שתף קטע נבחר

מקלטי מס: עדיין חוקי ואולי אפילו רלוונטי לכם

למרות הגישה הקשוחה יותר של מדינות המערב להעלמות המס בשנים האחרונות, עדיין קיימים לא מעט מקלטי מס בעולם ואפילו בישראל. למי זה רלוונטי?

אחת הדרכים הטובות ביותר לשלם פחות מסים בדרך חוקית היא לעשות שימוש במקלטי מס. קיימים מקלטי מס רבים ומגוונים המציעים אפשרויות שונות לתכנון מס וחסכון בתשלומי מסים כמפורט להלן.

 

 

בפסיקת בתי המשפט בישראל נקבע כי מותר לכל אדם לתכנן את עסקיו באופן שחבותו במס תקטן, או שהמתכנן יהיה פטור מתשלום מס. כך לדוגמא, בפסק הדין בעניין פרומדיקו נאמר "מוסכם על הכל כי שאיפתו של אזרח להקטין את חבות המס באמצעות תכנון היא לגיטימית לכשעצמה". מכאן עולה כי אין כל בעיה לעשות שימוש מושכל במקלטי מס.

 

מהו מקלט מס?

מקלט מס קלאסי הוא טריטוריה קטנה יחסית, המאפשר קיום פעילות כלכלית ללא מס. מקלטי המס המפורסמים ביותר כוללים את איי הבתולה הבריטיים, בליז, גיברלטר, גרסי, מאוריציוס ופנמה. מקלט מס מציע גם תשתיות תקשורת מודרניות, סודיות בנקאית, התערבות ממשלתית מזערית ומערכת בנקאות מתקדמת.

 

מקלט מס מעניק, בין היתר, שירות של הקמת חברות בע"מ אשר אינן משלמות מס חברות בטריטוריה הנבחרת. בנוסף להקמת החברה, ניתן לקבל שירותים נוספים, כמו פתיחת חשבון בנק זר, שירותי נאמנות, שירותי ניהול ועוד.

 

בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה של מאבקים המנוהלים על ידי מדינות וגם ארגונים בינלאומיים שונים נגד הפעילות במקלטי המס. ארצות הברית, תחת הנשיא אובמה, מובילה את המלחמה בעניין זה. ארגון ה-OECD אף הוא מנהל מאבק משלו כנגד תופעת מקלטי המס, כאשר המהלך העיקרי של הארגון הוא עידוד מקלטי מס לחתום על הסכמים לחילופי מידע בענייני מס עם מדינות מערביות.

 

בעקבות הפעילות האינטנסיבית הזאת של ארגון ה-OECD, מדינת ישראל, לדוגמא, חתמה על הסכם לחילופי מידע עם פנמה. למרות האמור, ישראלים הפועלים באמצעות חברות במקלטי מס אינם צריכים לחשוש, כל עוד הם מסתמכים על ייעוץ משפטי-מיסויי, כמפורט להלן.

 

האם קיימים מקלטי מס במדינות מערביות?

הביטוי מקלט מס במובן הרחב כולל כל משטר מס במדינה נתונה, אשר נועד להעניק הטבות מס לתושבים ממדינות אחרות. מקלטי המס אלו הם יציר חקיקה במדינות מערביות. כך לדוגמא, סינגפור והונג קונג אינן מטילות מס חברות בתנאים מסוימים על חברות מקומיות עם פעילות בינלאומית.

 

במדינת ישראל קיימים מספר מקלטי מס המתאימים למגוון אוכלוסיות. כך לדוגמא, עולים חדשים ומי שמוגדר כתושב חוזר ותיק זכאים להטבות מס מדהימות. אותם עולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים יהיו פטורים ממס בתנאים מסוימים על הכנסותיהם המתקבלות מחוץ לישראל.

 

מקלט מס ישראלי נוסף ניתן לחברות אשר עומדות בתנאים שונים בחוק לעידוד השקעות הון. מקלטי מס אחרים מיועדים לתושבי חוץ, והם כוללים פטור ממס רווח הון במכירת מניות של חברות ישראליות, וכן פטור ממס לחברה ישראלית לאחזקת נכסי נאמנות.

 

למי כדאי להקים חברה במקלט מס?

הקמת חברה במקלט מס מתאימה במיוחד לישראלים אשר מנהלים פעילות סחר בינלאומית או עסקים המנוהלים באינטרנט, כדוגמת הימורים. במקרה כזה, יש לשקול הקמת חברה באחד ממקלטי המס. אם אותה חברה במקלט המס תסווג כחברה עסקית לפי דיני המס בישראל, התוצאה תהיה שהכנסותיה השוטפות יהיו פטורות ממס גם בישראל.

 

כיצד בוחרים מקלט מס?

רובם הגדול של מקלטי המס הקלאסיים, כמו איי הבתולה, מציעים פטור ממס חברות. אולם, קיימים הבדלים חשובים בין מקלטי המס השונים ההופכים את חלקם לאטרקטיביים יותר מהאחרים. ישנם מספר פרמטרים מרכזיים שיש לבחון:

 

• מוניטין – מקלטי מס משמשים גם כספקי שירותים פיננסיים (בנקאות, ביטוח, ועוד), וכמרכזים לניהול סיכונים. ישנם מקלטי מס שיש להם מוניטין פיננסי טוב יותר מאחרים, ויש להעדיף אותם.

 

• סודיות – חלק ממקלטי המס שומר בקנאות על הסודיות של בעלי המניות המחזיקים בחברות מקומיות, דבר המעניק להם יתרון משמעותי.

 

• שירותים משלימים – בחלק ממקלטי המס קיימים שירותי נאמנות מתקדמים ביותר, ניהול כספים יעיל ושירותים פיננסיים נוספים.

 

האם צריך לחשוש מרשות המסים?

למרות הפיתוי הרב בהתאגדות במקלט-מס, ישראלים רבים חוששים, שלא בצדק, שמא רשות המסים תגיב בחומרה בעניין זה. אלא שהחשש מפני תגובה של רשויות המס אינו סיבה אמיתית להימנע מתכנוני-מס לגיטימיים, או מהקמת חברות במקלטי-מס.

 

באמצעות קבלת ייעוץ משפטי מתאים ניתן כיום להקים מבנה החזקות יעיל מבחינה עסקית ומיסויית במקלט-מס. המפתח להצלחה טמון ביכולת התמודדות מוקדמת ומוצלחת עם טענות אפשריות של רשות המיסים. כך לדוגמה, התאגיד הרשום במקלט-מס עשוי להיחשב כ"תושב ישראל" אם "השליטה והניהול" (קבלת החלטות אסטרטגיות ביחס לעסק), מופעלים מישראל. במקרה כזה, החברה חשופה למיסוי ישראלי בשיעור של 25%. מצד שני, החברה תיחשב כזרה אם השליטה על העסק וניהולו לא מופעלים מישראל.

 

רשות המסים עשויה גם למסות את רווחי החברה במקלט-מס, בשיעור של 25%, בהתאם להוראת חברה נשלטת זרה (חנ"ז) שבפקודת המס, המאפשרת למסות רווחי חברה זרה כאילו חולקו לבעלי המניות. אלא, שבתנאים מסוימים הוראות אלו לא יחולו. וכך, כל עוד הרווחים של אותה חברת במקלט מס לא יימשכו לישראל, הרי שהם יהיו פטורים ממס.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי

פורסם לראשונה 31/10/2012 19:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש דרכים חוקיות?
צילום: Shutterstock
אבי נוב
מומלצים