ואל טורנס: עיירת הסקי שכולם רוצים לגלוש בה
בעיירת הסקי הצרפתית נמצא מרחב הגלישה הגדול בעולם, השלג בה לא מפסיק להתחדש, האפרה-סקי שלה יחיד במינו - אז מה הפלא שכל שבוע באים אליה 25 אלף איש? חופשה בלבן
תפילתם של גולשי סקי, בטרם יצאו לחופשה הלבנה שלהם, היא קודם כל שיחזרו בריאים ושלמים. לאחר מכן, שיהיו להם כמה ימי שמש בשבוע הגלישה שלהם.
בעיירת הסקי ואל טורנס (Val Thorens) שבצרפת, השמש לא תמיד נראית בתקופת החורף, אבל כשהיא יוצאת - מתמלאת העיירה הקטנה באור בוהק שחולש על המדרונות הלבנים שמסביב. וכאלה יש בלי סוף - גן עדן לכל גולש סקי או סנובורדיסט.
>> חושבים על חופשה בלבן? היכנסו לערוץ הסקי של ynet
ואל טורנס היא עיירת הסקי היא הגבוהה באירופה, וככזו נראה שהשלג בה לא מפסיק לרדת לעולם - מתנה לכל חובבי הפּאודר ("אבקת שלג" אם תרצו) באשר הם.
משלושה יוצא אחד
מרחב הגלישה וואל טורנס - לה מונייר שייך לאחד משלושת העמקים (Les Trois Vallées) שבאלפים הצרפתיים,
המהווים את מרחב הגלישה הגדול בעולם - 600 ק"מ של עלייה במעליות-סקי וירידה במגלשיים, שעם הזמן מאבדים מכוחם לטובת הסנובורד שהולך ורווח בקרב הגולשים.
שני מרחבי הגלישה הנוספים בשולשת העמקים, הם מריבל (Meribel), שנמצאת בגובה 1,750 מטר ומתאים למשפחות, וקרושבל (Courchevel) שנמצאת בגובה 1,850 מטר ונודעת כאתר שמאכלס יותר בעלי ממון ואוליגרכים.
למרות שקרושבל הוא הגדול ביותר מבין כפרי העמק, רוב הגולשים מוצאים עצמם באים לוואל טורנס, קונים סקי-פס מקומי ורק כעבור כמה ימים, אחרי שכבר חרשו את מסלולי העיירה, מרחיבים את הסקי-פס (בתשלום) לשאר המסלולים בעמקים.
ותודה לסקי-אין-סקי-אאוט
ואל טורנס בנויה כמעט כולה מבתי עץ, כולל מלונות, חנויות ושאר מקומות שנותנים שירות לגולש, מה שנותן לעיירה נופך יפה של צימר אחד גדול שמצטלם נהדר מאחת הפסגות המשקיפות עליה.
הסקי-אין-סקי-אאוט שלא מאפיין בדרך כלל עיירות-סקי בעולם הוא ה-יתרון של ואל טורנס, שמעניק לגולש אופציה לגלוש מתוך המסלול הישר אל המלון שלו.
אחרי חצי יום גלישה מעייף, אין כמו לקחת הפסקת צהריים ולשים את המגלשיים בסקי-רוּם ומיד לעלות לחדר לנוח, לדפוק מקלחת חמה ולהתרפק על ארוחת צהריים שנותנת אנרגיה לסשן הבא של הגלישה.
25 אלף גולשים בעיירה מנומנמת אחת
אין בה יותר מדי בוואל טורנס, מעבר למדרונות הסקי המרהיבים שניבטים מכל עבר. העיירה המנומנמת שגילתה את הפוטנציאל התיירותי שלה בשנות ה-60, מספקת אך ורק שירותי גלישה, חנויות להשכרת ציוד, מזנוני פיצה על הדרך לצד מועדון לילה או שניים, וכמובן מרפאה אורתופדית שעובדת נוֹן-סטופ.
כ-25 אלף איש מבלים בעיירה כל שבוע בתקופת החורף, כשהתחלופה האנושית מתבצעת בימי שבת - היום שבו האתר ריק, וכמובן נהדר לגישה.
חיי הלילה בעיירות הצרפתיות (בניגוד לאלו באוסטריה) לא ידועים כמשובחים, אבל דווקא בוואל טורנס תמצאו סצנה חמה של בליינים. במיוחד כדאי לבדוק את המלזיה (Malaysia) - מועדון הלילה הטוב ביותר שתמצאו פה - שבכל לילה נתון מאכלס עד 3,000 בליינים שלא מפסיקים לרוקד עד 04:00 בבוקר, למרות שהסקי מחכה כבר בשעה 08:30.
אפרה-סקי צרפתי? אין דבר כזה!
בכל הנוגע לאפרה-סקי, עיירות אוסטריות, כמו אישגל וזולדן, ידועות בעולם במסיבות השתייה שלהן שמתחילות כבר אחרי הצהריים ונמשכות לתוך הלילה המושלג. עם זאת, גם הצרפתים, שהמציאו לפני שנים את האפרה-סקי, יכולים להיות גאים בבר שלהם בוואל טורנס.
וכשמדברים על האפרה-סקי של ואל טורנס, כולם מתכוונים למקום אחד: "לה פולי דיוס"ׁ(La Folie Douce), שאליו מגיעים ברכבל "פְּלֶן סוּד" (Plein Sud). מיד עם הירידה מהרכבל, נמצא מתחם ענק (בנוי מעץ, כמובן) שמארח אירופים שיכורים מבירה, הרוקדים לצלילי מוזיקת האוס רועשת, כשחלקם ללא חולצות בקור שמתחת לאפס מעלות.
כשעה-שעתיים לאחר תחילת האפרה-סקי, גולשים האירופים השיכורים למטה אל מגוריהם - או אז מתגלות אין-ספור נפילות, גם של טובי הגולשים שנכנעים לטיפה המרה ולעודף הביטחון שמציף אותם.
ואם בטיפה המרה עסקינן - תביאו הרבה מזומנים: עבור כוס בירה תאלצו להיפטר מ-6 אירו (!) וכל גולש יודע שבירה אחת ביום היא טיפה בים של אלכוהול.
מי בתור? אף אחד
עוד דבר שוואל טורנס חסרה בו הוא מעליות סגורות. רוב הסקי-ליפט פתוחים, ורק פה ושם ישנן קבינות מקוּרות אבל אפשר למנותן על כפפת סקי אחת. עם זאת, כמעט ואין תורים ו-25 אלף הגולשים מתפרסים על עשרות המעליות שפזורות במרחב, כך שמובטח לכם הרבה זמן גלישה ומעט זמן המתנה.
הגלישה בין שלושת העמקים מתקיימת בצורה של עלייה במעלית וגלישה אל המעלית הבאה וחוזר חלילה, וכך מתקדמים מעיירה לעיירה, ממש כפי שטרזן קיפץ לו מעץ לעץ.
כך, למשל, העיירה לה מנואיר (Les Menuires), שנמצאת ממש בעכוזה של ואל טורנס, בגובה של 1,850 מטר, היא אתר שהגישה אליו מאוד נוחה, המסלולים שבו די ריקים מגולשים והסמיכות לוואל טורנס מאפשרת לגולש להרגיש רחוק כשהוא בעצם קרוב.
אפרופו מסלולים, בוואל טורנס, ובכל מרחב הגלישה של שלושת העמקים, המסלולים לא נגמרים ומהווים פתרון מצוין לחופשת סקי בת שבוע ולאלו המחפשים גיוון, החל ממסלולים ירוקים, דרך כחולים ואדומים רבים וכמובן גם מספר מסלולים שחורים מצומצם לנועזים שביננו.
אז כמה התענוג יעלה לכם?
מבחינה כלכלית, כאמור, ואל טורנס היא לא עיירה שה"וַאליו פוֹר מאני" שלה הכי משתלם בעולם. להרכיב חבילת סקי לבדכם כנראה שיעלה לכם יותר מאשר להזמין חבילה מאורגנת מראש. התחבורה משדה התעופה, למשל, היא לא זולה וגם לא תמיד נגישה.
מבחינה קולינרית, תמצאו בה די הכל: החל מדוכני פיצה ברחובות ועד מסעדות צרפתיות, סקנדינביות, איטלקיות וצרפתיות שמתמחות במאכל הסקי המקומי - הפונדו. שוב, זול זה לא יהיה (מנה עיקרית בין 20 ל-30 אירו), אבל האוכל טעים בדרך כלל, כפי שמצופה מהצרפתים.
גם הסקי-פס אינו זול, וגולש בוגר ייאלץ להיפטר מ-207 אירו ל-6 ימי גלישה. חבילת גלישה שכוללת טיסה ומיסי נמל, העברות למלון, סקי-פס ל-6 ימים, מלון וארוחת בוקר וערב, כולל השכרת ציוד גלישה לתקופה, תעלה בין 1,200 ל-1,500 אירו, תלוי באיזה חודש אתם נוסעים. לא זול, אבל בהחלט חוסך כאב ראש של סידורים.
אבל למרות היוקר בוואל טורנס, איכשהו הגולשים בוחרים בה וזוכרים לה חסד גולשים. כי כשהפאודר מושלם והאוף-פיסט קיים - הגולש הוא המאושר באדם.
אש על הגולש
שדה התעופה הקרוב ביותר: ז'נבהמרחק משדה התעופה לוואל טורנס: 3.5-2.5 שעות (תלוי במזג האוויר והפקקים)
סה"כ מסלולים: 140 ק"מ (כחולים - 33, אדומים - 27, שחורים - 8)
מספר מעליות: 27
הנקודה הכי גבוהה: 3,230- מטר
גובה העיירה: 2,300 מטר
מקום מומלץ ללילה: Malaysia
אפרה סקי מומלץ: La Folie Douce
מסעדה מומלצת: La Grange (איטלקית)
מלון סקי-אין-סקי-אאוט מומלץ: Le Hameau du Kashmir
הכותב היה אורח של חברת תיירות הסקי SkiDeal