איך לעבור את הימים המתוחים בלי להעלות במשקל
הסטרס בין האזעקות שולח את רובנו היישר למקרר, ולא כדי לחפש בו סלט או גבינה רזה. איך לשבור את מעגל ההשמנה בגלל לחץ נפשי ולמצוא חלופות? דיאטנית קלינית מייעצת
בתקופות קשות בחיינו מערכת היחסים עם המקרר הולכת ומתהדקת, וכולנו מכירים את הצורך הגובר באכילה בעת שחשים לחץ נפשי. בעת סטרס מופרשים בגופנו גלוקוקורטיקואידים, הורמונים המעודדים צריכת מזון, ואינסולין המעודד ירידה ברמת הגלוקוז בדם ומכאן הצורך הפיזי להעלותו באמצעות אכילה.
שומרים על הבריאות בעמוד ענן:
- זמן חירום: מה כדאי לקחת אתכם למקלט?
לרוב הצורך שלנו יתבטא ברצון לאכול מאכלים "מנחמים", עתירי סוכר ושומן, ולא סלט ירקות וגבינה רזה. אבל איך נוכל להתנהל אחרת הפעם ולמנוע עלייה במשקל? נסו את העצות הבאות:
1. לתרגל
אנו נתקלים לא פעם במצבי לחץ בחיינו, אך אם בכל פעם נרוץ למקרר נמצא את עצמנו במסע מתסכל של השמנה והרזיה.
כדי להימנע ממצב זה, עלינו להבין את אופן החשיבה שלנו ולמצוא דרכים חלופיות להתמודד בעזרתן עם הלחץ. נצלו תקופה קשה זאת לתרגול המיומנות.
2. להבדיל בין רעב פיזי לרגשי
כשהדחף לאכול מגיע, קחו רגע להבין מה קורה בגופכם. האם אתם מרגישים צורך פיזי בגוף: קרקורים, צביטות קלות או ריקנות בבטן? האם הרעב הולך ומתגבר ככל שהזמן חולף? אם כן, כנראה מדובר ברעב אמיתי והמענה המתאים יהיה פשוט לאכול.
רעב רגשי מתעורר לרוב בבת אחת כשאנו חשים לחץ או רגש אחר שקשה לנו להתמודד איתו, והוא אינו קשור כלל לפעם האחרונה שבה אכלנו.
רעב כזה יהיה מאופיין בדרך כלל בדרישה לאוכל מנחם כמו שוקולד, פחמימות פשוטות וסוכרים. כיוון שהרעב אינו פיזי, אוכל לא יוכל להשביע אותו אלא רק מענה רגשי אמיתי.
3. להיות מודעים ללחץ
המודעות לכך שהצורך לאכול נובע מלחץ יכולה לסייע לכם להתמודד. חשוב להבין שמדובר בצורך טבעי בתקופת לחץ, אך אכילה אינה היא הפתרון - היא לא תשפר את המצב הביטחוני, לא תפחית את הלחץ אלא רק תטשטש אותו לחמש הדקות שבהן תאכלו, ובוודאי לא תשפר את הרגשתכם לגבי עצמכם.
4. לא לפחד לחוות את הרגש
האכילה מסייעת כאמור לטשטש את הרגש, אך היא אינה מעלימה אותו. ככל שנברח מהרגש, הצורך באכילה יגבר.
לכן, קחו נשימה עמוקה, תנו לעצמכם לחוש לרגע את הרגש הקשה, ותופתעו לגלות שלא תתמוטטו. אם נחכה קצת, הגל יחלוף והדחף ילך ויפחת.
5. לחזק את עצמכם
הזכירו לעצמכם שכבר הצלחתם להתמודד עם מצבי לחץ אחרים בעבר, ושגם מצב זה יעבור בסופו של דבר. מחשבות חיוביות יעזרו לכם להתמודד טוב יותר.
6. למצוא דרכים חלופיות להירגעות
האזנה למוזיקה אהובה, עשו מקלחת חמה, שתו משקה חם או התפנו לכתיבה, לשיחה, למדיטציה, לפעילות גופנית קלה, לקריאת ספר טוב, לציור, לנגינה ועוד - כל דבר שעובד עבורכם ועוזר להירגע.
7. להעניק לעצמכם חיזוקים חיוביים
לא רק ילדים צריכים חיזוקים חיוביים. ברגע שנפרגן לעצמנו על כך שהפעם הצלחנו לבחור אחרת, נחזק את ההתנהגות החלופית ונעלה את הסיכוי שבפעם הבאה שנרגיש לחץ נבחר להתמודד בדרך אחרת מאשר אכילה.
8. ליצור הסחות דעת
כשאנו לא פעילים תחושת הלחץ גוברת, לכן העסיקו את עצמכם בפעילויות שונות: משחק עם הילדים, קיפול כביסה, בישול, מיון מסמכים ועוד.
השתדלו להפחית צפייה בחדשות - פרשן ועוד פרשן מוסיפים רק לבלבול ולעליית המתח.
9. להוציא פיתויים מהבית
עוגות, עוגיות, חטיפים ושוקולד בבית רק יקשו עליכם את ההתמודדות. לעת עתה, כדאי להוציא את הפיתויים משדה הראייה.
10. להקפיד על שגרת אכילה
על המצב הבטחוני אין לנו שליטה, אך על מה שאנו מכניסים לפה יש גם יש. שמרו על שגרת אכילה מסודרת:
- לא לוותר על ארוחת בוקר.
- לאכול בכל כמה שעות פחמימות מורכבות שיסייעו לשמירה על רמה קבועה של סרוטונין ובכך יתרמו לרוגע.
- לאכול מאכלים חמים כמו מרקים ותבשילי קטניות המשרים תחושת רוגע.
- להפחית ככל הניתן צריכת קפאין, סוכרים ומאכלים עשירים במלח, כיוון שאלה מעודדים אותנו לאכול יותר.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ומאמנת
כושר