שתף קטע נבחר

גם לממ"ד מגיע: טיפים לעיצוב המרחב המוגן

לא רק המצב הביטחוני בישראל - גם פרויקטים של תמ"א 38, הממגנים מבנים מפני רעידות אדמה, מחייבים את הקבלנים להוסיף ממ"ד לדירות חדשות. איך נשמור על כללי הבטיחות במרחב המוגן הדירתי וגם נהפוך אותו לחלל נעים?

הממ"ד  הוקם כתוצאה מהמצב הביטחוני המורכב במדינת ישראל, ובשנים האחרונות אף מזוהה עם פרויקטים של תמ"א 38 , שנועדו למגן מבנים מפני רעידות אדמה. למעשה, במסגרת תמ"א 38, מחויבים הקבלנים להוסיף לכל דירה חדשה או דירה שהורחבה מרחב מוגן דירתי. אז אם אנחנו נאלצים להקים "חדר מלחמה" בתוך הדירה החמימה שלנו, למה שלא נדאג לו בהיבט העיצובי, כך שלפחות יהיה נוח לשהות בו בעת הצורך? וכיצד ניתן לעצב את החדר בהתאם לתקנים המחמירים שעליו לעמוד בהם?

 

עוד במדור "עיצוב ותכנון הבית " בערוץ הנדל"ן :

 

אדריכלית הפנים קארין טפר סבורה שהשלב הראשון בהפיכת הממ"ד לחדר נעים יותר הוא "הסרת המחסום המנטלי, שמונע מחלק מאיתנו לראות את הממ"ד כחדר שאינו מיועד לאחסון". לשם כך, מציעה טפר, להכניס לממ"ד חפצים ורהיטים שיסייעו לכם להירגע, כמו שטיח נעים, כורסא מפנקת, ספה הנפתחת למיטה, מחשב או עציצים.

 

איבון יהב, מבעלי גלריית Outstanding, מחזקת את הדברים. "אחד מכללי המפתח ביצירת תחושה ביתית היא יצירת מרחב מוכר שיש בו רהיטים ופריטים בשימוש יומיומי - צעצועים, משחקים וספרים - כדאי למצוא גם עבורם מקום בחלל הממ"ד", היא אומרת.

 

אחרי התהליך הזה, אומרת טפר, מבינים שהממ"ד הוא חדר ככל חדר, גם הוא עשוי מבטון יצוק. ובאמת, במרבית הדירות הממ"ד מהווה בימי שגרה חדר עבודה, שינה או משחקים. בכל אופן, אומרת טפר כי מאחר שמדובר בחלל קר עם בנייה מגושמת, הפיכת הממ"ד לחדר שינה פחות מומלצת.

 

כדאי להכניס לממ"ד ספה שנפתחת למיטה. גם חוסכת במקום וגם שימושית (צילום: SIMMONS studio) (צילום: SIMMONS studio)
כדאי להכניס לממ"ד ספה שנפתחת למיטה. גם חוסכת במקום וגם שימושית(צילום: SIMMONS studio)

 

מה לא מומלץ להכניס לממ"ד?

באופן טבעי, האיסורים בהכנסת חפצים או רהיטים לממ"ד הם בעיקר מתוקף ענייני ביטחון ותקנים. כך, לדוגמא, בממ"ד לא מרהטים בריהוט גבוה, כך שחדר ארונות הוא מחוץ לתחום מחשש שייפול על יושבי החדר כתוצאה מהדף. בנוסף, החפצים בחדר צריכים להיות כאלו שאפשר לפנותם בהתראה של 4 שעות.

 

בהחלט ניתן להתקין מזגן בממ"ד, אך יש להבטיח שמסופקת לוחית מתכת לאטימת פתח הכניסה לאוויר על המזגן, כך שבעת חירום ניתן יהיה לחסום את כיוון יציאת האוויר.

 

על פי הנחיות פיקוד העורף, אסור לכסות את פתחי האוורור בממ"ד. תקן 4570 קובע שמערכת הסינון תהיה מקובעת לקיר ומוכנה לשימוש חירום. בנוסף, קובע התקן הנחת ארון או מארז חיצוני שיכסה את המערכת ויכיל את כל האמצעים הנדרשים לתפעולה בשעת חירום.

 

עוד איסור הוא בחיפוי הקירות והתקרה בממ"ד באריחי חרסינה או באריחים מסוגים שונים - שעלולים ליפול מההדף. במקומם ניתן לחפות את הקירות בחיפוי עץ או בטפטים. אם הצבע של החדר מעניין אתכם - שרית קרייתי גולדשטיין מגולדשטיין גלרי טפט ממליצה על טפטים בצבע כתום בשילוב עם לבן שנחשבים למרגיעים במצבי מתח.

 

שילוב של טפטים בצבעי כתום ולבן יוצרים אווירה מרגיעה (צילום: טיין גלרי טפט) (צילום: טיין גלרי טפט)
שילוב של טפטים בצבעי כתום ולבן יוצרים אווירה מרגיעה(צילום: טיין גלרי טפט)

 

את הרצפה ניתן לחפות בפרקט עץ או למינציה, ולסיים אותם מעט לפני המשקוף - כל עוד הדלת מותקנת במקומה. כמו כן, ניתן להוסיף פאנלים בגובה של עד 10 ס"מ מכל חומר חיפוי. לדברי טפר, רבים בוחרים להסיר את דלת המתכת של הממ"ד, לשמור אותה במחסן לעת הצורך, ובמקומה להתקין דלת מעוצבת. אך חשוב לדעת כי נוהג זה הוא בניגוד לתקנות הגנת העורף.

 

אדריכלית הפנים צביה קזיוף מרחיבה ואומרת כי כאשר ישנה פגיעה במבנה ואין אפשרות להוציא את הדיירים דרך הדלת, צריך להיות פתח יציאה נוסף - החלון, ועל כן אין לחסום אותו על ידי סורגים. ישנם כיום בשוק סורגים מתקפלים, אך בעת התקנתם יש לוודא שהם אינם מפריעים לפתיחה ולסגירה של החלונות.

 

יש להדגיש כי במהלך שיפוץ הבית אסור לגעת בממ"ד. עם זאת, ניתן לבצע שיפוץ ועיצוב קוסמטיים שכוללים צבע, חיפוי, תליית תמונות וארגון מחדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
ממ"ד. גם אותו אפשר לעצב
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים