שתף קטע נבחר

לוינסקי, הדור הבא

איפה הם קונים תבלינים, שותים בירה ומקבלים השראה. רפי פרסקי, אביבית פריאל ("אוזריה"), יהלומה כהן ("יהלומה") ועוד מסעדנים חדשים שהתמקמו לאחרונה בשוק לוינסקי ממליצים על המקומות שהם אוהבים ברחוב

אוזריה  - אביבית פריאל אביחי

אביבית פריאל אביחי הייתה במשך שנים רבות השפית של מסעדת טפאו. כשהחליטה לפתוח מקום משלה, התנאים המקדימים היו ברורים: "רציתי מקום באפיון ים-תיכוני לא מפונפן, פשוט, קטן ושמח‭,"‬ היא מסבירה.

 

עוד בערוץ האוכל:

תעשו פו: מרק ויאטנמי

מועדון הברקפסט: ארוחות הבוקר המומלצות לתיירים

זהב בעיניים: השמפניה היקרה בישראל

 

"אוזריה זה לא ממש טברנה, זה בארים יווניים שמגישים בהם אוזו ומזטים. אחרי שבחרנו את המקום הסתבר לנו שזו שכונה שהוקמה על ידי יוצאי סלוניקי ואז הבנו למה המשיכה שלנו לכאן. זה מזכיר את סמטאות אתונה‭."‬

 

בתפריט מנות מכל אגן הים התיכון, לאו דווקא יוון. חומרי גלם מקומיים, שמן זית, שום, צ'ילי ופטרוזיליה. חצילים, עלי גפן. המנות מוגדרות כמנות חלוקה. "גם זו חלק מהתרבות הים תיכונית‭,"‬ חורצת בעלת הבית.

 

 (צילום: אורי שביט ) (צילום: אורי שביט )
(צילום: אורי שביט )

 

ההמלצה של אביבית - מתי המקלל: "זה מוסד ותיק שנמצא 40 שנה פה. זו מין חמארה קטנה כזו עם בירה מצוינת, מטיאס, איקרה, זה בערך התפריט. לבירות קוראים בתפריט 'בירה קטנה' ו'בירה גדולה‭.'‬ יש גם קוניאק, וודקה וויסקי.

 

"גם האווירה מצוינת. הבעלים הוא מתי, בן 83 והוא זכה לכינוי שלו בזכות פיו המלוכלך. הוא יושב ומקלל כל דבר שזז".

 

"סוג של קולטורה מסגנון סופ נאצי. יש לו בירה במזיגה איטית, ככה כמו שצריך, חבית מקוררת, מוזגים לפי כל כללי הטקס. בסך הכל גולדסטאר והייניקן, זה כל הסיפור, אבל משקיעים במזיגה. וחוץ מזה, זה בדיוק מולי‭."‬

 

  • אוזריה, מטלון 44 טלפון: 03-5330899 ‬. פתוח כל יום מ‭12:00-‬ עד אחרון הלקוחות. (סגור בשבת). ‭
  • החמארה של מתי המקלל, מטלון 41

 

 (צילום: יגיל הרמתי ) (צילום: יגיל הרמתי )
(צילום: יגיל הרמתי )

 

קאימאק  - יוסף כהן

יוסף כהן, הבעלים של קאימאק, כבר רגיל ששואלים אותו מה פירוש השם שבחר למקום שלו. "בשנות החמישים, כשהיה חלב בבקבוקים, תמיד היה את הקרום מלמעלה. זה הקאימאק‭,"‬ הוא מסביר בסבלנות.

