שתף קטע נבחר

האם מותר לכבות נרות שבת בצאתי מהבית?

שאלה:

 

כבר כמעט חצי שנה, מתוך הבטחה שהבטחתי לעצמי, אני מדליקה נרות שבת, ונהנית מהרגע הרוחני הזה. לעיתים קורה, במיוחד כששבת נכנסת מוקדם כמו בימים אלה, שאני צריכה לצאת מהבית אחרי שהדלקתי נרות, לארוחת ערב אצל ההורים למשל. אני מאד פוחדת להשאיר נרות דולקים בבית לבד. מצד שני, מה עושים? לכבות אותם? להשאיר אותם בבית דולקים לבד, הרי זו סכנת שריפה. מה עושים? (רעות, מודיעין)

 

תשובה:

 

רעות שלום,

 

הדלקת נרות שבת מיועדת להרבות אור ושלום בבית. חכמים דרשו על הפסוק, "ותזנח משלום נפשי נשיתי טובה" (איכה ג), כי הנביא ירמיהו, מחבר מגילת איכה, מתאונן על חוסר שלום, כיוון "שלא היה לו ממה להדליק, ובמקום שאין נר - אין שלום, שהולך ונכשל והולך באפילה" (רש"י, מסכת שבת כה, ב).

 

הארת הבית בנרות חשובה כל כך, שאם יש לאדם אמצעים כספיים מוגבלים, עליו להעדיף את הדלקת הנרות על פני יין לקידוש, ושמן לנר חנוכה. לכן, תנאי יסודי בעניין הדלקת הנרות הוא שהנרות אכן משמשים להארת הבית, ונהנים מאורם. אולם, אם אדם מדליק נרות ועוזב את הבית כאשר יש עדיין אור יום, וחוזר מאוחר בלילה כאשר הנרות כבר כבו – אין להדליק נרות, והברכה על ההדלקה תהיה לבטלה.

 

כאשר מספר משפחות אוכלות יחד בליל שבת, נחלקו הפוסקים, בדין הדלקת נרות. דעת השולחן ערוך, שרק בעלת הבית מברכת, מכיוון שחובת האחרות אינה ברורה, שהרי יש כבר אור בבית, וכך נוהגים הספרדים. לעומת זאת, דעת הרמ"א, שכל אישה מדליקה ומוסיפה בזה אור לבית, ולכן גם היא צריכה לברך, וכך נהגו האשכנזים. לדעת כולם, יכולים האורחים להדליק בחדר המיוחד להם.

 

לא הבנתי משאלתך אם את נשואה או רווקה, כי לגבי בנות הרווקות, גם אצל האשכנזים לא נוהגים להדליק, מלבד חסידי חב"ד, שחידשו שכל בת, גם אם היא רווקה תדליק.

 

מכל מקום, יש כמה פתרונות לשאלתך, וכאמור בתנאי שהנרות ידלקו גם כאשר תחזרי הביתה:

א. אפשר בדיעבד לברך על חשמל, שיישאר דולק גם כאשר תחזרי הביתה. בכלל, אני חושב שגם אם מדליקים נרות, צריך לכוון בברכה גם על תאורת החשמל, מכיוון שלפי ההסבר הנזכר, הנרות מיועדים להאיר את הבית, ובימינו – נהנים בעיקר מאור החשמל. (אם כי , כפי שכתבת, יש בנרות הרגשה חגיגית מיוחדת).

ב. אם שמים את הנרות על שיש ועל צלחת במקום שאין רוח – אין צריך לחשוש ולהשאיר את הנרות.

ג. את יכולה להדליק נרות בבית הורייך, בתנאי שתגיעי לשם לפני זמן ההדלקה, כמובן.

 

כל טוב. (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377

 

לפנייה לכתב/ת
מומלצים