילום: מוטי קמחי
מומלצים