שתף קטע נבחר

הרפתנים: "נתנגד לרפורמה בחלב"

מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב אמנם יחתום על המתווה של משרד רה"מ והאוצר לפיו ירד בהדרגה מחיר החלב הגולמי ויפוצו רפתות שייסגרו ב-200 מיליון שקל, אך החתימה כפופה לאישור הרפתנים שטוענים בנחרצות: "הרפתות ברפת יחוסלו, לא נאשר את ההסכם למרות לחצי האוצר ומשרד רה"מ"

מחלוקת במגזר החקלאי בעניין כוונות משרד האוצר ומנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר להקל על ייבוא מוצרי חלב, להוריד את מחיר המטרה של החלב ולהוציא רפתנים קטנים לפנסיה מוקדמת: בהתאחדות חקלאי ישראל ובתנועת המושבים מתנגדים נחרצות למסמך ההבנות שנוסח, בעוד שבהתאחדות מגדלי הבקר נוטים לקבל את ההסכם, הכפוף עדיין לאישורי הרפתנים בשבוע הבא. כולם מסכימים שהמתווה רע למשק החלב בישראל, אך לחצים מצד משרד רה"מ להגיש את המתווה לאישור הממשלה ביום א', הביאו את מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר יעקב בכר, לחתום באופן לא מחייב על הסכמות ראשוניות. 

  

 

לפי ההסכם, מחיר חלב המטרה (החלב שמוכרות הרפתות למחלבות) יירד באופן הדרגתי ומתון יותר מכפי שקבעה ועדת קדמי לבדיקת משק החלב. כמו כן, המכסים על מוצרי החלב לא יירדו באותה רמה כפי שהציע מתווה האוצר, והם ימשיכו להגן על משק החלב המקומי. בנוסף לכך, תקצה המדינה 200 מיליון שקל לפיצוי הרפתנים המפעילים רפתות קטנות - שיאולצו לפרוש.

 

הרפתנים טוענים שבמשרד ראש הממשלה לוחצים עליהם לחתום על המתווה החדש בראשי תיבות, זאת למרות שההסכם נדרש אישור מאוחר יותר של הרפתנים בשבוע הבא וכלל לא בטח שיהיה אישור כזה.

 

"נחתום מראש על ההסכם, ככל הנראה ביום א'", אמר ל-ynet יו"ר התאחדות מגדלי הבקר יעקב בכר והוא יהיה כפוף לאישור התאחדות מגדלי הבקר ביום ג' ומועצת החלב ביום ה'".

 

למה לחתום מראש אם החתימה עלולה להתבטל? התאחדות חקלאי ישראל ותנועת המושבים מתנגדות לו בתוקף.

 

אם לא נחתום על ההסכם, הם איימו שיעבירו את המלצות תת הוועדה לבדיקת משק החלב של קדמי בממשלה. אלה המלצות שפוגעות בנו עוד יותר".

 

"מי שיחתום לא יישאר במגזר החקלאי"

בכר נכח הלילה בכינוס רפתנים שהסתיים ללא הסכמה. מזכ"ל תנועת המושבים מאיר צור אמר ל-ynet: "תנועת המושבים וההתאחדות החקלאית מתנגדת נחרצות להסכם החדש ונעשה הכל כדי שההסכם לא יעבור. בימים הקרובים, נוציא את החקלאים לכבישים. כל החקלאים יודעים שהרפת זה ענף הדגל שלנו, של החקלאות בישראל, אם ינסו לחסל את הרפת כמו שהממשלה מנסה עכשיו, הם יחסלו את כולנו אחר כך, הם יעברו ענף, ענף.

 

"מאיימים עלינו לחתום בראשי תיבות על ההסכם. משרד רה"מ זה משרד מאוד מפחיד אומרים לבכר: 'בכל מקרה תחתום, כדי שיהיה לנו זיכרון דברים'. אבל בסופו של דבר ההתנגדות של התאחדות חקלאי ישראל ותנועת המושבים עזה ונחרצת. ביום שלישי – זה לא יעבור. מי שיחתום לא יישאר במגזר החקלאי. אם התאחדות מגדלי בקר יחתמו על ההסכם בניגוד לדעתנו הם 'יגורשו מהעיר'".

 

מה הבעיה בהסכם?

 

"ממשלת ישראל מחסלת באמצעותו את המשקים הקטנים. התפיסה של הממשלה בישראל היא לחזק את הטייקונים הגדולים להחליש ואז לחסל את הרפתות בנגב. בכפר יהושוע ובכפר ויתקין לא יסגרו רפת אחת כי הם חזקים, אלה המשקים בפטיש ובאחיהוד ובערבה שייסגרו, כי העסק לא יהיה כלכלי. במקום לפגוע במרוויחים הגדולים פוגעים בנו. המדינה סוגרת ענף במקום לפתח אותו, זה נשמע הזוי אבל היא מביאה כסף כדי לחסל ענף. בזה עוסקת המדינה ולשם היא שולחת את הכסף שלה".

 

עיקרי מתווה לוקר: הקלות בייבוא יוגורט וחמאה

לפי האוצר, המתווה שרקם מנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר, כולל הפחתת מחיר המטרה של החלב  עד 2016 ב-25 אגורות לליטר פתיחת השוק לייבוא וסגירת רפתות קטנות כשהרפתנים שיפרשו יפוצו סך הכל ב-200 מיליון שקל. מטרת המתווה, לפי האוצר, להיטיב עם הצרכן אך בפועל מדובר רק בהורדת מכסים זהירה במוצרים כיוגורט וגבינות רכות, שככל הנראה לא ייובאו לארץ בכמויות גדולות בגלל הבדלי טעם ובגלל חיי מדף קצרים. לדוגמא, יוגורט פירות שיובא לארץ על-ידי שופרסל לפני כשנה, ירד מהמדפים כיוון שטעמו לא התחרה עם היוגורטים המקומיים.

 

הרפתנים טוענים שייבוא פרוע מזה יהרוס את משק החלב בישראל, אך במתווה הנוכחי יש גם פגיעה במשק החלב המקומי: הרפתנים מעריכים שכ-200 רפתות ייסגרו, בגלל מה שהאוצר מכנה "חוסר יעילות", מה שיחסל את הרפת המושבית.

 

הבין היתר, לפי המתווה, מכס על חלב ניגר יופחת מ-153%, לרמה של 40%. המכס על שמנת מתוקה יופחת ב-7-5 שקלים, אך לא יותר מ-60%. בתהליך 4 שנים תתאפשר הגדלת מכסה ל-1,200 טון ב-4 שנים ב-20% מס. 

 

המכס על היוגורט יירד מ-119% היום, בהפחתה של 4 שנים, ל-5 שקלים (לא יותר מ-60%). המכסה תגדל ל-2,000 טון במכס מופחת של 20%. בחמאה, המכסה של 250 טון ב-20% מכס כיום, תגדל ל-1,200 טון ב-4 שנים

 

עד כה התיר שר האוצר הקלות בייבוא של גבינות חצי קשות, ללא הצלחה מסחררת. גבינות כאלה נמכרות במחירים נמוכים ברשת מגה, אך לא פגעו בפופולריות של גבינת "עמק".


פורסם לראשונה 19/10/2012 00:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
הרפתנים עדיין מתנגדים לרפורמה: "תהרוס את משק החלב בישראל"
צילום: shutterstock
מומלצים