שתף קטע נבחר

כשהבית נפגע מטיל: מתי מגיע לכם פיצוי כספי?

700 פגיעות ברכוש נרשמו בעקבות הירי בדרום, ובגין מחצית מהן כבר הוגשו תביעות למס רכוש. בדקנו מה אומר בדיוק חוק מס רכוש וכיצד הוא יכול לסייע לכם לשקם בית שנפגע מטיל

היום (א') דווח על לפחות 700 פגיעות ברכוש מירי הטילים בדרום , וברשות המסים סיפרו כי בגין כמחצית מהן כבר הוגשו תביעות למס רכוש. למעשה, תכליתו של חוק מס רכוש הוא לשקם את הנזקים שנגרמו לרכוש פרטי בבית מגורים או בבתי עסק, כתוצאה ממפגעי מלחמה, כפי שקורה בימים אלה בעקבות הלחימה בדרום.

 

 

עם זאת, לא פעם יש מחלוקות בין המדינה לבין הנפגעים. נראה כי המדיניות הקשוחה של רשות המסים מגיעה כלקח ממקרים עברו, שבהם ניצלו תושבים את הרגעים הקשים על מנת להעצים את הנזקים - ולהכלילם בתביעות מס הרכוש. לדברי עו"ד יואב ביין ממשרד פרופ' ביין ושות', המתמחה בפיצויי מלחמה, יש לא מעט מחלוקות בין רשות המסים לבין הנפגעים. 

 

"המחלוקת הראשונה נוגעת לשאלה אם הנזק אכן קשור לפגיעת טיל, להדף או לרסיסים. לעתים טוענת המדינה שהנזק היה קודם לכן והוא טבוע בנכס. כך, לדוגמא, במקרה שבו מכונות במפעל בשדרות נפגעו, טענה המדינה שהמכונות היו ישנות ללא קשר לטיל שנפל. במקרה אחר נטען שמבנה שנפגע היה רעוע עוד קודם לפגיעת טיל", אומר ביין.

 

לדבריו, "מחלוקת נוספת היא על גובה הנזק, ובנוסף לא תמיד יש הסכמה באשר לשאלה אם יהיה זה נכון לשקם את הנכס - או להרוס אותו ולבנות אותו מחדש עם פיצוי כספי. בכל מקרה יש לזכור שהכלל הוא שמשקמים את הנזק".

 

נהרס הבית? תתחילו לצלם

מיד לאחר שנופל טיל, מגיעים כוחות הביטחון על מנת לבדוק את הנזקים. אחריהם מגיעים בדרך כלל שמאי ומהנדס מטעם מס רכוש שאומדים את הנזקים. אל מבנים שלא נפגעו באופן ישיר מהטיל לא מגיעים נציגי מס רכוש באופן מיידי, ויש צורך ליצור קשר עם היחידה המחוזית של משרדי מס הרכוש.

 

כיום, כשהזמינות לצילום סטליס ולצילום וידאו כה גבוהה, ממליץ עו"ד ביין לתעד את הנזק באופן מיידי ככל האפשר, על מנת לצמצם את המחלוקת העתידית, אם תהיה כזו, עם רשות המסים. עוד הוא ממליץ ליצור קשר עם מומחה מטעם הנפגע, כלומר שמאי ומהנדס מעבר לאלה שמגיעים מטעם מס הרכוש, אם יש נזק משמעותי.

 

עלות ייעוץ ראשוני אצל בעלי מקצוע מסוג זה עומדת על מאות שקלים. אם הדברים מגיעים לצורך בכתיבת חוות דעת ולערכאות משפטיות, עלות שירותם תעמוד על אלפי שקלים.

 

אל תשכחו את השטיח הפרסי

לעתים צריך להתקשר עם בעלי מקצוע המומחים בתחומם, אומר ביין. לדבריו, "לא פעם שמאי מס רכוש הם שמאים כלליים, ולכן הם לא מתמחרים כראוי פריטים מיוחדים - כמו למשל שטיח פרסי מיוחד ויקר. במקרה כזה כדאי לקבל הצעה מבעל מקצוע מומחה".

 

ואולם, גם כאשר מפצה המדינה את מי שביתו ניזוק מטיל, ישנה תקרה שמעבר אליה לא יקבל הנפגע פיצוי. כך, לדוגמא, מספר עו"ד ביין על משפחה שהחזיקה בביתה ספה יוקרתית ועתיקה בשווי של 100 אלף שקל, אך לא קיבלה בגינה את מלוא הפיצוי.

 

ביולי 2012 תוקנו תקנות מס הרכוש וקבעו כי הגובה המקסימלי על דברי ריהוט ליחיד יעמדו על עד כ-21 אלף שקל ולזוג או להורה יחיד עד כ-37 אלף שקל. לכל ילד עד גיל 18 נקבעה תוספת של עד כ-7,500 שקל ולמבוגר עוד כמעט 11 אלף שקל. באותו אופן קובעות התקנות גם פיצויים על בגדים ועל מכשירי אלקטרוניקה.

 

עם זאת, אומר ביין, ניתן "לעקוף" את תקרת הפיצויים על ידי קניית ביטוח מידי המדינה. מדובר בביטוח של רשות המסים בעלות של כ-0.3% מהרכוש שתבטחו - ועד 900 אלף שקל. "בניגוד לרכישת ביטוח, מדובר בתשלום חד פעמי שבהחלט משתלם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פגיעת רקטה בבניין באשקלון
צילום: עידו ארז
צילום: כתום צלמים
עו"ד יואב ביין
צילום: כתום צלמים
מומלצים