שתף קטע נבחר

אבו מאזן באו"ם: ישראל מכינה נכבה חדשה

הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, נשא נאום חריף בעצרת הכללית של האו"ם. הוא האשים את המתנחלים בפשעי טרור נגד האוכלוסייה הפלסטינית ואת ישראל בטיהור אתני. "אנו עומדים בפני התקפות חסרות רחמים", אמר לאחר שהתקבל במחיאות כפיים סוערות

טרור מצד מתנחלים, טיהור אתני, חנק הפלסטינים, כיבוש וניצול המים והאדמה. אלו הן רק חלק מההאשמות של הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, נגד ישראל בנאום חריף ביותר שנשא הערב (יום ה') על במת העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. אבו מאזן שהתקבל במחיאות כפיים סוערות באולם שבחציו נותר ריק, ניצל את נאומו כדי להאשים את הישראלים בכך שהם מכינים לפלסטינים "נכבה חדשה".

 

כותרות מרכזיות בנאום אבו מאזן:

"ישראל מבצעת טיהור אתני"

"אנשינו הפכו מטרות להרג והתעללות"

"הם מספקים תירוץ אחר תירוץ לפשעי המתנחלים"

"מדיניות ישראל מובילה להחלשת הרשות הפלסטינית"

"יש ריקון מתוכן של הסכמי אוסלו"

 

עצרת האו"ם - דיווחים אחרונים ב-ynet:

הקו האדום של נתניהו: לעצור את איראן לפני הקיץ

מורסי לא אמר "ישראל": "יש לשים קץ לכיבוש"

מכין את התשובה לאובמה: נתניהו חוזר לאו"ם

צפו: דיפלומט איראני מוקף מפגינים מחוץ לאו"ם

 

"אנו עומדים בפני מציאות יומיומית של טרור מצד מתנחלים", אמר אבו מאזן בתחילת נאומו. "התקפות על ידי מיליציות טרור של ישראלים הפכו למציאות יומיומית. לפחות 535 התקפות מאז תחילת השנה. אנו עומדים בפני התקפות חסרי רחמים על אנשינו, המסגדים, הכנסיות ובתי הספר. הם משלחים את הרעל שלהם בעצים, שדות ורכוש שלנו ואנשינו הפכו מטרות להרג ולהתעללות על-ידי כוחות הכיבוש וממשלת ישראל".

 

עוד אמר הנשיא הפלסטיני בנאומו כי "ההסלמה של מתקפות מתנחלים לא אמורה להפתיע איש, כי היא תוצר הלוואי האינהרנטי של המשך כיבוש ושל מדיניות ממשלה שמעודדת במתכוון את מפעל ההתנחלויות והיא תוצר-לוואי אינהנרטי של תרבות גזענית ודעות קיצוניות המושרשות בחוקי האפליה נגד הפלסטינים. הם מספקים תירוץ אחר תירוץ לפשעי מתנחלים. ועדות חקירה צבאיות מפברקות תירוצים לחיילים שביצעו פשעים ומעשי רצח, עינוי והתעללות באזרחים חפים מפשע".

 

נאום תקיף בעצרת האו"ם. אבו מאזן, הערב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נאום תקיף בעצרת האו"ם. אבו מאזן, הערב(צילום: AFP)

 

בהמשך נאומו אמר אבו מאזן כי "מפעל ההתנחלויות התרחב לאורך הגדה המערבית וחנק גם את אנשינו בעזה, שעד היום ממשיכים לסבול מהשלכות המלחמה התוקפנית שהתרחשה לפני מספר שנים. פלסטינים עדיין עצורים בכלא הישראלי. אנו קוראים לעצרת הכללית לחייב את ממשלת ישראל לכבד את אמנת ז'נבה ואת זכויות העציר של האסירים הפלסטינים".

 

אבו מאזן האשים את ישראל בכך ש"מדיניותה הכללית של ישראל מובילה להחלשת הרשות הפלסטינית, חותרת תחת יכולותיה לבצע את הפונקציות שלה ולעמוד במחויבויותיה – מה שמאיים על קריסתה. כל זה מתרחש בהקשר של שיח פוליטי-ישראלי שלא מהסס לנקוט עמדה אגרסיבית וקיצונית. זה משהו שאנו דוחים בכל תוקף".

 

הנשיא הפלסטיני התייחס גם להסכמי אוסלו שנחתמו ב-93' ואמר כי "יש ריקון מתוכן של הסכמי אוסלו בעצם המשך הבנייה בהתנחלויות, מה שהופך את יישום ההסכמים לקשה מאוד עד בלתי-אפשרי. ממשלת ישראל מתכוונת להמשיך את הכיבוש במזרח ירושלים ולספח דה-פקטו שטחים גדולים של הטריטוריה הפלסטינית. ישראל מבטיחה לעם הפלסטיני קטסטרופה חדשה, נכבה חדשה".

 

"ישראל ממשיכה בכיבוש במזרח ירושלים". אבו מאזן, הערב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"ישראל ממשיכה בכיבוש במזרח ירושלים". אבו מאזן, הערב(צילום: AFP)

 

למרות הזעם הרב שהביע בנאומו, הנשיא הפלסטיני התייחס גם לאפשרות אופטימית יותר. לדבריו, "הדרך להשיג שלום היא במשא ומתן בין הרשות הפלסטינית וישראל. על אף כל המורכבויות של המציאות והתסכול אנו אומרים בעצרת האו"ם: עדיין יש סיכוי, אולי האחרון, להציל את פתרון שתי המדינות ולגאול את השלום".

 

עוד אמר הנשיא הפלסטיני כי "אלו שמייעצים לנו להמתין, חייבים להבין שלמצב בארצנו יש את העיתוי שלו והוא אינו יכול לסבול דחיות. מה שנחוץ הוא הרצון ליישם את המרכיבים הללו. דיונים מרתוניים לא דרושים להגדרתם, אלא הכוונה הכנה להשיג שלו, לא בחידות אלא בהיגיון הברור והפשוט ביותר בעולם: זה כולל את ביסוס מדינה פלסטינית עצמאית עם מזרח-ירושלים כבירתה וכל השטח שנכבש על-ידי ישראל ב-1967 בפתרון מוסכם".

 

"לא נרשה לנכבה נוספת לקרות" 

לקראת סיום נאומו אמר אבו מאזן כי "הכיבוש הישראלי נותר המכשול האחרון להגשמת מדינת פלסטין העצמאית. אנו ממשיכים במאמץ להכריז על פלסטין חברה באו"ם. שנים חלפו מאז הנכבה, רבים מתו כשהזיכרונות שנחקקו בלבם היו בתיהם החמים שנהרסו וכפריהם השלווים שקיומם נמחה. 77% מהפלסטינים הם מתחת לגיל 35, הם לא חוו את זוועות הנכבה. הם יודעים היטב את כל פרטיה המחרידים וסובלים מהשלכות מתמשכות עד היום כתוצאה מפרקטיקות הכיבוש. הם אומרים בנחישות: 'לא נרשה לנכבה נוספת לקרות'".

 

בתום נאומו הבטיח אבו מאזן לבני עמו כי "לא נקבל מולדת אלטרנטיבית ולא ארץ אלטרנטיבית. פלסטין היא מולדתנו, אנשינו ימשיכו לבנות את מוסדות מדינתם וימשיכו לחתור להשיג פיוס. העם ימשיך בהתנגדות עממית שוחרת שלום. אני חוזר, התנגדות עממית שוחרת שלום. גבירותיי ורבותיי, מנעו את הישנות הנכבה בארץ הקודש. תמכו בהגשמת מדינה פלסטינית חופשית ועצמאית. תנו יד לניצחון רעיון זה לפני שיהיה מאוחר מדי".

 

העצרת הכללית הערב (צילום: AP) (צילום: AP)
העצרת הכללית הערב(צילום: AP)
 

 

עוד לפני נאומו של אבו מאזן, הוא נפגש עם קלינטון כחלק ממרתון של יותר מ-30 פגישות שקיימה מזכירת המדינה עד כה. אבו מאזן הגיע לאו"ם באווירה קשה נוכח התהליך המדיני התקוע והמשבר הכלכלי העמוק בשטחי הרשות שנותן אותותיו בעקבות התרומות שלא הגיעו לרשות מצד המדינות הערביות אף שאלה הבטיחו להעבירן. בניגוד לשנה שעברה שבה הנושא הפלסטיני כיכב בעצרת עם הגשת המכתב למועצת הביטחון להכרה בפלסטין כמדינה ה-194 (מהלך שממשל אובמה קבר), הפעם הנושא הפלסטיני הוא בשוליים.

 

לקראת העצרת ניסו הפלסטינים לבצע מהלך הבקעה מתוחכם של יחסי ציבור, וביקשו לקיים אירוע גדול של אבו מאזן עם ההנהגה היהודית בארה"ב. אבל ראשי ועידת הנשיאים, שברובם קרובים לעמדת ראש הממשלה נתניהו, סירבו להשתתף באירוע שבו צפויים היו להפנות אצבע מאשימה לעבר ישראל בעקבות כשלון המו"מ.

 

בהיעדר מהלך הסברה גדול, הסתפקו הפלסטינים בצעד קטן יותר ונפגשו ביום שני בניו-יורק עם כמה אישים יהודים חשובים, שאינם המנהיגים הרשמיים. הפגישה אורגנה בידי איל ההון היהודי דני אברמס, רוברט ווקסלר מנכ"ל "המרכז לשלום במזרח התיכון" של אברהמס ונציג הארגון בישראל אבי גיל, בעבר מנכ"ל משרד החוץ ומקורבו של הנשיא פרס.

 

באירוע השתתפו גם טוני ורסטנדיג מצוות השלום במימשל קלינטון והמשפטן אלן דרשוביץ שגנב את ההצגה, כשהניח בפני אבו מאזן מאמר שהוא עצמו כתב באחרונה בוול סטריט ג'ורנל, ובו הביע נכונות לחזור למו"מ בעוד שישראל תקפיא ביוזמתה את ההתנחלויות כל עוד מתנהל המו"מ.

 

דרשוביץ הניח בפני אבו מאזן נייר לחתימה על המשפט שהוא עצמו כתב במאמר, ויו"ר הרשות חתם עליו. דרדוביץ אמר שהוא ינסה לשוחח על ההצעה הזו עם ראש הממשלה נתניהו.

 

רוברט ווקסלר, שבעבר הלא רחוק נמנה עם ידידיה הגדולים של ישראל בקונגרס, אמר ל-ynetשהשיחה היתה עמוקה ודנו בה גם בנושאי הליבה. "זו היתה פגישה רצינית. שאלנו שאלות קשות ואבו מאזן היה כן. הוא הביע רצון לחזור לשולחן המו"מ, ודיבר על הקשיים הכלכליים של הפלסטינים". ווקסלר ציין שהוא "מכיר את עמדת נתניהו ומהאזנה לאבו מאזן יש אמנם פערים אבל הם ניתנים לגישור. הבעיה היא חוסר האמון בין נתניהו ובינו".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 27/09/2012 16:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:רויטרס
אבו מאזן, הערב
צילום:רויטרס
מומלצים