שתף קטע נבחר

התמ"ת תיקן טעות: אימהות דוקטורנטיות ירוויחו

כדי שאימהות הלומדות לתארים מתקדמים יוכלו לקבל השנה הנחה במעונות יום וצהרונים, היה עליהן לעמוד בתקנה בלתי אפשרית: חובת 10 שעות לימוד שבועיות, למרות שהן בכלל עוסקות רוב הזמן במחקר. התקנה תוקנה והסטודנטיות יקבלו החזר רטרואקטיבית. סטודנטיות לרפואה: עדיין בבעיה

אבסורד בתמ"ת: על פי משרד התמ"ת, אימהות שהן דוקטורנטיות וסטודנטיות לתואר שני, זכאיות להנחות במעונות יום ובצהרונים כאימהות עובדות. אבל השנה שונו התנאים לקבלת ההנחה, כך שאף דוקטורנטית לא יכלה לעמוד בה.

 

  • סטודנטית, רוצה ילדים? קודם סיימי את התואר

  • סטודנטים בעברית: הפחיתו לנו בהסקה ובמים חמים

 

לשם קבלת ההנחה, בגובה של למעלה מאלף שקל בחודש, במשרד התמ"ת דורשים כרגע שהאם תלמד "לפחות 10 שעות לימוד שבועיות ועובדת בהיקף של 24 שעות שבועיות לפחות או לחילופין עוסקת בעבודת מחקר במסגרת מלגה בהיקף של 24 שעות שבועיות". אולם נראה כי במשרד שכחו לוודא שהתקנה המדוברת עומדת בהתאמה עם דרישות האוניברסיטה, שכן סך שעות הלימוד השבועיות של הלומדים לתואר שלישי עומד על 12 שעות בכל שנות התואר (6-5 שנים).

 

מכאן שההתנייה זו מונעת את קבלת ההטבה מכל דוקטורנטית הלומדת בפקולטות למדעי הטבע והשוהה רוב זמנה במעבדות ולא בהקשבה להרצאות וגם מדוקטורנטיות במחלקות אחרות, העוסקות במחקר בבית או בספרייה. גם חלק מהלומדות לתואר שני לא עומדות בקריטריון התמ"ת של 10 שעות לימוד שבועיות.

  

לידיעת התמ"ת: מחקר מקדמים במעבדה, לא בישיבה בהרצאות

באגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, בשיתוף עם הדיקנאט וארגון מו"ח, פעלו במרץ כדי לשנות את הסעיף הבעייתי בתקנה. באגודה מסרו כי "הסעיף הבעייתי שנוסף השנה, עניין 10 שעות לימוד פרונטליות, הינו חובה שאינה סבירה ואינה מבוססת על צרכיהן הלימודיים של אמהות סטודנטיות לתארים מתקדמים".

 

מוריה, סטודנטית לדוקטורט מחקרי באימונולוגיה בהדסה עין כרם, אמא לשני ילדים הנמצאת בהריון מתקדם, סיפרה ל-ynet. "לפני שנה, סוף סוף איפשרו לדוקטורנטיות להיכלל ברשימת ההנחות של משרד התמ"ת על מעונות יום וצהרונים. בשנה שעברה הגשתי טפסים וקיבלתי הנחה של כ-2,400 שקל בחודש. 

 

"השנה התקבל נוהל, לפיו עלי לעמוד ב-10 שעות אקדמיות בשבוע, אבל תלמידי דוקטורט נדרשים לשעתיים שעות אקדמיות בממוצע – בשנה. כיוון ששעות הלימוד שלי לא מתאימות לדרישת התמ"ת, אני מוקפצת למעלה במעלה הדרגות ולא מקבלת את ההנחה.

 

"לא ברור לי למה התנאים הם לא בהצלבה לאוניברסיטה? אם האוניברסיטה לא מאפשרת לנו יותר שעות לימוד, אז מה רוצים בתמ"ת? אני מקדישה 6-5 ימים מלאים למחקר בשבוע, ככה מקדמים מחקר, לא בלשבת על כיסא ולשמוע הרצאות.

