שתף קטע נבחר

לא סתם עצב: האבחון והשיטות להעלים דיכאון חורף

חשיפה לאור, צמחי מרפא להרגעה ופעילות גופנית - הם רק חלק מהשיטות להעלים את הדיכאון והדכדוך שמשתלטים עלינו בחורף. מתי התופעה באמת מסוכנת, איך מבדילים בינה לבין דיכאון ואיך מומלץ לטפל בו?

אחרי המתנה ארוכה מאוד - החורף סוף סוף הגיע. אבל איתו גם תופעות כמו דכדוך ועצבות בלתי מוסברים, תאבון מוגבר ותסמינים נוספים פתאום באמצע היום. קובי כהן, רוקח סופר-פארם, אומר כי התופעה מוכרת, ואכן חוזרת על עצמה עם תחילת עונת הגשמים.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

לדברי ד"ר גבריאל ברקאי, ראש היחידה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי והפרעות חרדה במחלקה לפסיכיאטריה אמבולטורית, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), דיכאון חורף הוא הפרעה שכיחה באופן כללי: כ- 10% אצל גברים ו- 20% אצל נשים.

 

לדבריו, דיכאון מופיע לרוב בצורה של תקופות (אפיזודות) של דיכאון ותקופות של מצב רוח תקין (רמיסיה). אצל אדם שיש לו דיכאון עונתי, האפיזודות נוטות להופיע שנה אחר שנה בחורף, באופן קבוע

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

מה יעיל: טיפול טבעי או הורמונלי לגיל המעבר

בדרך לחדר הכושר? התוספים שייתנו יותר אנרגיה

לקראת החורף: 9 מכות בריאותיות של גיל המעבר

 

איפה זה יותר שכיח?

הוא מסביר: "שכיחותו של דיכאון עונתי תלויה בקו הרוחב. ככל שמתרחקים מקו המשווה צפונה או דרומה שכיחותו עולה. כנראה בגלל הלילות הארוכים יותר בחורף באזורים מרוחקים מקו המשווה, אבל אולי גם כיוון ששאר השינויים שמתרחשים בטבע מסביב מודגשים יותר ככל שמתרחקים צפונה או דרומה".

 

האם בארץ זה קיים?

כן. בקו הרוחב שלנו שכיחות דיכאון עונתי היא בערך 1% לאורך החיים, בעוד שבאזורים סמוכים לחוג הקוטב, שכיחותו יכולה להגיע ל- 10%. 

 

מהם הסימנים?

מצב רוח ירוד, חוסר הנאה מדברים, ייאוש, חוסר אנרגיה, קשיי ריכוז, תיאבון מוגבר (ולא חוסר תיאבון כמו ששכיח בדיכאון רגיל), עודף שינה (ולא חוסר שינה כמו ששכיח בדיכאון רגיל), איטיות, הסתגרות חברתית. 

 

יש גם הפרעה ביפולרית (מאניה דפרסיה) עונתית ואז הדיכאון מופיע בחורף והמאניה בקיץ. אמנם אין מחקרים בתחום, אבל ד"ר ברקאי אומר כי בארץ, אצל אנשים עם הפרעה ביפולרית עונתית, המאניה נוטה לפרוץ דווקא לקראת פסח.

 

איך מאבחנים?

בדיקה פסיכיאטרית. יש לאבחן שהמצב הוא דיכאון. יש לבחון את תולדות העבר- אם הדיכאון באמת מופיע בצורה עונתית: בא בחורף נעלם בקיץ. יש לשלול מצבים רפואיים כלליים שיכולים לגרום לדיכאון.

 

איזה טיפולים קיימים?

שינויים באורח החיים: הקפדה על היגיינת שינה, תזונה נכונה, פעילות גופנית, שילוב של פעילויות מהנות ונעימות בחיי השגרה.

 

טיפולים באור: חשיפה יומיומית, בשעות הבוקר המוקדמות, לאלומת אור חזקה יכולה לרפא דיכאון. לפעמים, נותנים לאנשים עם דיכאון עונתי ידוע את הטיפול באור כבר בסתיו, באופן מניעתי.

 

תרופות נגד דיכאון: קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי תרופות נגד דיכאון, הן אמנם כלליות ויש צורך להתייעץ עם פסיכיאטר לפני לקיחתם. יש כמה סוגי תרופות:

 

קבוצת התרופות המעכבות ספיגה מחדש של סרוטונין ומכונה בקיצור SSRI, כוללת תרופות כגון escitalopram (שמות מסחריים: Cipralex, Esto), paroxetin (Seroxat, Paxxet), fluoxetine (Prozac, Flutine, Prizma) and few others. תרופות אלו מעלות את רמות הסרוטונין במוח ובכך מפחיתות את תסמיני הדכאון.

