שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

בית האח הגדול: מותר לשכן להתקין מצלמה?

דיירים רבים בבתי המגורים המשותפים מתקינים על דעת עצמם מצלמות אבטחה בכניסה ללובי הבניין, ליד הדירה ואפילו בחניה. האם מותר להם ואיך המצלמה עלולה לפגוע בשכנים? בדקנו

תופעה חדשה תופסת תאוצה באחרונה בבניינים משותפים: דיירים בבניין מתקינים על דעת עצמם מצלמות בכניסה ללובי, בכניסה לדירה ובחניה. נשאלת השאלה אם הדבר מותר על פי חוק, ואם יש צורך לקבל את הסכמת הדיירים או נציגות ועד הבית.

 

כתבות נוספות על מצלמות בבניין המשותף :

 

מצד אחד, הסיבות להתקנת המצלמה יכולות להיות לגיטימיות ומוצדקות, למשל על מנת למנוע ונדליזם והשחתת הרכוש המשותף ושמירה עליו, למנוע פגיעה מכוונת בכלי רכב או גניבתם, לבדוק היכן קיימים מוקדי הלכלוך בבניין, למנוע משחקי ילדים בשטח הבניין וכו'.

 

מצד שני, התקנת מצלמה מהווה פגיעה בפרטיות ובצנעת הפרט של הדיירים והזולת, הטרדה, בילוש והתחקות אחר דיירי הבניין או מי מטעמם, וגורמת לאי נוחות רבה. לרוב, אדם או דייר סביר לא יראה זאת בעין יפה ובליברליות - כאשר שכנו יכול לבחון את צעדיו ולעקוב אחר כל צעד ושעל שהוא או אורחיו יעשו בבניין, שלא נדבר על שטח המבואה הצמוד לדירתו.

 

פגיעה ברכוש המשותף

לפיכך יש לבחון תחילה אם התקנת מצלמה בבניין משותף מותרת או לא, ואם כן אז באילו תנאים. ההלכות המשפטיות קבעו בנוגע לשאלה אם שימוש ברכוש משותף (כדוגמת התקנת מצלמה ללא אישור בשטח הבניין) הוא סביר ומותר, כי התשובה על כך תלויה בנסיבות המקרה והעיתוי - ובלבד שלא תיגרם פגיעה בדיירים האחרים.

 

כתבות נוספות במדור "דירה להשכיר ":

 

כך, לדוגמא, עת בוחנים אם התקנת מצלמה בבניין מהווה דבר מותר או שמא היא מהווה הסגת גבול לרכוש המשותף ופוגעת בשאר הדיירים, יש לבחון את נסיבותיו הספציפיות של כל מקרה, תוך התייחסות למועד ההתקנה. כלומר, אם בעבר שימוש במצלמה היה נדיר ואינו מקובל - הרי שכיום שימוש במכשיר זה מהווה תופעה שכיחה.

 

בנוסף, יש לבחון אם המצלמה הותקנה עקב שיקולים לגיטימיים, אשר נועדו באמת ובתמים למנוע פגיעה רכושית במיטלטלין של דייר בבניין או ברכוש המשותף עצמו.

 

שאלה נוספת שעולה בעניין זה היא האם הדייר רשאי להחליט על דעת עצמו להתקין מצלמה בבניין או בכניסה לדירתו, מבלי לקבל את הסכמת הדיירים ונציגות ועד הבית.

 

בפסיקה נקבע כי כל דייר רשאי לעשות שימוש רגיל וסביר ברכוש המשותף בבניין על דעת עצמו וללא אישור, ובלבד שלא ימנע מדייר אחר בבניין לעשות אותו שימוש. אך מכאן עולה שאלה נוספת: האם התקנת מצלמה בלובי בניין או בסמוך לכניסה לדירה, יכולה להוות שימוש סביר כאשר היא פוגעת מנגד בפרטיות הדיירים האחרים. התשובה לכך תלויה בנסיבותיו של כל מקרה.

 

כך נקבע במקרה שבו התקין דייר שמונה מצלמות ברכוש המשותף ללא אישור, והוכח כי אלה נועדו למעקב והתחקות אחר השכנים, כי לא מדובר בשימוש סביר - והדייר חויב בהסרת המצלמות.

 

אסור להציץ לשכן

במקרה אחר שבו דייר שהתקין מצלמה בשטח המבואה, אשר קלטה את הכניסה למעלית בקומה וכן את דלת הכניסה של דירת השכן, נקבע כי מדובר בפגיעה בפרטיות. זאת, תוך קביעה לכאורה כי התקנת מצלמה כשלעצמה - אין בה שימוש שאינו סביר במקרקעין, כל עוד שאינה פוגעת בדיירים הנוספים בבניין.

 

במקרה זה ניתן לדייר להשאיר את המצלמה בשטח המבואה, ובתנאי שתותקן במקום אחר אשר בו לא תוכל לקלוט ולצלם את הכניסה למעלית ולדירת השכן.

 

במקרים נוספים נקבע כי התקנת מצלמה במקום החניה, אשר נועדה למנוע פגיעה בכלי הרכב, מותרת. זאת, כל עוד המצלמה מותקנת כך שתקלוט את כלי הרכב בלבד, ולא יהיה חשש שתצלם דיירים נוספים ותפגע בפרטיותם או תהווה הטרדה כלפיהם. עוד נקבע כי התקנת מצלמה בלובי הבניין או במעלית, אשר בפועל פוגעת בכל דיירי הבניין, מצריכה אישור של כל דיירי הבניין - ודי בהתנגדות אחד מהם לכך שלא תותר התקנתה.

 

לפיכך, כל עוד יתקין דייר מצלמה לצרכיו הסבירים, מבלי לפגוע במי מדיירי הבניין, הדבר יותר. מאידך, שכן אשר נפגע מהמצלמה רשאי להגיש תביעה בנושא למפקח על רישום המקרקעין, או לחילופין להגיש תביעה לבית משפט השלום.

 

הכותב הוא עו"ד מומחה בנדל"ן ובמשפט אזרחי . האמור במאמר זה אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצלמת אבטחה. קיבלתם את הסכמת הדיירים?
צילום: עמית מגל
עו"ד אלון אבלה
מומלצים