שתף קטע נבחר

יום דין לתקשורת הבריטית: "פוליטיקאים התקרבו"

שנה של חקירה שכללה מצעד ארוך של ידוענים ופוליטיקאים שחשף את המנהגים המלוכלכים של התקשורת הבריטית, נגמרה בדו"ח מסכם שעלול לערער את הממשלה. הוא קורא להקמת רגולטור בחוק וקובע: התנהלות העיתונות שערורייתית, הפוליטיקאיים צריכים להחליט מי ישמור על השומרים

זה התחיל בחקירת היעלמותה של נערה והגיע עד לפתחו של ראש ממשלת בריטניה. דייויד קמרון קיבל היום (יום ה') לידיו את המסמך שממנו חוששת התקשורת הבריטית כבר חודשים, מאז התפוצצות פרשת האזנות הסתר בעיתון "ניוז אוף דה וורלד". המסמך הוא דו"ח של ועדת חקירה בראשות השופט הלורד בריאן לבסון, שעשויות להיות לו השלכות מרחיקות לכת על התנהלותה של התקשורת בממלכה. כמה שעות לאחר מסירת הדו"ח לידי קמרון, פרסם לבסון את מסקנותיו במסיבת עיתונאים שבה הצהיר: "התנהלות העיתונות לעתים שערורייתית וחסרת אחריות, פוליטיקאים התקרבו מדי לתקשורת ב-30 השנים האחרונות, יש צורך בגוף רגולציה עצמאי שתפקידו יעוגן בחוק".

 

השערוריות והחקירה - תזכורת:

תרבות בריטית של האזנות

הלכלוכים יוצאים החוצה: כך פעל הצהובון שנסגר

מרדוק נחקר בפרלמנט הבריטי: היום המשפיל בחיי

  

לבסון מציג את הדו"ח (צילום:  gettyimages) (צילום:  gettyimages)
לבסון מציג את הדו"ח(צילום: gettyimages)

מפגינים בבריטניה מוחים על כוחו של מרדוק על פני הממשלה (צילום:  gettyimages) (צילום:  gettyimages)
מפגינים בבריטניה מוחים על כוחו של מרדוק על פני הממשלה(צילום: gettyimages)

 

"אם התעשייה לא תנצל את ההזדמנות הזאת, אני חושב שלא הקורבנות ולא הציבור יקבלו את ההשלכות לכך", כתב לבסון בדו"ח שמונה כמעט 2,000 עמודים. הוא הגן על הצעתו לעגן את הרגולטור בחוק, שיש מי שמחשיבים כפגיעה בחופש העיתונות. "על אף מה שאומרים המתנגדים על ההמלצות האלה, אי אפשר לתאר אותן כרגולציה בחוק של העיתונות. הן יעגנו, לראשונה, חובה משפטית של הממשלה להגן על חופש העיתונות", טען.

 

"הכדור חוזר למגרש של הפוליטיקאים – עליהם להחליט כעת מי ישמור על השומרים", סיכם.

 

הדילמה של קמרון

קמרון, שבעצמו הובך בפרשה כשקשריו עם איל התקשורת רופרט מרדוק נחשפו, ייאלץ להחליט אם לאמץ את מסקנות הדו"ח שאמורות לרסן את התוקפנות הידועה לשמצה של כלי התקשורת. הוא נתון ללחצים אדירים משני הצדדים שכן הדבר עלול לערער את הקואליציה שלו ולעורר את זעמה של המדיה העוינת בלאו הכי. הוא יישא דברים בפרלמנט לאחר פרסום הדו"ח אחר הצהריים. ביציע הציבורי צפויים להיות נוכחים ידוענים רבים שניהלו קמפיין נגד העיתונות, שלטענתם הרסה את חייהם של רבים.

 

קמרון. החלטה ללא מנצחים (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
קמרון. החלטה ללא מנצחים(צילום: Gettyimages)

 

קמרון הוא שהורה על החקירה, בעקבות זעם ציבורי שהתעורר על הצהובון "ניוז אוף דה וורלד", שהיה חלק מאימפריית התקשורת של מרדוק. הצהובון היה שקוע עד צוואר בפרשות האזנות סתר שונות, אך השיא היה עם חשיפת הפריצה לתא הקולי של הטלפון הנייד של מילי דאולר, נערה בת 13 שנחטפה ונרצחה. הפריצה ומחיקת ההודעות בידי עיתונאי בעיתון הובילה את המשטרה לטעון באוזני ההורים כי קיימת תקווה שבתם בחיים.