 

קבוצת התרופות המעכבות ספיגה מחדש של סרוטונין ונוראדרנלין ומכונה בקיצור SNRI, כגון venlafaxime (Effexor, Venla, Venlafaxime), milnacipran (Ixel), duloxetine (Cymbalta). תרופות אלו מעלות את הרמות של שני מתווכים עצביים (סרוטונין ונוראדרנלין) ובכך מפחיתות את תסמיני הדכאון.

  

קבוצת התרופות הטריציקליות מהווה את אחת הקבוצות הותיקות ביותר בשימוש, שלהם שימושים נוספים מלבד טיפול בדכאון ולפעמים משתמשים בחלקם בטיפול בכאב על רקע עצבי ואף בעבר השתמשו בהם בטיפולים בהרטבות ליליות אצל ילדים. קבוצה זאת אף היא מעלה רמות של סרוטונין ונוראדרנלין במוח ובכך מסייעת להפחית את תסמיני הדכאון.

  

תרופות נוגדות דכאון עם מנגנונים אחרים של פעולה (כגון bupropion, trazodone)

 

תרופה נוגדת דכאון ממקור צמחי, המופקת מהצמח היפריקום פרפורטום, ומכונה באנגלית St. John's Wart ובארץ היא קיימת תחת השם המסחרי Remotiv.

 

צמחי מרפא מפחיתי חרדה

 ולריאן, צמח מרפא שמוכר במשרד הבריאות כתרופה וקיים בתכשירים שאינם דורשים מרשם כגון נרבן דרג'ה, קלמנרבין ורילקסין. צמח זה יכול לסייע בהפחתת חרדה וכן לסייע בהפרעות שינה קלות.

 

פסיפלורה, צמח מרפא שגם מוכר לנו בעיקר בתור צמח מאכל, נמצאת כמרכיב בתכשירים טבעיים שיכולים לסייע בהפרעות שינה קלות, מצבי מתח וחרדה. מפיקים את תמצית הפסיפלורה בעיקר מהעלים של הצמח. פסיפלורה היא מרכיב בתכשירים כגון רגיעון יום ורגיעון לילה, איזי דיי ואיזי נייט של לייף, Life Dormi Pro, פסיפלורה של הדס וכיוב'.

 

מליסה, היא גם צמח מרפא המסיע בהפחתת חרדה ובהקלה על הפרעות שינה קלות. נמצאת מרכיב בתכשירים כגון נרבן דרז'ה, Life Dormi Pro, רגיעון יום ורגיעון לילה.

 

כשותית (מכונה בלעז hops) מופקת מצמח ששייך למשפחת הקנאביס, אבל אל דאגה, אין כל קשר בין הפעילות של השניים. כשותית משמשת כמרכיב בתכשירים לטיפול בהפרעות שינה ותכשירים המסייעים להפחתת חרדה כגון רגיעון יום ורגיעון לילה, Life Dormi Pro.

 

עוזרר הוא צמח המכונה בפי הרבולוגים, מזון ללב, משום שברפואה המסורתית באירופה השתמשו בצמח זה למגוון בעיות בלב. כיום העוזרר נמצא בתכשירים המסייעים בהפחתת חרדה ועוזרים לטפל בהפרעות שינה קלות כגון נרבן דרג'ה ו-Life Dormi Pro.

 

פרחי באך היא רפואת צמחים שפותחה ע"י רופא אנגלי בתחילת המאה ה-20. קיים בארץ בתכשירים של רסקיו רמדי, מסייעים להפחית חרדה ולהקל על מצבי חרדה קלים.

 

פעילות גופנית

פעילות גופנית יעילה  באופן כללי, אבל לדברי כהן, במקרה של דיכאון עונתי היא ממש "נקודת אור" במצב הדכדוך הכללי שאדם מרגיש.

 

"כל אדם צריך לבחור את הפעילות הגופנית המתאימה לו, היא לא חייבת להיות כזאת של חדר כושר או ריצה אינטנסיבית במרחבים, בנוסף, אפשר לבחור בשיחות עם פסיכולוג או פסיכיאטר שבהן ניתן לדון על הדכאון של החורף, למה הוא מגיע ועל דרכים שניתן להתמודד איתם במניעתו".





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיכאון עונתי שונה לחלוטין מדון רגיל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים