שתף קטע נבחר

איזה חומר עדיף לסתימה בשן? מדריך לבחירה נבונה

סתימות הן הטיפול הנפוץ ביותר בשיניים. ישנן שתי קבוצות עיקריות של סתימות ושחזורים: לבנות וכסופות (אמלגם). איך בוחרים את הסתימה המתאימה ביותר ואילו בעיות עלולות לצוץ? רופאת שיניים מומחית מסבירה

כל מי שעבר טיפול שיניים מכיר את המושג סתימה. סתימה או שחזור היא השלמה של חומר שן אשר נפגע כתוצאה מעששת (חור בשן) או חבלה (שן שבורה). סוגי השחזורים נחלקים לשתי קבוצות עיקריות: שחזורים בצבע השן ("סתימות לבנות") ושחזורי אמלגם ("סתימה כסופה"). לכל חומר יתרונות וחסרונות ולכן יש לשקול את השימוש בחומר השחזור היטב ולהתאימו באופן אישי.

 

קראו עוד כתבות על בריאות השן

 

סוגי החומרים הקיימים: 

 

1. שחזורי אמלגם

אמלגם הוא סגסוגת של מתכות, הכוללות, בין השאר, כסף וכספית. הכספית עצמה היא מתכת רעילה, אולם, בשימוש כחלק מסגסוגת האמלגם, לא הוכחה כרעילה או כגורמת נזק כלשהו ולכן השימוש בשחזורי אמלגם, תוך נקיטת אמצעי הזהירות המתאימים, בטוח ומוכח ביעילותו מזה מאות שנים.

 

היתרון של אמלגם הוא בהיותו חומר "סלחני" שלא דורש תנאים מיוחדים לביצועו ועמידותו לאורך זמן רב בפה. החיסרון הבולט של שחזור האמלגם הוא כמובן היותו אפור ולא אסתטי. לכן, בעיקר באזורים קדמיים בהם האסתטיקה חשובה, נעשה שימוש בשחזורים בצבע השן.

 

סתימה כסופה. בגלל הצבע בדרך כלל בשימוש  בשיניים בחלקים פחות קדמיים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
סתימה כסופה. בגלל הצבע בדרך כלל בשימוש בשיניים בחלקים פחות קדמיים(צילום: Shutterstock)

 

2. שחזורי קומפוזיט

קומפוזיט הוא החומר העיקרי בשימוש בקרב רופאי השיניים לביצוע שחזורים בצבע השן. לצד היתרון הבולט שלו כחומר אסתטי, שחזור קומפוזיט למעשה נקשר אל חומר השן ופעמים רבות דורש הכנה שמרנית יותר של השן ומונע הסרה של חומר שן בריא.

 

קיימים סוגים רבים של שחזורי קומפוזיט וגוונים רבים המתאימים כמעט לכל צבעי השיניים. מיומנות הרופא בבחירת הצבע וחומר השחזור היא זו שקובעת, בין השאר, את ההתאמה האסתטית שלו.

 

עם זאת, לשחזורי קומפוזיט חיסרון אחד בולט והוא היותו "רגיש לטכניקה", כלומר, דרושים תנאים אידאליים לביצוע שחזורי קומפוזיט, כגון: יובש מוחלט, זמן ארוך יותר, עבודה בשכבות דקות, טכניקה נכונה ומכשור מתאים.

 

ללא התנאים הללו, איכות השחזור תהיה ירודה והוא לא ישרוד בפה לאורך זמן. יתר על כן, הסיכוי לרגישות בשן (לחום וקור) לאחר ביצוע שחזור קומפוזיט גבוה יותר ותלוי, בין השאר, במיומנות הרופא ובשמירה על כללים קפדניים.

 

 

שחזורי קומופזיט. לפני הטיפול (למעלה) ואחריו (צילום: ד"ר גל רוזן) (צילום: ד
שחזורי קומופזיט. לפני הטיפול (למעלה) ואחריו(צילום: ד"ר גל רוזן)

 

3. שחזורים על בסיס יונומר הזכוכית (Glass Ionomer)

השימוש בהם פחות נפוץ בשל ההתאמה האסתטית הפחותה, אולם הקישור של שחזורים אלו לחומר השן טוב יותר ובנוסף, הם משחררים פלואוריד לאורך זמן, אשר מגן על השן מפני עששת.

 

שחזורי יונומר הזכוכית מתאימים בעיקר לטיפול בעששת שורשים (אופיינית לגיל מבוגר או לאנשים הסובלים ממחסור ברוק) או כאלטרנטיבה לשחזורי קומפוזיט כאשר לא ניתן להשיג תנאים אידאלים לביצוע שלהם.

 

4. שחזורי מילואה Inlay / Onlay

בעידן "הסתימות הלבנות", נוצרה הכלאה המשלבת תכונות מכאניות ואסתטיות של כתר חרסינה יחד עם שמרנות ושמירה על חומר שן בביצוע שחזור (סתימה).

 

המילואה היא שחזור (עשוי מחרסינה או מקומפוזיט), המבוצע במעבדת השיניים (שחזור בלתי-ישיר) עבור שיניים הזקוקות לשחזור נרחב יחסית, אשר אינו מצריך ביצוע כתר והשחזה של כל השן. מילואות מבוצעות בדרך כלל בשיניים חיות (ויטליות) שלא עברו טיפול שורש.

 

ביצוע מילואה דורש במרבית המקרים שתי פגישות בלבד במרפאת השיניים (פגישה ראשונה להכנת השן ולביצוע מידות ופגישה שניה להתאמה והדבקת המילואה) ומהווה פתרון אסתטי וחזק עבור שיניים אחוריות. החיסרון של שחזור מסוג זה הוא בעיקר מחירו היקר והעובדה שהוא מצריך 2 ישיבות לפחות.

 

איך מחליטים - מהי הסתימה המומלצת?

היות שעדיין לא הומצא חומר השחזור האידאלי המשלב תכונות מכאניות ואסתטיות מושלמות, יש לקחת בחשבון את כל המרכיבים בעת הטיפול. כמו למשל, מיקום השן, הנראות, החוזק הנדרש וכמובן גם המחיר.

 

לכל חומר ההתוויות המתאימות לו ולכן, בעת בחירת חומר השחזור יש לשקול מספר גורמים כמו אסתטיקה, חוזק, עמידות לאורך זמן, ולהתייחס לכל מקרה לגופו.

  

הכותבת היא מומחית לשיקום הפה, המחלקה לשיקום הפה, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סתימה בשיניים. איך מחליטים איזו סתימה מתאימה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים