שתף קטע נבחר

מי אתה, האיש שמארח את מאיר דגן?

ראש המוסד לשעבר לא עמד בקריטריונים בארה"ב להשתלת כבד ונאלץ לחפש במהירות מקום אחר לניתוח. מי שקפץ על המציאה היה רודן בלרוס אלכסנדר לוקשנקו, ששולט בארצו ביד ברזל מאז 1994, מדכא זכויות אדם ואינו מחביבי וושינגטון

ראש המוסד לשעבר מאיר דגן לא עמד בקריטריונים להשתלת כבד בארצות הברית מבחינת גיל ואזרחות, ובשל העובדה שמצבו הרפואי לא אפשר לו לחכות זמן רב לכבד מתאים, הוא עבר בסופו של דבר את הניתוח בבלרוס. כך חשף אתמול (יום ג') נשיא בלרוס אלכסנדר לוקשנקו.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet בעמוד מיוחד

 

עוד חדשות בעולם :

דו"ח: רואנדה ואוגנדה מחמשות המורדים בקונגו

 

נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש הבן כינה את לוקשנקו "הדיקטטור האחרון של אירופה", והרבה גבות ודאי הורמו אחרי שנודע שראש שירות הביון הישראלי לשעבר עובר טיפול רפואי דווקא אצל הרודן הבלרוסי ששולט בארצו ביד ברזל מאז 1994.

 

נכלל ברשימת העריצים של ארה"ב ביחד עם איראן. לוקשנקו ואחמדינג'אד (צילוןם: רויטרס) (צילוןם: רויטרס)
נכלל ברשימת העריצים של ארה"ב ביחד עם איראן. לוקשנקו ואחמדינג'אד(צילוןם: רויטרס)

 

בבלרוס יש אמנם מכוניות מודרניות, טלפונים ניידים ואינטרנט, אבל אותה יד ברזל ידועה מושכת בחוטים הגלויים - ובאלה הסמויים - המניעים את גלגלי החיים. זוהי ידו של לוקשנקו.

 

מדינה מבודדת

מדוע פתח לוקנשקו את מרפאות ארצו לדגן?

התשובה לכך טמונה ככל הנראה בעובדה שלוקשנקו, מנהיג מדינה מבודדת, רצה לעשות לעצמו יחסי ציבור ועל הדרך "להכניס" לממשלו של ברק אובמה בוושינגטון. לוקשנקו איננו מחביבי הממשל האמריקני ומרבה למתוח ביקורת על מדיניותו.

 

אירופה הטילה באחרונה סדרת סנקציות על בלרוס, והחזרת כל הדיפלומטים האירופאים ממינסק בחודש פברואר הייתה צעד נוסף בבידודה ההולך וגובר של המדינה שמפרה את זכויות האדם של אזרחיה דרך קבע. עם זאת, לבלרוס נותרה עוד ידידה אחת - רוסיה.


ראש מדינה מבודדת. לוקשנקו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש מדינה מבודדת. לוקשנקו(צילום: AFP)

 

יחסיו של לוקשנקו עם ארה"ב והאיחוד האירופי, שכאמור מעולם לא היו טובים, החריפו בדצמבר 2010, בעת שדיכא באלימות מפגינים שמחו על בחירתו מחדש בבחירות. עשרות ממתנגדיו של לוקשנקו, בהם כמה שהתמודדו מולו בבחירות, נעצרו. רבים מהם שומרים כעת על פרופיל נמוך, אחרי שריצו עונשי מאסר או נמלטו לחו"ל.

 

שולט ברוב אמצעי התקשורת

המהומות האלימות בבלרוס ב-2010 פרצו עוד בטרם פורסמו התוצאות הראשוניות של הבחירות לנשיאות משום שמתנגדי לוקנשקו סברו כי פעיליו יפעלו לזיוף התוצאות. בעבר "זכה" לוקשנקו ב-80 אחוזים מקולות הבוחרים, אך אותן הצבעות לא הוכרו על ידי המערב כבחירות חופשיות והוגנות.

 

לוקשנקו שולט ברוב אמצעי תקשורת ההמונים בארצו, דבר שחייב את מתנגדיו לעבור לפרסום באינטרנט.  


בחירות חופשיות? לא בבלרוס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בחירות חופשיות? לא בבלרוס(צילום: רויטרס)
 

בבחירות לפני שנתיים נדמה היה שהאווירה בבלרוס עשויה להשתנות ותשעה מועמדים זכו לרוץ נגד לוקשנקו ואף זכו להופיע בתקשורת הממלכתית במדינה. עם זאת, תוך שלוש שעות מסגירת הקלפיות, הרומן של לוקשנקו עם הדמוקרטיה התגלה כפלרטוט קצר בלבד.

 

דמוקרטיה למראית עין

בחודש שעבר נערכו בחירות לפרלמנט בבלרוס בצעד שאפשר ללוקשנקו להציג את עצמו כדמוקרט אמיתי. ארגוני זכויות אדם וארגוני אופוזיציה בבלרוס טענו כי הבחירות "מכורות מראש" ונערכו בסימן של מעצרים של פעילי אופוזיציה.

 

"לוקשנקו זקוק לעימות עם האיחוד האירופי כדי שלא תהיה לו עכבה כלשהי בלכידת פעילים פוליטיים נוספים ובמעצרם", אמר בעבר קודמו של לוקשנקו סטניסלב שושקביץ'.

 

לפני כמה שנים כללה ארה"ב את בלרוס כמוקד של עריצות, ברשימה אחת עם מדינות כגון איראן, צפון קוריאה וקובה. לא בטוח שרוסיה תשמח אם השלטון בבלרוס יעבור לידי אופוזיציה פרו-מערבית, אבל נשיא רוסיה פוטין כבר הודיע בעבר כי "רוסיה אינה תומכת בלוקשנקו ללא עוררין".

 

משתף את הבן ב"חגיגה הדמוקרטית" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משתף את הבן ב"חגיגה הדמוקרטית"(צילום: AFP)

מתקשים להשמיע את קולם. מפגיני אופוזיציה במינסק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתקשים להשמיע את קולם. מפגיני אופוזיציה במינסק(צילום: רויטרס)

 

איך מגיב לוקשנקו לביקורת נגדו במערב, בעיקר מצד ארה"ב? על נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש הוא אמר ש"הוא הטרוריסט מספר אחת בעולם. להרוס מדינה באופן חופשי ואז עוד להמשיך ולהרוג נשיאים - מה עוד יש לומר?". דבריו של לוקשנקו נאמרו על רקע התנגדותו לפעילות ארה"ב בעיראק ובמדינות נוספות.

 

כאשר נשאל הרודן הבלרוסי לגבי הכרת המערב בבחירות לפרלמנט בארצו בחודש שעבר, הוא אמר שהוא "מקווה לטוב". "אנחנו לא מקיימים בחירות בשביל המערב. האדריכל הראשי הוא העם הבלרוסי".

 

ובחזרה לראש המוסד לשעבר. מקורביו של דגן הביעו היום תמיהה על דבריו של לוקשנקו אתמול ואמרו כי בכך הוא למעשה חשף אותו לסיכונים ביטחוניים. הם אמרו כי בעקבות הפרסום, על ממשלת ישראל לפנות לממשלת בלרוס באופן מיידי ולדרוש ממנה להגביר את האבטחה סביב בית החולים המקומי.

 

לפני ניתוח החירום שעבר, נשמע דגן אופטימי ואמר למקורביו: "אני מקווה לצאת מזה ויש סיכוי טוב שזה יקרה". דגן שוהה בבידוד בשל חשש לזיהום ובני משפחתו מקווים כי הכבד ייקלט בגופו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מדינה תחת סנקציות. לוקשנקו
צילום: איי פי
מצב חירום. דגן
צילום: יוסי זליגר, ShiloPro
אחראי לכינוי "הדיקטטור האחרון של אירופה". בוש הבן
צילום: רויטרס
מומלצים