שתף קטע נבחר

ג'ינג'ית בצלחת: דלעת עם עדשים

חוסר הוודאות בין החום לקור לא מבלבל את מיכל וקסמן והיא מכינה מנה ב-2 גרסאות שונות - אחת לכל תקופה. עדשים שחורות עם קוביות דלעת צלויות, יוגורט ובצל ירוק וגם עדשים שחורות בשלולית של קרם דלעת עם נגיעות טחינה ויוגורט עיזים

דצמבר. עוד שנה אזרחית מתקרבת לקיצה. העולם כולו עטוף במעילים ומתכונן לימי הכריסמס המשפחתיים-חגיגיים. רצף ארוך של ארוחות חורפיות שבושלו משך שעות על הגז ובתנור, תובלו ובושמו ביד נדיבה וכל ייעודן לשמח, לחמם וליצור אווירת התכנסות ורביצה משותפת לפני ואחרי.

 

עוד בערוץ האוכל:

מועדון הברקפסט: ארוחות הבוקר המומלצות לתיירים

משתדרגות לחנוכה: לביבות בלי תפוחי אדמה

הולך בצל: 3 מתכונים עם בצל

 

ואצלנו? שמש. המעלות בצד הגבוה של הסקאלה. ימי גשם בודדים שוברים שגרת חמימות ארוכה. החימום התת-רצפתי, שהיה חלומי הגדול כשבנינו לנו בית, יצא לפנסיה מוקדמת. בחנויות קולקציית חורף בהנחות סוף עונה שעוד לא התחילה.

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

למטבח שעון ביולוגי משלו, גם הוא נשאב לבילבול הכללי - חצילים צלויים על גריל פתוח ליד עגבניות סמוקות בשלל גווני אדום או חמין בצבעי אדמה שממלא את הבית הסגור בשעות של ניחוחות מלאי הבטחה שיישטפו ביין אדום כבד אל בין שמיכות רכות ונפוחות.

 

עדשים ודלעת אני בוחרת - בחירה שמקורה במנה טעימה שאכלנו במסעדת הבסטה החביבה עלינו בשוק הכרמל. "מסבחה של דלעת ועדשים שחורות", קראו לה המולידים. שתי מנות שיחזרתי/אילתרתי על פי הטעמים הנפלאים שנצרבו בחיך ובזכרון ומקורן בשילוב המוצלח הזה.

 

הן קטנטנות, קופצניות, שחורות, קלות משקל וכבדות טעם. נושאות בתוכן טעמים של מעמקים, של אדמה לחה ובוציות חורפית. היא שמנמנה, כבדת גוף אבל נועזת ומתריסה בג'ינג'יות המתקתקה שלה, שרק מתגברת בחום התנור. סתווית-חורפית שכמותה, כולה געגועים לשמש קיצית.

 

זו וגם אלה מקבלות בשמחה ניחוחות מתובלים של ארצות רחוקות, מתיקות מרומזת יותר או פחות, חריפות נועזת שיש לה גבולות וקרירות מרעננת של יוגורט צחור. שילובים טובים של גם וגם בתקופות של חוסר וודאות.

 

עדשים וקוביות דלעת צלויו עם יוגורט ובצל ירוק

 

המרכיבים:

 

לעדשים:

1 כוס עדשים שחורות

1 בצל חצוי עם הקליפה

2 כפות שמן זית

2 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף ומגורר בפומפיה

1 שן שום כתושה או מגוררת

1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ הכי קטן שאפשר

קורט פלפל שחור גרוס טרי

קורט קינמון טחון

2 תרמילי הל מעוכים

קורט אגוז מוסקט מגורר טרי

1/2 כפית מלח ים

קמצוץ סוכר

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

לדלעת:

1 ק"ג דלעת נקיה מקליפות וגרעינים וחתוכה לקוביות בגודל 2-1.5 ס"מ

2 כפות שמן זית

קורט מלח

קורט קינמון

2-3 בצלים ירוקים פרוסים דק, החלק הירוק בלבד

יוגורט צאן סמיך להגשה (יוגורמה יהיה אידיאלי)

