שתף קטע נבחר

עוגיות עבאדי: האם הגרסה החדשה אכן בריאה יותר?

מותג העוגיות המזרחיות עבאדי יצאו עם גרסה חדשה מקמח מלא וללא סוכר. בדיקת "זמנים בריאים" מגלה האם הגרסה החדשה אכן בריאה יותר או אולי האריזה משדרת בריאות והמוצר משמין בדיוק כמו הגרסה הקודמת

איך יודעים איזה מוצר בריא יותר? יש מוצרים שגורמים לי להיזכר שוב באמרה שקשה לדעת מי רוצה יותר: הפרה להניק או העגל לינוק? זה קרה לי מול שתי גרסאות של העוגיות המזרחיות של עבאדי: החדשות, שמבוססות על קמח מלא, והוותיקות, שנהנות מכמות בלתי מבוטלת של מכורים.

 

עוד כתבות על תזונה נכונה ב- ynet:

  

משיחות עם צרכני המוצר ועם דיאטניות מתברר שמקורה של ההיצמדות לעוגיות לא נובעת רק מן הטעם, אלא גם משום שהמוצר נתפס כבריא יותר מסתם עוגיות. "אין בו סוכר‭,"‬ אומרים הצרכנים, למשל.

 

 

מה רע בגירסה הישנה? ()
מה רע בגירסה הישנה?

 

כשהיצרנים אומרים "מוצר בריא" למה הכוונה

מה הם מבטיחים? על כל המוצרים, יש להדגיש, אין שום אזכור למילה 'בריאות' בכל הטיה שהיא. אבל קונוטציות בריאותיות מצאתי בשפע.

 

הגרסה הוותיקה הייתה צנועה יחסית. בחזית כתוב‭":‬עוגיות מזרחיות, עבודת יד. חומרים טבעיים בלבד, אפוי ולא מטוגן, ללא שומן טראנס‭,"‬ ומאחור: "ללא חומרים משמרים, ללא צבעי מאכל, ללא תוספת סוכר‭."‬ מהכיתוב באנגלית למדתי שב‭100-‬ גרם (בערך שמונה עוגיות) יש 450 קלוריות, 19 גרם שומן שמתוכם 3 גרם שומן רווי, ו‭581-‬ מ"ג נתרן.

 

בעוגיות מהגרסה החדשה יש יותר אזכורים שמשדרים בריאות: "עוגיות מזרחיות, קמח מלא, שומשום מלא‭,"‬ נכתב בגדול, ולמטה: "חומרים טבעיים בלבד, אפוי ולא מטוגן, ‭56%‬ קמח מלא, ללא שומן טראנס‭."‬ הכל מודגש בחזית המוצר. מאחור הוסיפו: "ללא חומרים משמרים, ללא צבעי מאכל, ללא תוספת סוכר‭."‬

 

אלא שלמרות הקונוטציה של קמח מלא, שאמור להיות בריא יותר, קיבלנו כאן מנה אפילו גדולה יותר של שומן ‭28 -‬ גרם, מתוכם ‭4.6‬ גרם שומן רווי, ל‭100-‬ גרם. נכון, יש סיבים תזונתיים ‭9.1)‬ גרם ב‭100-‬ גרם) אבל יותר קלוריות, ‭,488‬ ויותר נתרן, 630 מ"ג.

 

האם קמח מלא הוא בהכרח בריא?

אז למה אני סקפטית? כי שוב אני מקבלת הוכחה שלא כל מה שצועק 'קמח מלא' הוא בריא. כי צריך להפנים שנתונים כמו "ללא חומרים משמרים‭,"‬ ו"ללא תוספת סוכר‭,"‬ לא צריכים ליצור אצלנו אשליות של בריאות, המתעלמות באלגנטיות מהשומן והנתרן, שמסוכנים לא פחות מהסוכר.

 

ומה אומרת הדיאטנית? אז איזה משני המוצרים בריא יותר, אם בכלל? מריאנה אורבך, דיאטנית בכירה בשירותי בריאות כללית, מסבירה ש‭100-‬ גרם עוגיות יתרמו כרבע מהצריכה הקלורית היומית המומלצת של אדם מבוגר.

 

"בכמויות כאלה של שומן אין משמעות לכך שהמוצר אפוי ולא מטוגן. בשני המקרים מדובר בעוגיות עתירות שומן, ובגרסה החדשה המצב אף הורע: העוגיות מכילות ‭28%‬ שומן, כלומר ‭51.6%‬ מהקלוריות של המוצר מגיעות משומן, וחמישית היא שומן רווי! גם בנוגע לנתרן, המוצר החדש - שנראה בריא יותר לפחות לפי האריזה - גרוע יותר. בגרסה זו יש ‭8%‬ יותר נתרן. ואגב, אף שעוגיות אלה אינן מכילות סוכר, הן ממש לא מומלצות לחולי סוכרת".

 

ומה אומר היצרן? אבנר זקן, ממנהלי עוגיות עבאדי, לא מבין על מה אני מלינה. "לא אמרתי שזה מוצר בריאות. עוגיות מזרחיות כשמן כן הן, עוגיות עתירות שומן. היתרון שאני מציע הוא שלא מטגנים אותן והן לא מכילות סוכר. בעקבות דרישת לקוחות יצאנו גם עם מהדורה של עוגיות מקמח מלא. אי אפשר לייצר עוגיות מזרחיות מקמח מלא בלבד, כי הן יהיו קשות כאבנים, אבל אנחנו מציינים כמה קמח מלא מכילות העוגיות, על פי דרישת החוק‭."‬

 

בשורה התחתונה: למה שלא נאמין ליצרן? הוא עצמו אומר שממש לא מדובר בעוגיות בריאות. הבעיה היא שהשיווק של המוצר החדש ב'תחפושת' בהחלט מטעה ומשדר מסר של בריאות, בעוד דווקא המוצר הישן גרוע פחות.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מומלצים