שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

"איראן וכלכלה לפני שלום". הפלסטינים פסימיים

ברשות הפלסטינית יודעים היטב שתהליך השלום לא יעמוד בראש סדר היום בבחירות שיתקיימו בינואר 2013. אחד הפרשנים הביע פסימיות והעריך שלא צפוי שינוי משמעותי במפה הפוליטית: "הציבור הישראלי שוקע יותר ויותר בדעותיו"

ההחלטה להקדים את הבחירות בישראל משפיעה באופן ישיר גם על הרשות הפלסטינית, שאנשיה החלו לעסוק בנושא זמן קצר לאחר הכרזתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. לצד דיווחים חדשותיים, ניסו הפרשנים להסביר על ההתפתחויות הפוליטיות מנקודת מבטם, והתנקזו כולם לשורה תחתונה אחת, אחידה באופן יחסי: מה שהיה הוא שיהיה.

 

לקראת בחירות - כותרות אחרונות ב-ynet:

מלחמה בליכוד: 5 ח"כים לפחות ייפרדו מהכיסא

לבני חוזרת? "ישראל צריכה לבחור דרכה מחדש"

 

גם חמאס התייחס להקדמת הבחירות בישראל. בהודעה רשמית שפרסם הארגון נכתב כי "תופעת הבחירות הישראליות המוקדמות היא סימן לשבריריות המצב בזירה הישראלית". עוד נכתב באותה הודעה כי "העתיד הוא לטובת העם הפלסטיני, בעיקר לאור השבת החופש והרצון לעמים הערביים".

 

בעיתונים היומיים הפופולריים ברשות לא תפס הנושא את הכותרות הראשיות, אך הובלט בעמודי השער וסוקר בנימה עניינית. כהרגלם, בחרו אנשי הרשות להגדיר את המהלך כעניין ישראלי פנימי והבהירו כי אין להם עניין להתערב בנעשה בזירה הפוליטית.

 

עם זאת, הביע ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, חשש כי הפלסטינים ישלמו בסופו של דבר את החשבון - בצורה של התגברות התקיפות נגדם. "אני מקווה שהקמפיינים של המפלגות בישראל לא יהפכו לתחרות שמטרתה הרחבה של ההתנחלויות על האדמות הפלסטיניות, ובפרט במזרח ירושלים", הסביר.

 

לדברי עריקאת, הפלסטינים כבר רגילים לכך שהממשלות הישראליות לדורותיהן מתחמקות מהגשמה של תהליך השלום וממשיכות בהטלת עובדות ותכתיבים, כדבריו. הוא סירב אמנם להתייחס לבאות, אך לא נמנע מלבקר את פועלה של הממשלה היוצאת. "בבחירה של התנחלות או שלום, הממשלה הזאת בחרה בהתנחלות. ממשלת נתניהו פעלה לא רק להרוס את תהליך השלום אלא גם לבטל את מה שחולק כבר במשאים ומתנים הקודמים".

 

שלוש הפתעות אפשריות

גם פובליציסטים פלסטינים התייחסו לנושא, במידה כזו או אחרת של אופטימיות. נאסר א-לחאם, העורך הראשי של סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען", פרסם מאמר דעה ובו טען כי לא צפוי שינוי ממשי. הוא ייעץ לקוראיו לא לפתח ציפיות לשינוי משום שהציבור הישראלי מהופנט, כהגדרתו, והעריך כי נתניהו ינצח וליברמן יהיה מנהיג המפלגה השנייה בגודלה. בנוסף, חזה א-לחאם כי השמאל, הערבים והחרדים ישמרו כל אחד בנפרד על כוחם האלקטורלי. "הציבור הישראלי שוקע יותר ויותר בדעותיו, מה שמונע ממנו ליהנות מבחירה, מדעות חלוקות ומרב-גוניות".

 

"הציבור הישראלי שוקע בדעותיו" ()
"הציבור הישראלי שוקע בדעותיו"

 

במאמר אחר הסביר איש פתח והשר לשעבר ד"ר סופיאן אבו זיידה בפירוט על הסיבות שהביאו להחלטה, על הקושי באישור התקציב ועל כך שהמהלך כולו היה צפוי ולא הפתיע איש בישראל. "בניגוד למערכות בחירות קודמות", הסביר אבו זיידה, "הסוגיה הפלסטינית לא תעמוד בראש סדר היום של הקמפיינים השונים, ואת מקומה יתפסו איראן וענייני הכלכלה".

 

הוא העריך, בדומה לפרשנים בישראל, כי נתניהו סבר שזה הזמן המתאים ביותר לעריכת בחירות משום שאין מתחרה אמיתי שיסכן אותו, ובהסתמך על הסקרים שמראים ניצחון נוסף לגוש הימין.

 

עם זאת, סיפק אבו זיידה שלוש אפשרויות להפתעה פוטנציאלית: פריימריז בליכוד שיגבשו רשימה ימנית מאוד של אנשי "מחנה פייגלין", שיבה של אהוד אולמרט לחיים הפוליטיים - האדם היחיד שיכול להוות אלטרנטיבה בעלת סיכוי לנתניהו, כהגדרתו - וחזרה של אריה דרעי לזירה הפוליטית בש"ס. מהלך כזה, נטען, יחזיר את התנועה למקומה הטבעי, סמוך למפלגות המרכז-שמאל בישראל.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 10/10/2012 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים