עכשיו זה מדעי: מזון אורגני - לא בריא יותר
אין הבדל בין מזון אורגני לרגיל - זו מסקנתם של חוקרים בארה"ב שבדקו למעלה מ- 200 מחקרים שנערכו בנושא. "הופתענו מהתוצאות", אמרו החוקרים, "למזון אורגני אותם ערכים תזונתיים כמו מזון רגיל והאנשים שצורכים אותו אינם בריאים יותר". מנהל היחידה לרפואה משלימה בבילינסון: "לא מופתע מהתוצאות,לא צידדתי באכילת מזון אורגני גם לפני"
אם אתם נוהגים לשלם ביוקר על מזון אורגני, כדאי לחשוב פעמיים: מחקר רחב היקף שסיכם את ממצאיהם של למעלה מ-200 מחקרים קודמים, הראה כי לא נמצא יתרון בריאותי למזון אורגני על פני מזון רגיל. הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב העת לרפואה פנימית Annals of Internal Medicine.
מוצר אורגני הוא מוצר טרי או מעובד, שעובד וטופל מהשדה ועד לצלחת על פי כללי התקן האורגני לפיו הוא מאושר. אולם ההגדרה עצמה של מזון אורגני היא מעורפלת ולא ברורה. החוק אינו דורש מהמגדלים להימנע משימוש בדישון, חומרי הדברה או ריסוסים, או שבעלי החיים לא יקבלו אנטיביוטיקה וישהו בחופש כלשהו מפני כליאה.
כתבות נוספות בנושא מזון אורגני:
- הידעתם? גם ירקות אורגניים זקוקים לדישון
למרות זאת, שוק המזון האורגני משגשג ברחבי העולם וגם בישראל. החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ-1.5% מכלל התוצרת החקלאית וכ-13% מכלל הייצוא החקלאי לעולם.
משך שנים מקובלת היתה ההנחה שמזון אורגני הוא בעל יתרונות רפואיים ובריאותיים על פני מזון אחר אולם ההוכחות המדעיות לכך היו קלושות. כעת ביקשו החוקרים לבדוק האמנם מזון אורגני בריא יותר.
החוקרים בדקו יותר מ-200 מחקרים קודמים שבדקו את הקשר בין מזון אורגני לבריאות, ותועלתו על פני מזון רגיל. בבדיקת 17 מחקרים שהשוו בין אנשים שאכלו מזון אורגני לבין אלה שאכלו מזון רגיל, ו-223 מחקרים שהשוו בין רמות הערכים התזונתיים, החיידקים, הפטריות ומדבירי החרקים בפירות, ירקות, דגנים, בשר, חלב וביצים.
מהממצאים עלה כי הפירות והירקות האורגניים והלא-אורגניים הכילו רמות דומות של ויטמינים. מוצרי החלב האורגניים והרגילים הכילו אותה כמות של חלבון ושומן, אף שחלק קטן מהמחקרים הראו כי חלב אורגני מכיל כמות גדולה יותר של אומגה.
עוד נמצא כי המזון האורגני הכיל רמות מעט גבוהות יותר של חנקן, אולם לדברי החוקרים, הסיבה לכך היא בשל ההבדל בתנאי הייצור, וכי אין לכך משמעות בריאותית. בתוך כך נמצא כי מזון אורגני הכיל 30% פחות מדבירי חרקים.
עם זאת, המדבירים שנמצאו ברמה גדולה ב-30% במזון שאינו אורגני בהשוואה לאורגני - עדיין נמצאים בתקן, ואין כל הוכחה שהעובדה שהמזון האורגני מכיל פחות מדבירים - היא בעלת יתרון בריאותי. עדיין - הרמה במזון שאינו אורגני היא בתקן המותר והבטוח.
"צרכנים בוחרים מזון בשל מגוון סיבות", הסביר ראש צוות החוקרים, פרופ' אלן דנגור, "אולם מהממצאים הקיימים כיום בעולם אין הבדל בריאותי בין מזון קונבנציונלי לאורגני, ואין למזון אורגני יתרונות בריאותיים. אנו מקווים שממצאי המחקר יהיו ברי שימוש עבור הצרכנים".
"מאוד הופתענו לגלות שמזון אורגני אינו יותר בריא ממזון רגיל", הוסיפה ד"ר קריסטל סמית-ספנגלר, עורכת אחד המחקרים שנבדקו, "אם אתם רוכשים את המזון לפי יתרונותיו הבריאותיים, הרי שאין הבדל בין מזון אורגני לרגיל".
הד"ר עופר כספי, מנהל היחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף שבבית החולים בילינסון, אינו מופתע מתוצאות המחקר: "לא צידדתי באכילת מזון אורגני גם לפני, מהסיבות של יותר חומרים בריאותיים. ההצדקה אם בכלל לאכילת אורגני היא במצבים רפואיים מסויימים, כמו במחלות סרטן אחדות, בהן יש רגישות לחשיפה הורמונלית בשעה שבמזון האורגני יש פחות מרכיבים המשפיעים על המערכת ההורמונלית. אבל אין תועלת בריאותית מבחינת הרכב הוויטמינים והמינראלים במזון האורגני".
.