 

אני עובדת במעבדה חמישה ימים בשבוע, מרבע לשבע בבוקר עד 18:00-17:00. בעלי, סטודנט גם הוא, מובטל 3 חודשים ואנחנו מקיימים בית על מלגה של 4,300 שקל, כששכר הלימוד של ילדי עומד על 2,800 שקל לחודש ושכר הלימוד של בעלי גבוה מזה כי הוא לומד במכללה. לכן כל חודש להוציא אלפיים שקל על הילדה - זו ממש מצוקה".

 

עובדת 40 שעות בשבוע במעבדה וזה לא נחשב?

שלומי, נכה צה"ל, אמר ל-ynet שאשתו נתלי, שעושה דוקטורט בפיזיקה, "בחיים לא תוכל לעמוד ב-10 שעות לימוד שבועיות. זו תקנה שהיא אבסורד לגביה. יש לנו תאומים בגנים ויש לנו ילדה בת 6 בצהרון. אני נכה צה"ל לא עובד כרגע. בתמ"ת אמרו לנו שייתכן ותשתנה התקנה. אנחנו מחכים לתשובה".

 

מירב, תלמידת דוקטורט בביולוגיה בפקולטה לרפואה, היא אם לילדה בת שנה ושלושה חודשים. בעלה, גם הוא דוקטורנט לביולוגיה, במכון ויצמן. שניהם מתקיימים ממלגת מחיה ו-25% משרה באוניברסיטה. "לפי התמ"ת, אני לא זכאית להנחה כיוון שאני לא לומדת מספיק", היא מספרת. "40 השעות השבועיות שאני עובדת קשה במעבדה לשם קבלת התואר לא נחשבות".

   

מירב טוענת שבתמ"ת כבר הודיעו לה על שינוי התקנה והחזר רטרוארקטיבי של 408-340 שקל בחודש, על החודשים שחלפו והיא מחכה להחזרים.

  

סטודנטית לרפואה: אין לנו מערכת לימוד בשנים הקליניות

רייזי, סטודנטית לרפואה בעברית, ואם לילד, שעשתה גם דוקטורט, מספרת על בעיה קצת שונה שנתקלות בה סטודנטיות לרפואה.

 

"אנחנו 5 אימהות שלומדות רפואה בשנה שישית בי-ם ולכולנו קושי דומה. לסטודנטיות לרפואה יש בעיה אחרת מלדוקטורנטיות: אנחנו משלמות שכר לימוד גבוה יותר, 14 אלף שקל לשנה, אין מלגות ובתמ"ת רוצים שנראה להם מערכת שעות. בתמ"ת מבקשים מערכת רשמית, שמערכת המידע האישי מדפיסה, אבל אין לנו אחת כזאת. אני לומדת מעל 50 שעות בשבוע, אבל אין לנו כבר מערכת שעות כי אלה שנים קליניות.

 

"היום למשל, מ-8:00 עד הצהריים הייתי בסבב עם רופאת משפחה, אחר כך אני חוזרת לביה"ח ב-16:30 ויש לנו ימים עם תורנויות עד 23:00.

 

"הפקידה בתמ"ת אמרה לי שהיא לא מוכנה להסתפק באישור חתום מהמזכירות לעניין שעות הלימוד שלי, למרות שהבנתי שבשנה שעברה אישור כזה כן התקבל. קל לבדוק את זה, הרי ידוע שברפואה יש מערכת אחת לכל הסטודנטים, זה לא כמו בתארים אחרים, שם סטודנטים יכולים לבנות לעצמם מערכת. לכן זה לא בסדר שבתמ"ת מבינים סטטוס של אברך, אך סטטוס של סטודנט לרפואה הם לא מבינים.

 

"בשנה שעברה, שילמתי 740 שקל במקום 2,200 שקל. זו הנחה של 1,500 שקל - הנחה משמעותית, בטח כשבעלי פתח עסק ואנחנו רק בתחילת הדרך. כבר שילמתי 4 חודשים מחיר מלא ואני מקווה שהתמ"ת יבינו גם את הסטודנטיות לרפואה".

  

מהתמ"ת נמסר בתגובה: "לאור פניות שהתקבלו במשרד התמ"ת, הנושא נבחן והוחלט להכיר כבר השנה, רטרואקטיבית, במי שלה סה"כ 34 שעות של לימודים ו/או עבודת מחקר במסגרת תואר אקדמי שני ומעלה, בהנחה שהיא עומדת בכל יתר תנאי הנוהל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
הסטודנטיות רוב הזמן חוקרות, לא לומדות
צילום: index open
מומלצים