 

גם לקרמה של האספרסו והקפה התורכי קוראים ככה. קאימק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם לקרמה של האספרסו והקפה התורכי קוראים ככה. קאימק(צילום: shutterstock)

 

"כל דבר שהוא קצף ולמעלה כזה. אני טורקי ושמעתי את השם הזה הרבה בבית. זה הקרם של הקרם בצרפתית‭."‬ קאימאק הייתה אחד המקומות הראשונים שבישרו את התחדשות מתחם לוינסקי. מסעדה צמחונית, קצת טבעונית, שמגישים בה סנדוויצ'ים, טוסטים וסלטים לצד בישולי בית כמו אורז, בורגול ומרקים. כהן לא חשב על טרנד כשהגיע לשוק. "פשוט רציתי שיהיה לי כאן מקום כי זה אחד המקומות הכי שווים בארץ. אין בשר ואין שם דגים. זה לא הכרמל. זה שוק אליטיסטי. אחרינו המגמה כבר התפתחה‭."‬ 

 

ההמלצה של יוסף - מעדניית יום טוב. כהן לא מהסס כשהוא ממליץ על אחת הפנינים של השוק, זאת שהחזית שלה, עם הוויטרינה המפוספסת הקטנה עשויה להטעות גרגרנים מדופלמים. "זו מעדנייה שהתחילה באיסטנבול ועשתה עלייה לארץ‭,"‬ מסביר כהן. "הסבא הגיע לכאן בשנות השישים או השבעים והביא לכאן את המקום שלו.

 

 (צילום: מיכל וקסמן ) (צילום: מיכל וקסמן )
(צילום: מיכל וקסמן )

 

היום זה כבר דור שלישי של מעדניות, כי הנכדים איתן ויומי מנהלים את המקום. אני מאוד אוהב את האנשים שם. יש להם דברים מאוד איכותיים. יומי מאוד אנין טעם. הסתובב עם שפים מפורסמים. במעדנייה יש הכל, דגים - ואני ממליץ על זה למרות שאני עצמי לא אוכל דגים, גבינות שוות מכל העולם, חצילים, שלושה ארבעה סוגים של קשקבל, גבינת סנט-מור מצוינת. הם בקטע של לעשות דברים לבד, למשל ארטישוק שמשרים בשמן זית ולימון ומוסיפים לו פטה. יש להם קונפי שום שאפשר למרוח. הכל הם עושים שם. 12 סוגי זיתים. מעדנייה קטנטונת שיש בה הכל. מהחנויות המדהימות האלה‭."‬

 

  • קאימאק, לוינסקי 49 טלפון: 03-5185228. פתוח בימים א-ה ‭7:00‬ עד חצות, בשישי עד כניסת השבת. ‭  
  • מעדניית יום טוב, לוינסקי 43

 

 

הביסטרון של יהלומה

בגיל ארבעים פלוס החליטה יהלומה לוי, לשעבר אשת תקשורת בכירה, לבצע פניית פרסה ולנטוש את עיסוקיה לטובת הקמת בית אוכל קטן בשוק לוינסקי. "הבנתי שאני רוצה שוק כי זה מתאים לי ולאופי של האוכל שלי. וכשחשבתי על לוינסקי, הייתה לי תחושה שהוא כמו יהלום לא מלוטש‭."‬ זה נגמר בביסטרון, מילה שלוי המציאה כי "זו קטגוריה שמגדירה באופן מדויק את המקום שלי. משהו שבין ביסטרו למזנון‭."‬ המקום של לוי, שבין שלל עיסוקיה שימשה גם כמנכ"ל רדיו תל-אביב, הוא מקום קטן וסימפטי.

 

בשעות הבוקר מגישים שם כריכים שלוי מכינה בעצמה, המפורסם שבהם מכיל רוסטביף, אננס טרי ופלפל חריף. בצהרים מגישה לוי מגוון תבשילים, כמו עלי מנגולד שאותם היא ממלאה בבורגול, שום מקורמל בסילאן וצנוברים, או מג'דרה מעדשים בלדי עם תרד ובצל מטוגן ליד. "אני לוקחת אוכל של אמא או סבתא, מפרקת אותו ומרכיבה מחדש עם הקפדה

על המוצרים‭."‬

 

ההמלצה של יהלומה - חבשוש. קשה לה, ללוי, לבחור עסק ותיק אחד להמליץ עליו. היא חוככת בדעתה ארוכות. לבסוף זו החיבה לקטניות - זו שבאה לידי ביטוי בתפריט שלה, זו שנולדה בילדותה, כשחשפה לבישול המצרי - שמביאה אותה לבחור בחבשוש. "זה פשוט גן-עדן לקטניות‭,"‬ פוסקת לוי. "מקום שקיים כבר משנות השלושים. מגיעים אליו כדי למצוא דברים מיוחדים. אפשר להחמיץ את המקום נורא בקלות כי אין שלט. אבל אז נכנסים, ופוגשים את אריה ואת אורי הבן שלו ופוגשים במקצוענות במובן הכי מדויק של המילה. הם מכינים קרם פיסטוק מדהים וקרם קשיו. אפשר למצוא שם גם חליטות תה. הכל ברמה הכי גבוהה. ואז אתה מגלה שקטניות, כשהן טריות, זה כמו זהב. זה כמו לקנות בשר משובח. והכל עם חיוך, ידע ומתכונים אם צריך‭."‬

 

  • הביסטרון של יהלומה, זבולון 5 טלפון: 077-5565887. פתוח בימים א עד שישי ‭8:30‬ עד ‭,18:00‬ רביעי וחמישי עד חצות. שבת 17:00-10:30 ‬
  • חבשוש, החלוצים 18

 

 

דים סאם 33 - רפי פרסקי

טיול הביא את רפי פרסקי לסין. האהבה לדים סאם כבר השאירה אותו שם כמה חודשים. אתם מכירים אותו בעיקר כזמר, אבל הוא החליט שלא מספיק לו לספור עד עשר. שצריך גם משהו נוסף בשביל הנשמה. למד להכין דים סאם בעצמו, ולא מזמן פתח את "דים סאם ‭"33‬ שלו בשוק. "אין איזה סיבה מיוחדת שהגעתי דווקא לשוק לוינסקי,"‬ הוא מסביר. "פשוט התאהבתי במקום הספציפי הזה. ופתאום זה גם היה אפשרי מבחינת השכירות, אז לקחתי. "באוכל הסיני התאהבתי בסין, והחלטתי ללמוד שם איך עושים את זה. היום אני מגיש רק דים סאם ומנות אחרונות שקשורות לזה. אני עושה את הכל במקום. ומגיש. אין לי דים סאם קפואים. זה נגמר באותו יום ולמחרת עושים חדשים, זה הקונספט. מילוי בשר, צמחוני, אורז וטפיוקה, שני סוגי בצקים. בסופי שבוע יש גם ברווז. לקינוח אני מגיש פודינג טפיוקה ופודינג אורז‭."‬ 

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

ההמלצה של רפי - פיצוחי משה ובניו: "איך אני אוהב לאכול בלוינסקי, אני ממליץ פה על הכל, בורקסים, הכל‭,"‬ אומר פרסקי. אבל כשהוא מתבקש להתמקד, הנפש שולחת אותו אל הפעולה הבסיסית ביותר: פיצוח גרעינים. "הפיצוחים של משה ובניו‭,"‬ הוא פוסק. "יש שם את הפיצוחים הכי טובים בלוינסקי. בעיקר בוטנים. זה סוג של מקום אותנטי, שנשאר עדיין כמו שהיה פעם. אין שם הרבה שינויים. כלומר יש את המקומות החדשים שנפתחים, אבל לפחות בתחום הפיצוחים הכל נשאר אותו הדבר. זה עסק משפחתי שנמצא שם כבר עשרות שנים. יש גם קטניות וממתקים בשקים לבנים שמסודרים על הרצפה. בפירות היבשים יש גם מנגו מיובש‭."‬

 

  • דים סאם ‭,33‬ וולפסון 5 טלפון: 054-2019792. פתוח א עד שישי ‭12:30‬ עד ‭.22:00‬ (סגור בשבת) ‭‬
  • פיצוחי משה ובניו, לוינסקי 51

 

 

פטיט קפה - יוסי גטניו

פטיט פוד הוא קייטרינג מצליח שעובד חזק במגזר העסקי. לפני כמה חודשים החליט יוסי גטניו, הבעלים, להרחיב את העסק. חיפש חיפש, ומצא מקום מקסים בשולי שוק לוינסקי, בואכה פלורנטין. "לא היה כלום ברחוב הזה‭,"‬ הוא מספר. "היום יש פה קהל סופר איכותי. התפריט הוא עם גב של מטבח שיודע לייצר דברים לא בסטנדרט הרגיל של בתי קפה של ג'בטה. אנחנו מכינים ניוקי בעצמו, ומאפים בעצמנו. כל מה שקונים פה אנחנו מכינים בעצמנו. בלוינסקי אנחנו קונים דגים וגבינות. גבינות גרוייר, ברי, פילדלפיה. הכל לא ליד ולא כאילו. אנחנו באים ממקום של אוכל‭."‬

 

ההמלצה של יוסי - אברמנטו: "יש הרבה עסקים שהזמן אצלם עצר מלכת, אבל המקום הזה הוא משהו מיוחד. זה מקום מאוד ותיק. האב, שנהג לקבל את פני הבאים עם כוסות ראקי, נפטר בשנים האחרונות והילדים הם ממשיכי הדרך. יש להם דליקטסים שאין דברים כאלה. סימה יודעת לפלט דגים בצורה מרשימה ביותר. הם סופר מקצועיים וסופר חביבים. נכנסים ויש שם את הריח של מי שגדל באזור הבלקן, טורקיה או יוון מבין מיד שהגיע למקום הנכון. זה מין ריח כזה. אני חצי טורקי-יווני ובבית היה את הריח הזה. זה ישר מחזיר לבורקס עם התרד, האנשובי. יש להם זיתים, חמוצים, גבינות, שמנים, כל מיני שימורים. חנות כיפית מאוד. את נכנסת ומבינה שהגעת למקום טוב. ואני חרשתי את הארץ במקומות‭."‬

 

פטיט קפה, ידידיה פרנקל 70 טלפון: 03-5373994 . ‭7:30‬ עד ‭,22:00‬ כשר, בשישי עד לפני השקיעה. (סגור בשבת).

מעדניית אברמנטו, פיג'וטו 8

 

  

דייבוצ'קה - קרן אדם

הוויטרינה בדייבוצ'קה, המקום הקטן והיפה של קרן אדם ברחוב החלוצים, מזכירה את בכירות המעדניות של איטליה: בלגן חינני של פרודוקטים שעוד מעט ימצאו את דרכם לסנדוויץ' יפהפה שאדם תתקין בעצמה. יש, למשל, סנדוויץ טוניסאי קצת שונה מהרגיל, בלחם בריא במקום פריקסה נוטף שמן, עם טחינה, לימון כבוש תוצרת בית, תפוח אדמה מבושל ומלא עלים ירוקים. "זה הרבה יותר פרשי וגם יותר ממלא‭,"‬ מסבירה קרן בגאווה. לפני שלוש שנים פתחה את המקום שלה, "מתוך מחשבה שלא היה באזור לוינסקי משהו שהוא קצת איכותי, קצת מודרני, קצת מוקפד. יותר מעודכן ולא של פעם‭."‬

 

 ההמלצה של קרן: "'הקונדיטוריה של אלברט', אחד המקומות האהובים עליי בשוק, אם לא ה-מקום‭,"‬ מגלה קרן. "אלברט הוא סלוניקאי שנמצא פה משנות השלושים. הוא עושה מרציפנים מדהימים, מקפיד על הקילוף של השקד לפני הטחינה כדי שלא תיכנס מרירות. המסורת הסלוניקאית משתקפת גם בלא מעט מאכלים אחרים ומעולים: מעמולים, אטריות קדאיף, עוגת סולת, בורקסים, כל מיני כאלה של פעם, טעימים לאללה. אנשים באים בשביל המרציפן של אלברט מכל הארץ. והוא עצמו עדיין שם‭."‬

 

  • דייבוצ'קה, רחוב החלוצים 41. טלפון: 03-5186607. פתוח כל יום ‭8:00‬ עד ‭17:00‬ ושישי עד 15:00 ‬
  • הקונדיטוריה של אלברט, מטלון 36

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערן יופי כהן
שוק לוינסקי
צילום ערן יופי כהן
מומלצים