שתף קטע נבחר

לקראת 2013: מהי ההשקעה הכדאית בשוק ההון?

האטה כלכלית? הורדת ריבית? משבר עולמי? בשנה החולפת הניב שוק ההון תשואה לא רעה עבור המשקיעים. מה צופים האנליסטים בשנה הבאה, איך זה ישפיע על הכסף שלנו? ומהן 6 המניות המומלצות?

גזירות כלכליות, הסדרי חוב, ומשבר כלכלי עולמי - למרות שלל הקשיים, נראה כי שוק ההון הישראלי צלח את שנת 2012 לא רע. נכון לסוף השבוע הנוכחי, עלה מדד המעוף, מתחילת 2012 בכ- 9% ומדד ת"א 100 בכ-7%. 

 

 

גם בחו"ל נרשמה מגמה חיובית - בארה"ב, שנת הבחירות לנשיאות הניבה תשואה חיובית במדד ה S&P שעמדה על כ-13% מדד הנאסדק טיפס בקרוב ל-15% ואפילו מדד היורוסטוק האירופי רשם תשואה דומה.

 

ומה צפוי לנו בשנה שתחל בשבוע הבא? "בהסתכלות על 2013 שוק המניות בהחלט מעניין למרות שיש עדיין אי ודאות", אומר אורי גרינפלד, כלכלן בכיר מבית ההשקעות פסגות. "המגמה העולמית היא זו שנותנת את הטון. הריבית בכל העולם תמשיך להיות מאוד נמוכה ונמשיך לראות את הבנקים הגדולים בכל העולם מזרימים נזילות לשווקים. כל הכסף הזה שזורם, מגיע למערכת הפיננסית ומשפיע על עלית מחירי נכסים - בעיקר מניות".

  

מעל 10 מיליארד שקל בחשש לתספורת

גרינפלד מציין עם זאת כי קיימים גם מספר סיכונים בישראל כגון המצב הגיאופוליטי והבחירות. "הממשלה נכנסת לתוך 2013 בלי תקציב. יש גירעון גדול שהממשלה צריכה לטפל בו ויכול להוביל להעלאת מסים בעיקר על ידי מסים עקיפים כמו מע"מ, דלק, מס סיגריות וכדומה. אולי גם המחאה החברתית תשוב לסדר היום – מה שעלול להשפיע גם כן על החברות".

 

נמשיך לראות את הטייקונים עושים תספורת לציבור?

"גם ב 2013 צפויים לנו כמה הסדרי חובות. היקף אגרות חוב הקונצרניות הנסחרות מעל 10% תשואה, (כלומר השוק מתמחר אותם כמסוכנות - א.ר.), ומיועדות לפדיון ב 2013 מגיע ליותר מ- 10 מיליארד שקל. קשה להגיד מי מתוך זה יגיע להסדר, אבל אין ספק שהנושא של הסדר חוב יהיה בכותרות. זה גם יכול להשפיע על המערכת הבנקאית".

 

מה צפוי בשוקי ההון בעולם?

"באירופה אנחנו צופים תקופה לא טובה. המיתון יימשך ב 2013 גם במדינות החזקות של אירופה כולל גרמניה", עם זאת מציין גרינפלד לטובה את הטיפול במשבר מצד הממשלות באירופה, מציאות שכנראה לא תגרום לתרחישים שליליים דרמטיים.

 

"בארה"ב דווקא ההתאוששות נמשכת והיא תימשך גם ב 2013. ההערכה היא שהפוליטיקאים יצליחו להתגבר על ה"צוק הפיסקאלי". המחירים היום בשווקים הפיננסיים הם די סבירים ומעניינים. בעיקר בארה"ב".

 

אז מה ההמלצה שלכם לציבור המשקיעים?

"אני מציע חשיפה מנייתית סבירה, בהתאם לאופי של המשקיע. אני חושב ששוק המניות מעניין. ככלל אנחנו ממליצים למשקיע להגדיל את החשיפה המנייתית שלו, עם אחוז גבוה בחו"ל – 50% מהמניות בחו"ל, עם דגש חזק על ארה"ב.

 

"בתיק האג"ח אנחנו ממליצים על חלוקה שווה בין אג"ח ממשלתי לקונצרני. כאשר בתוך האג"ח הממשלתיות חלוקה שווה בין צמודות ללא צמודות עם מח"מ בינוני-קצר. באג"ח הקונצרניות ככלל אנחנו ממליצים על אג"ח בדרוגים מאוד גבוהים בסיכון נמוך וגם אג"ח בדירוגים יותר נמוכים אבל עם בטוחות ושיעבודים, שרמת הסיכון בהם יותר נמוכה. באג"ח הקונצרניות אנחנו ממליצים עד 20% באג"ח בחול בעיקר במשקים מפותחים וזאת כדי לפזר סיכון".

 

מהן המניות המומלצות לשנת 2013?

אז באילו מניות הנסחרות בבורסה הישראלית כדאי להחזיק השנה הקרובה? טרנס קליניגמן, אנליסט בכיר בפסגות, ממליץ על 6 מניות ממגזרים שונים.

 

הבנק הבינלאומי - הבנק שמנוהל באופן מאוד שמרני, מצליח להשיג תשואה על ההון בסביבות 10% והלימות ההון שלו גבוהה, הוא אף צפוי להיות הראשון שיחלק דיודנדים מבין הבנקים.

 

בנק דיסקונט – אם יתממשו ההערכות והבנק ימכור את חברת הבת שלו - דיסקונט ניו יורק, זה יפתור לו בעיות הלימות הון וגם יאפשר חלוקת דיוידנד. המהלך יסייע גם בשינוי מבנה ההון. המחיר בו נסחרת המניה כיום, נחשב נמוך במיוחד.

 

פרטנר – כן, למרות המכות שחטפו חברות הסלולר, מאז הרפורמות הצרכניות, נראה שפרטנר בסימן התאוששות. החברה ביצעה לא מעט קיצוצים וצעדי התייעלות ומשפרת את מעמדה ביחס למתחרות. בקרוב תעבור השליטה בחברה לידי חיים סבן, והבעיות שיצר הבעלים הקודמים - בן דב, שהשתמש בחברה בעיקר למשיכת דיוידנדים לכיסוי הוצאותיו, יתמתנו. הערכה היא כי בכוונת סבן להפוך את פרטנר לקבוצת תקשורת גדולה.

 

אלקטרה נדל"ן – אמנם לחברה לא מעט חובות ולכן המניה נסחרת במחיר נמוך. מצד שני יש לה כמה נכסים איכותיים והיא עשויה לפעול למימוש חלק מהנכסים כדי לשרת את החוב. אם תעשה זאת, המניה שנסחרת כיום ברבע מההון העצמי שלה, עשויה לעלות.

 

אלון גז - החברה מחזיקה 3.8% ממאגר הגז תמר. ביחס למניות האחרות שחשופות למאגר תמר היא מתומחרת בזול ולכן זה האופציה הכי טובה למי שרוצה להיחשף למאגר תמר. ההערכה היא כי המאגר יתחיל להפיק גז בצורה מסחרית באמצע 2013.

 

החברה לישראל למרות המשבר במיזם הרכב "בטר פלייס" ולמרות הבעיות בחברת הבת "צים", יש לה כמה פרוייקטים מעניינים שעשויים לתת לה חיזוק. הפעילות בשוק המכוניות הסיני – לו רק יצליח במעט, הוא בעל פוטנציאל גדול. גם תחנות הכוח בדרום אמריקה "אי סי פאואר", שרכשה החברה והיא אף עשויה להנפיק - יכולים לסייע לה מאוד. גם אפשרות שהחברה החשובה והרווחית ביותר שלה- כי"ל תימכר, עשויה להזניק את החברה לישראל.

 

לדברי קליניגמן ניתן גם להוסיף את סקטור הביטוח שנסחר במכפיל הון דומה לזה של הבנקים באופן יחסי, במחיר נמוך (בעיקר על רקע הגבלות שונות שהטיל על הסקטור המפקח על הביטוח) אבל מצד שני מראה תוצאות טובות מאוד. "יש להם עודפי מזומנים והם יכולים לחדש תזרים דיוידנדים. הרבעון השלישי ב 2012 היה מאוד חזק וגם רביעי צפוי להיות חזק ויש גם פוטנציאל ל 2013".

 

האם השקעה במט"ח כדאית?

"אנחנו מאמינים שאי אפשר לחזות את שער החליפין", אומר גרינפלד "ולכן ההמלצה שלנו היא לא להציג חשיפה למט"ח בפני עצמו. ההתייחסות אליו כאפיק השקעה היא מוטעית. בהשקעה אתה מצפה להפיק תשואה, אולם בשוק המט"ח - תיקח כל זוג מטבעות ותסתכל עליהם לאורך זמן אתה תראה שהמגמה היא אופקית - התשואה היא אפס. ההשפעה של הריבית וההתפתחויות בישראל על הדולר, הן שוליות ביחס להשפעה של מהלכים כלכליים בעולם".

 

ביום שלישי ה-1 בינואר 2013, בשעה ,21:00, יקיים בית ההשקעות פסגות, בשיתוף עם ynet, כנס אינטרנטי כלכלי ראשון מסוגו, בתחום ההשקעות, הנדל"ן והתחזיות ל-2013

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאן ילך השוק?
צילום: shutterstock
אורי גרינפלד
צילום: גיא חמוי
טרנס קליניגמן
צילום: גיא חמוי
מומלצים