שתף קטע נבחר

אושרה הלוואה של 74 מיליון שקל לתעש

האישור ניתן לסכום הדרוש בדחיפות לתשלום השוטף של שכר העובדים. סכום נוסף בסך 61 מיליון שקל אמורה לקבל את אישור הוועדה בשבוע הבא

ועדת הכספים נאלצה היום (ד') לאשר הלוואה נוספת לתעשייה הצבאית בסך 74 מיליון שקל מתוך 135 מיליון שקל שהיו בבקשת ההלוואה המקורית של האוצר שהוגשה לוועדה בשבוע שעבר.

 

 

האישור ניתן לסכום הדרוש בדחיפות לתשלום השוטף של שכר העובדים. יתרת הסכום בסך 61 מיליון שקל אמורה לקבל את אישור הוועדה בשבוע הבא. היא נועדה לתשלומים לספקים ולרכישת חומרי גלם. פיצול בקשת ההלוואה נעשה לאחר התייעצות עם האוצר.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני הסכים להעלות לדיון את בקשת ההלוואה למרות החלטת הוועדה שלא לאשר לתע"ש הלוואות נוספות, וכל סכום נוסף שיידרש יבוא מתקציב הביטחון. זאת, לאחר שבינואר השנה נחתם בתיווכה (בוועדת משנה של הח"כ שי חרמש ומנהל הוועדה טמיר כהן) הסכם על מתווה הפרטה חלקי של החברה הממשלתית. ההסכם נחתם בין האוצר, החברה, ההסתדרות וועד העובדים וקיבל את הסכמת משרד הביטחון.

 

הסכמת הוועדה לדון בבקשת ההלוואה ניתנה לאחר שנמסר לה כי המקור הכספי להלוואה הוא סעיף בתקציב משרד הביטחון המיועד ל"הפרטת התע'ש", והסכום הנקוב בו הוא 700 מיליון שקל. היום התברר כי הדיווח הזה איננו מדויק. ראש אגף התקציבים במשרד הביטחון צחי מלאך טען כי הסכום הנקוב בסעיף מיועד ליישום ההפרטה ולא להלוואות תפעוליות. "הלוואות צריכות לבוא ישירות מתקציב המדינה", אמר מלאך.

 

"היחס אלינו כחברה ממשלתית גרוע ביותר"

מנכ"ל תעש אבי פלבר אישר את החשש המקנן בוועדה במחודשים האחרונים שמשרד הביטחון לא מעוניין ליישם את ההסכם. "היחס אלינו כחברה ממשלתית גרוע ביותר מצד משרד הביטחון שהוא אחד הבעלים, הרגולטור וגם הלקוח", אמר. לדבריו את המחלוקת שהתפתחה לאחר החתימה על ההסכם אפשר היה לסיים לפני שבועיים וניתן ליישב אפילו בשעתיים, "אחרת החברה עולה על מסלול התרסקות".

 

הוא הדגיש כי חוזים שנחתמו עם לקוחות בחו"ל בסדר גודל של מאות מיליוני דולר וחוזים נוספים שנמצאים בצנרת באותו היקף, עלולים לרדת לטמיון ללא יישום ההסכם. המחלוקת היא על המשך הפעלת קו הייצור של התחמושת הכבדה או הפסקת הייצור ופיצולו של גוף אסטרטגי כך שיהפוך ליחידת סמך של משרד הביטחון רק עם מחצית העובדים העוסקים בפיתוח המוצרים.

 

יו"ר ועד העובדים יצחק יהודה טען כי המחלוקת היא "קונספירציה שנועדה לתקוע את התהליך והאחראים לה הם שר הביטחון אהוד ברק ומנכ'ל המשרד אודי שני. בסיפור הזה האוצר ומשרד הביטחון החליפו תפקידים. האוצר הוא הבחור טוב ומשרד הביטחון הוא הבחור הרע, ואני מתקשה לרסן 3,400 עובדים שלא מקבלים שכר בזמן".

 

"פתרון יצירתי"

מלאך אמר כי את התסבוכת שנוצרה במחלוקת יכול ליישב עכשיו רק ראש הממשלה אם יגיע ל"פתרון יצירתי". יהודה הסכים כי "ללא הכרעת נתניהו זה לא ייסגר". גפני הודיע בסיכום, "הוועדה נכנסה לתמונה בגלל מצוקת העובדים ולא תיתן להפוך את העובדים לבני ערובה במחלוקת בין המשרדים. אני רוצה להבטיח את תשלומי השכר ולא מוכן לזרוק את הבקשה להכרעת ראש הממשלה כשהתוצאה תהיה על גב העובדים".

 

לפיכך השיג את הסכמת האוצר לפצל מיד את בקשת ההלוואה כדי להבטיח את תשלומי השכר כבר מהיום ולדחות בשבוע את ההכרעה בעניין התשלומים לספקים ולחומרי הגלם בתקווה שבימים הקרובים יימצא פתרון למחלוקת ומתווה ההפרטה החלקית יצא לדרך. מתווה זה יאפשר פרישה מוקדמת של 940 עובדים בעלות של 1.5 מיליארד שקל, אשר עלות המשך העסקתם עומדת היום על מיליון שקל ביום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
משה גפני
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים