שתף קטע נבחר

קרב הפשקוויל: אבחון מוקדם? לא במגזר החרדי

עמותה המעודדת אבחון מוקדם לסרטן המעי הגס, ניסתה להגביר את המודעות במגזר החרדי, שם אחוז הנבדקים נמוך במיוחד - אך נחסמה. לאחרונה הפיצו מודעות משעשעות בנוסח "פשקוויל" ברחובות מאה שערים, אך ההומור לא הובן, והן נתלשו מיד. צפו

הרקטום הוא איבר "לא צנוע", וסרטן זו מילה שלילית שמעדיפים לכבס - אז איך קוראים לחרדים לעבור בדיקת קולונוסקופיה למניעת המחלה במעי הגס? בעמותת "צו מניעה" הפועלת להגברת מוּדעות הציבור לנושא, נתקלו בקשיים לפרסם זאת בציבור החרדי, ובחרו להפיץ מודעות רחוב היתוליות דמויות "פשקווילים", שנתלו בריכוזי המגזר בירושלים. אלא שגם זה לא עזר: עוברי אורח שהתקשו לעכל את המסרים ההומוריסטיים והמתוחכמים, תלשו את המודעות - ובעמותה חסרי אונים.

 

>> כניסה מהירה לפייסבוק שלנו - כאן! <<

 

 

יו"ר "צו מניעה", ד"ר שלמה לבקוביץ', אומר כי בכל יום מתגלים כעשרה חולים חדשים בסרטן המעי הגס, וכחמישה מתים מהמחלה, אף שבדיקה פשוטה יכולה למנוע אותה (ולא רק לגלות אותה בשלב מוקדם). בשנים האחרונות נאבקת העמותה בשיעור הנבדקים הנמוך - כ-20% בלבד מאוכלוסיית הגברים והנשים בגילאי 75-50 - במטרה שכל אדם כזה ייבדק אחת ל-10 שנים.

 

בציבור החרדי והערבי, אומר לבקוביץ', המספרים נמוכים עוד יותר, והוא מייחס זאת לתפיסה דתית שאינה מעודדת רפואה מונעת. כדוגמה סיפר כי ביקש מסגן שר הבריאות, יעקב ליצמן ("יהדות התורה") להפגין דוגמה אישית ולהיבדק, כפי שעשה ראש הממשלה, אך זה ענה לו כי הוא מסתפק בקריאת פרקי תהלים.

 

בלשכת סגן שר הבריאות סירבו להתייחס לנושא. מקורב לליצמן אמר כי סגן השר מוקיר את פעילות העמותה, וכידוע שאמירת תהילים איננה מחליפה בדיקה רפואית נדרשת, וכל פירוש אחר באמירת סגן השר הינו מוטעה, ועל דעתו של המפרש בלבד.

 

הכירו את מכון "תחת הנעצוץ"

בעמותה טוענים כי פנו בעבר למערכות עיתונים ואתרי אינטרנט חרדיים בבקשה לפרסם כתבות בנושא, על מנת להגביר את המודעות בציבור, אך נתקלו בסירוב. "אסור לכתוב שם את המילה 'סרטן'", הסביר, "וכשאתה מוסיף לזה את כל המחסומים הפסיכולוגים שיש גם בציבור הכללי לכל הנושא הזה של בדיקה דרך הרקטום – הקמפיין שלנו כבר לא היה אפקטיבי".

 


 לקריאת הפשקוויל המלא - לחצו על התמונה

 

לבסוף הוחלט לנסות לעקוף את העיתונות, ולדבר ישירות עם הרחוב החרדי – דרך הקירות. צמד הסטיריקנים והפרסומאים אסף וול וגיל סלוביק, ניסחו ועיצבו מעין פשקוויל המתכתב עם מטבעות לשון מסורתיות וחרדיות - הכל סביב בדיקת הקולונוסקופיה. הנה כמה מהן, חלקן ל"מביני עניין" בלבד: "חלחולת נוראה אחזתנו וכל מעי ירגז"; "הפריצים הרשעים מראשי תנועת ההשחלה"; "והיו עיניך רואות את מעיך"; "מעיים יבוא עזרי"; "הכל בידה שמיים".

 

 

המודעה נכתבה, כביכול, נגד אלה הזוממים "לשים ידם תחת ירכנו" ולערוך לכל בני החמישים ומעלה את "בדיקת הקולונסקופי"א הנוראה". בכך הם עוברים על איסור התורה "ואחורי לא יראו" ו"עוקרים מן העולם את גידולי ישראל אף בשנת השמיטה". החלופה: מכון מהדרין בשם "תחת הנעצוץ" של "הגסטרונאוט העכוזרי הקדוש" ובאישור "ועדה ריחנית" - על פי הפסוק "כי חוקן הוא ליעקב", המציע, בין היתר, "הסרת גידולים על מצע מנותק".

 

המודעות נתלשו מיד

בשבוע שעבר ניסתה העמותה להדביק כ-20 מודעות כאלה באזור שכונת מאה שערים בירושלים, אך אלו נתלשו בתוך זמן קצר. "כל פעם הדבקתי כמה והתרחקתי", סיפר ל-ynet אחד הפעילים. "ראיתי אנשים מתגודדים וקוראים, ונראה שהם הבינו את הקטע ונהנו, אבל בסוף תמיד היה מישהו שהוריד אותן. כל פעם שמתי עוד כמה – והם קראו ותלשו".

 

ב"צו מניעה" מודים שהכל עניין של טעם, ומבינים שיש שלא אוהבים אותו - במיוחד ברחוב החרדי - אך מזכירים כי הפגיעה, בסופו של דבר, היא בבריאות הציבור, וכי הגברת המוּדעות יכולה להציל את חיים.

 

"אנו משתמשים בהומור כדי להתגבר עלה רתיעה". יו"ר עמותת "צו מניעה" (צילום: איתמר קל) (צילום: איתמר קל)
"אנו משתמשים בהומור כדי להתגבר עלה רתיעה". יו"ר עמותת "צו מניעה"(צילום: איתמר קל)

 

יו"ר העמותה, ד"ר שלמה לבקוביץ', סיכם: "אנו פועלים בכל ערוצי התקשורת ומשתמשים גם בהומור

וביצירתיות כדי להתגבר על הרתיעה של רוב הציבור מעיסוק בנושא המטריד והדוחה. לצערנו, רוב החרדים והדתיים לא מקפידים על רפואה מונעת ומגיעים לבדיקת קולונוסקופיה רק שמצבם הבריאותי מידרדר ואז קשה לטפל בהם.

 

"בדיקת הקולונוסקופיה, שהיא האפקטיבית והמדויקת ביותר, אינה כרוכה בתשלום", מדגיש לבקוביץ', "בזכות הפעילות של 'צו מניעה' ולאחר פניה לבג"ץ, הגענו להבנה עם קופות החולים שכל מי שמעוניין להיבדק כדי למנוע את המחלה הנוראית יכול לעשות זאת על חשבון הקופה. הבדיקה היא 'שניים במחיר אחד' – גם בדיקה וגם טיפול. אם יש חס וחלילה פוליפ שאינו סרטני, הרופא יכול להוציא אותו תוך שניות ולמנוע את הסיכון לסרטן לשנים רבות".

 

  • נאבקים ברפורמים: הדתיים מפחדים, אבל ממה?/ דעה 
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: איתמר קל
    המודעות נתלו - ונתלשו מיד
    צילום: איתמר קל
    מומלצים