 

הגיליון האחרון של "ניוז אוף דה וורלד" שנסגר בעקבות הפרשה (צילום: AP   ) (צילום: AP   )
הגיליון האחרון של "ניוז אוף דה וורלד" שנסגר בעקבות הפרשה(צילום: AP )

מרדוק וברוקס. תעמוד לדין בשנה הבאה (צילום: AP) (צילום: AP)
מרדוק וברוקס. תעמוד לדין בשנה הבאה(צילום: AP)

 

החקירה חשפה את מערכות היחסים החמות בין פוליטיקאים בכירים לבין מפקדי משטרה ואילי תקשורת, ואת השיטות המלוכלכות שבהן השתמשו עיתונאים כדי להשיג סיפורים עסיסיים ובלעדיים, בעולם שבו תפוצת העיתונים בירידה דרסטית. בין היתר נעצרו כתבים ועיתונאים בחשד להאזנות סתר ולמתן שוחד לקציני משטרה. מפקד הסקוטלנד יארד התפטר מתפקידו. אחד משריו הבכירים של קמרון, ג'רמי האנט, שהיה בעבר שר התרבות וכיום מכהן כשר הבריאות, קיים קשרים קרובים לאימפריה של מרדוק, "ניוז קורפ", והיה מעורב בהסכם שלה לרכישת רשת "סקיי" הבריטית. עסקת הרכישה, שהייתה אמורה להיות הגדולה בתולדות התאגיד, לא יצאה לפועל בשל ההאשמות.

 

קמרון ובכירים נוספים אמרו שלא יפגעו במסורת הארוכה של בריטניה השומרת על חופש הביטוי. סגן ראש הממשלה ניק קלג אמר היום: "כולם רוצים שני דברים: ראשית כול, תקשורת חזקה ועצמאית שיכולה לתבוע דין וחשבון מאנשים בעמדות הכוח. שנית, להגן על האנשים הפשוטים, הפגיעים, החפים מפשע, כשהתקשורת חורגת ממקומה. זה האיזון שאנחנו מנסים להגיע אליו ואני בטוח שנצליח".

 

הידוענים נגד הכתבים

בפרלמנט צפוי להתנהל מאבק סביב הדו"ח. כ-80 מחוקקים תומכים בלובי התקשורתי, הדורש מקמרון לדחות קריאה לחקיקה מגבילה, בטענה שהיא תפגע בחופש הביטוי. מנגד, מספר דומה של חברי פרלמנט, לצד ידוענים ואקדמאים, תומכים בחקיקה, וסקרי דעת קהל מראים שהציבור שותף לדעתם.

 

בפני ועדת החקירה התייצבה שורה ארוכה של ידוענים ואנשי ציבור. אחד מהדוברים הבולטים נגד המנהגים הפסולים היה השחקן יו גרנט. גם מחברת "הארי פוטר" ג'יי קיי רולינג והזמרת שארלוט צ'רץ' העידו בוועדה. הוריה של דאולר ואזרחים אחרים מן השורה, שזכו בעל כורחם לתשומת לב תקשורתית, סיפרו על הטרדות, בריונות וטראומה שחוו במגעיהם עם העיתונות.

 

מרדוק בחקירה, אשתו וונדי מאחוריו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרדוק בחקירה, אשתו וונדי מאחוריו(צילום: רויטרס)

 

וונדי מכה את תוקף בעלה (צילום: באדיבות sky news) (צילום: באדיבות sky news)
וונדי מכה את תוקף בעלה(צילום: באדיבות sky news)

 

ארבעה ראשי ממשלות נחקרו על קשריהם עם מו"לים, בעיקר עם מרדוק, שבעצמו ניצב בפני השופט.

במהלך חקירתו הוא הכחיש את מעורבותו בניהול ענייני המדינה. הוא גם הותקף בעוגת קצפת בפרצופו ואשתו נזעקה לעזרתו. בחקירה נחשפו אי-מיילים והודעות טקסט אינטימיות שהוחלפו בין קמרון לאחת המקורבות הבכירות למרדוק, סמנכ"לית התאגיד רבקה ברוקס, שבשנה הבאה תעמוד למשפט בגין חלקה בהאזנות הסתר בעת שהייתה עורכת "ניוז אוף דה וורלד".

פורסם לראשונה 29/11/2012 12:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
גרנט. מהדוברים הבולטים נגד התקשורת
צילום: איי אף פי
צילום: AP
רולינג. סיפרה על הטרדה ופלישה לפרטיות
צילום: AP
דאולר. התא הקולי נפרץ, המשטרה חשבה שהיא עדיין בחיים
צילום: AP
מומלצים