שמן זית לזילוף

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את העדשים: שמים את העדשים בסיר עם הבצל החצוי. ממלאים את הסיר במים, מכסים ומביאים לרתיחה. מבשלים את העדשים ברתיחה מתונה עד שהן מתרככות אבל נשארות נגיסות ולא מתפרקות, בערך 10 דקות.
  2. מסננים את העדשים המבושלות מהמים וזורקים את הבצל. פונים להכנת הדלעת בגירסה שבחרתם, כשהדלעת מוכנה חוזרים אל העדשים: במחבת או בסיר שמים שמן זית שום, פלפל חריף, פלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון, הל ואגוז מוסקט. מחממים ומטגנים ביחד כחצי דקה עד שעולים ניחוחות בושם וחריפות.
  3. מוסיפים את העדשים, מלח וסוכר. מבשלים תוך כדי ערבוב עד שהעדשים מבושמות וחמות.
  4. מכינים את הדלעת: בקערה מערבבים קוביות דלעת, שמן זית, מלח וקינמון. מרפדים תבנית בנייר אפיה ומפזרים עליה את קוביות הדלעת המתובלות.
  5. צולים את הדלעת בתנור, שחומם מראש לחום מקסימלי, עד שהקוביות מתרככות ומתחילות להשחים בקצוות, בין 10-5 דקות, תלוי בעוצמת התנור.
  6. הגשה: עורמים ערימה גבוהה של עדשים חמות ומבושמות בתבלינים בקערית הגשה עמוקה ורחבה יחסית, כמו קערית מרק. מפזרים מעליהן בנדיבות קוביות דלעת צלויות. יוצקים מעליהן כף של יוגורט, מקשטים בגשם של בצל ירוק פרוס ומזלפים על הכל שמן זית.

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

עדשים שחורות עם קרם דלעת, טחינה ויוגורט עיזים

 

המרכיבים:

 

לעדשים:

1 כוס עדשים שחורות

1 בצל חצוי עם הקליפה

2 כפות שמן זית

2 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף ומגורר בפומפיה

1 שן שום כתושה או מגוררת

1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ הכי קטן שאפשר

קורט פלפל שחור גרוס טרי

קורט קינמון טחון

2 תרמילי הל מעוכים

קורט אגוז מוסקט מגורר טרי

1/2 כפית מלח ים

קמצוץ סוכר

 

לדלעת:

1 ק"ג דלעת נקיה מקליפות וגרעינים וחתוכה לנתחים גדולים

קורט מלח

קמצוץ סוכר (אם הדלעת בעצמה מתוקה יחסית אפשר לוותר על הסוכר)

2 כפות טחינה גולמית משובחת

1/4 כוס יוגורט עיזים נוזלי יחסית

שמן זית לזילוף

 

 

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את העדשים: שמים את העדשים בסיר עם הבצל החצוי. ממלאים את הסיר במים, מכסים ומביאים לרתיחה. מבשלים את העדשים ברתיחה מתונה עד שהן מתרככות אבל נשארות נגיסות ולא מתפרקות, בערך 10 דקות.
  2. מסננים את העדשים המבושלות מהמים וזורקים את הבצל. פונים להכנת הדלעת בגירסה שבחרתם, כשהדלעת מוכנה חוזרים אל העדשים: במחבת או בסיר שמים שמן זית שום, פלפל חריף, פלפל שחור, ג'ינג'ר, קינמון, הל ואגוז מוסקט. מחממים ומטגנים ביחד כחצי דקה עד שעולים ניחוחות בושם וחריפות.
  3. מוסיפים את העדשים, מלח וסוכר. מבשלים תוך כדי ערבוב עד שהעדשים מבושמות וחמות.
  4. מכינים את הדלעת: מאדים את נתחי הדלעת מעל מים רותחים עד שהדלעת רכה מאוד (בין 15-10 דקות).
  5. מעבירים את הדלעת המאודה למעבד מזון, מוסיפים מלח וסוכר ומרסקים למחית חלקה. במידה ואין מעבד מזון, אפשר לטחון בעזרת מקל טחינה או למעוך במזלג, למרות שהמרקם שמתקבל יהיה גס יותר.
  6. הגשה: מגלגלים כף גדולה של קרם דלעת מרוסקת (כמו שמגלגלים חומוס בצלחת בחומוסיות רציניות)בקערית הגשה עמוקה ורחבה יחסית, כמו קערית מרק. במרכז שלולית הדלעת עורמים ערימה גבוהה של עדשים חמות ומבושמות בתבלינים. בעזרת כף מזלפים על התפר בין הדלעת וערימת העדשים מעט טחינה גולמית. מעל הטחינה מזלפים בעיגול יוגורט עיזים. לסיום מזלפים על הכל שמן זית.


 

עוד מתכוני דלעת של מיכל וקסמן

עוד מתכוני עדשים שחורות של מיכל וקסמן 

  • לכל הטורים של מיכל וקסמן
  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"  

     


     


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: מיכל וקסמן
    באווירה חורפית
    צילום: מיכל וקסמן
    צילום: מיכל וקסמן
    ג'ינג'ית שובבה
    צילום: מיכל וקסמן
    צילום: מיכל וקסמן
    שחורות וקופצניות
    צילום: מיכל וקסמן
    מומלצים