שתף קטע נבחר

תסכול בדרום ת"א: "הבטיחו פתרון לפשע, וכלום"

אונס הקשישה והאישה שנרצחה ליד התחנה המרכזית הזכירו לתושבים את קול המחאה שהשמיעו רק לפני חודשים. המשטרה אמנם הגבירה נוכחות, אבל הם מתעקשים: "כל יום קורה פה משהו אחר. אחרי דיבורי הממשלה, נשארה מציאות כואבת"

רק לפני כמה חודשים סערו הרוחות בדרום תל אביב. גל אלימות פשט באזור והתושבים הפנו אצבע מאשימה כלפי האזרחים הזרים ששוהים שם, לפעמים גם ברחוב. מאות יצאו להפגין, אחדים נעצרו - אך לבסוף שככה הביקורת, ואפילו לא התעוררה כחלק ממערכת הבחירות הנוכחית. אולם אונס הקשישה באזור התחנה המרכזית שהותר לפרסום היום (ב') וגם הרצח שאירע שם אתמול, הזכירו לכל הצדדים המעורבים כי הבעיה עוד לא נפתרה, ומאיימים להבעיר שוב את השטח.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

"יש הרבה בלגאן פה", סיפר נתנאל (20), בעל חנות בתחנה המרכזית החדשה. "כשאני עבדתי בעבר בתחנה הישנה, כל יום היה נכנס לשם אמבולנס. אז היום הוא מגיע פעם בשבוע, אבל עדיין יש גניבות של עובדים זרים או אנשים מסטולים". בעל חנות נוסף הסכים: "פשע יש פה והרבה, ובלילה מפחיד. אלימות בין אריתריאים יש הרבה. המשטרה דווקא עושה פה הרבה סיורים ומטפלת, אבל צריך עוד".

 

זירת האונס של בת 83 בדרום תל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זירת האונס של בת 83 בדרום תל אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

מחוץ לחנות שהפכה לדירה, שבה נמצאה אתמול גופת אשה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מחוץ לחנות שהפכה לדירה, שבה נמצאה אתמול גופת אשה(צילום: מוטי קמחי)

זרים באזור התחנה המרכזית. "לא נעים להסתובב פה"  (צילום: גלעד מורג) (צילום: גלעד מורג)
זרים באזור התחנה המרכזית. "לא נעים להסתובב פה" (צילום: גלעד מורג)

 

אופיר, שמפעיל חנות בנווה שאנן, לא רחוק מזירת הרצח, דווקא העניק יותר קרדיט לפעילות השוטרים. "המצב פה השתפר מעט", העיד, "המשטרה קצת נכנסה לעניינים פה, יותר מסתובבת ברחובות, בילוש ואופנועים, אבל זה אף פעם לא מספיק. יש פה פחות נרקומנים ועובדים זרים שזרוקים ברחוב, אולי כי פחות מהם נכנסים לישראל. אני לא יודע אם מסוכן, אבל בטח לא נעים להסתובב פה".

 

הבוקר הותר לפרסום כי המשטרה עצרה אזרח זר מאריתריאה בחשד כי הוא זה שאנס לאחרונה קשישה בת 83 באזור התחנה המרכזית הישנה בתל-אביב. לפי החשד, הוא אנס את הקשישה במשך

כמה שעות בחצר בניין, ונמלט רק כשבני משפחתה של הקשישה הגיעו במקרה כדי לבקר אותה. מאז, כפי שנחשף אתמול ב-ynet, במשך עשרה ימים הסתירה המשטרה את האירוע מהציבור, מחשש שיוביל למהומות. החשוד זוהה על סמך דגימת DNA שלו, שכבר הייתה ברשות המשטרה משום שנעצר בעבר בגין תקיפה וניסיון גניבה.

 

גם אתמול בצהריים נמצאה גופת אשה בת 32 בחנות שהפכה לדירה מושכרת ברחוב סלומון, רחוב ראשי באזור התחנה המרכזית הישנה. האישה, שהגיעה לישראל מאפריקה, נמצאה מתבוססת בדמה על-ידי אחיה שהגיע ליחידת הדיור. במשטרה חושדים שבעלה הוא שדקר אותה למוות מסיבה שאינה ברורה, ופתחו במצוד אחריו. 

 

בעקבות הדיווחים, הודיעו פעילי מפלגת "עוצמה לישראל" ותושבי שכונות דרום תל אביב כי יקיימו הערב תהלוכת מחאה בשכונת התקווה. "שכונות נכבשו על ידי מסתננים, החיים הפכו לגיהינום, ומדינת ישראל שותקת", כתב בפייסבוק ח"כ מיכאל בן ארי, ממקימי הסיעה. "המפלגות עוסקות בשטויות, ומטאטאות את איום המסתננים מתחת לשולחן".

 

התושבים באזור מסכימים: "זה עוד רצח אחד מתוך מעשי אלימות רבים", הצהיר יו"ר ועד הפעולה של שכונות דרום ת"א, שלמה מסלוואי, שיושב גם במועצת העיר. "הבחירות עוד רגע מאחורינו, אבל עשרות אלפי זרים נמצאים בדרום תל אביב והם לא הולכים לשום מקום. הפכנו למבקשי מקלט ופליטים בשכונות שלנו".

 

"החיים פה מלווים בפחד תמידי, קשה לתאר"

אמירות דומות כבר נשמעו בהפגנות שנערכו בדרום העיר בחודש מאי, בעקבות הדיווחים על מקרי אונס רבים באזור ובמחאה על ריבוי המסתננים. האלימות שעליה התלוננו התושבים הופנתה באותה תקופה גם כלפי הזרים עצמם: במספר מקרים נזרקו בקבוקי תבערה לעבר דירות שבהן התגוררו מבקשי מקלט, ואזרחים אפריקנים הותקפו על-ידי מפגינים שדרשו להרחיקם מהאזור.

 

הפגנה בדרום ת"א בגנות הזרים. "לא הולכים לשום מקום" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הפגנה בדרום ת"א בגנות הזרים. "לא הולכים לשום מקום"(צילום: ירון ברנר)

אחד מתושבי דרום העיר נעצר במהלך הפגנה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אחד מתושבי דרום העיר נעצר במהלך הפגנה(צילום: ירון ברנר)

 

בעקבות זאת, התחייבה המשטרה להגביר את נוכחותה באזור ולשלוח לדרום תל אביב שוטרים נוספים. בנוסף, נרשמה התקדמות משמעותית בעבודות להקמת הגדר בדרום מצרים, שדרכו חודרים המסתננים, וביוני האחרון נכנס לתוקפו התיקון לחוק למניעת הסתננות, שמאפשר כליאה ללא משפט של מבקשי מקלט לתקופה של שלוש שנים ויותר. מספר המסתננים אולי פחת, אך למרות כל המאמצים, בישראל ובעיקר בדרום ת"א עדיין שוהים יותר מ-55 אלף מבקשי מקלט מאריתריאה ומסודן, שחסרים זכויות ומעמד חוקי.

 

המחאה בדרום ת"א - הסיקור ב-ynet:

מהומה ועצורים בהפגנה בדרום ת"א: זרים הותקפו

מחאה בדרום ת"א: "עם הפליטים, נגד הממשלה"

הזרים מזהירים מעליהום: אנחנו לא אנסים ופושעים

 

"הממשלה פיזרה הבטחות על פתרון הבעיה שמהן לא נותר דבר", האשים חבר מועצת העיר מסלוואי. "הם אולי סגרו את הגבול, אבל גם סגרו אותנו בתוך הבתים שלנו כשאנחנו מפוחדים וחוששים לצאת לרחוב". נתונים שמסרה המשטרה באוגוסט האחרון מחזקים את דבריו: לפיהם, בשלוש השנים האחרונות נרשמה עלייה של מאות אחוזים ברמת הפשיעה באזור התחנה המרכזית.

 

"בתחנה המרכזית הישנה יש סמים, יש אלכוהול, קונדומים זרוקים", העיד שלומי, בעל חנות בנווה שאנן, "לא תראה פה ילדים מסתובבים. הייתה פה חנות שנשרפה כנראה על ידי זרים". חברו מיכאל הוסיף: "יש פה מסוממים, יש פה אנשים שעושים בלגאן".

 

"חייהם של התושבים כאן הפכו לגיהינום", סיפרה גם מלכה אברהם (61), תושבת שכונת קריית שלום, שהותקפה לפני כשנה על-ידי אזרח זר ונזקקה לטיפול רפואי. "מאז אני לא מחייכת ולא מצליחה לישון, אני חיה בסוג של פוסט טראומה". לדבריה, "כל יום קורה פה משהו אחר. החיים מלווים בפחד תמידי וכשיורד הערב אני נסגרת בבית ולא יוצאת לרחוב. קשה לתאר את זה לאנשים שלא גרים כאן. מהדיבורים של הממשלה נשארה מציאות כואבת".

 

המשטרה: "ניאבק על איכות חיי התושבים"

גם בארגוני הסיוע מתחו ביקורת על מדיניות הממשלה - אך התמקדו בטענה כי בחודשים האחרונים נרשמה הידרדרות מדאיגה במצבם של מבקשי המקלט החיים בתל אביב. לדברי ד"ר רמי גודוביץ, פעיל בספריית גן לוינסקי, "הממשלה ממשיכה במדיניות של הסתה ופגיעה בזכויות של מבקשי המקלט וזאת על חשבונם של תושבי השכונות".

 

גודוביץ, שבעצמו מתגורר באזור התחנה המרכזית, הדגיש כי "הכישלון של הממשלה בהתמודדות עם אתגרי ההגירה, ההסתה והחוקים הדרקוניים הביא יותר ויותר מבקשי מקלט לאבד את מקום עבודתם בחודשים האחרונים ולהגיע למצב של פת לחם". לטענתו, התוצאה היא שגורמים שליליים בקהילת מבקשי המקלט מתחזקים על חשבון הרוב הנורמטיבי ושומר החוק. הם חרדים ומסתגרים בבתים אצל מבקשי המקלט, וחוששים שאם יפנו למשטרה - ייכלאו לשנים ארוכות".

 

מחאת התושבים. "כל יום קורה פה משהו אחר" (צילום: ירון  ברנר) (צילום: ירון  ברנר)
מחאת התושבים. "כל יום קורה פה משהו אחר"(צילום: ירון ברנר)

דירות של זרים הותקפו בבקבוקי תבערה. אחד הבתים שניזוק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דירות של זרים הותקפו בבקבוקי תבערה. אחד הבתים שניזוק(צילום: מוטי קמחי)

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "ממשלת ישראל הצליחה לבלום את זרם מסתנני העבודה הבלתי חוקיים מאפריקה לישראל ומאז חודש יוני לא הגיע אף מסתנן לערי ישראל. כמו כן, בחודש הקרוב תושלם בניית הגדר בגבול סיני. במקביל החל הטיפול בשלב השני - השבת מסתננים לארצות מוצאם. לשם כך, מינה ראש הממשלה נתניהו את חגי הדס אשר מקיים מגעים עם ממשלות שונות באפריקה במטרה להחזיר עשרות אלפי מסתננים שנמצאים בערי ישראל לארצות המוצא שלהם".

 

גם במשטרת מחוז תל אביב התייחסו להאשמות וציינו כי "שוטרי מחוז תל אביב ממרחב יפתח פועלים באזור התחנה המרכזית החדשה והישנה ומדי יום מקיימים סיורים ממונעים ורגליים, גלויים וסמויים, כדי להילחם בתופעת הפשיעה ולהגביר את תחושת הביטחון של אלו החיים באזור.

 

"במהלך השנתיים האחרונות, על פי החלטת מפכ"ל ושר, הוקמה תחנה נוספת, תחנת לוינסקי-שרת, ונוספו תקנים ל-150 שוטרים - כל זאת, כדי להיטיב את איכות השירות באזור", הדגישו במשטרה. "אין להתעלם מהעובדה שתוך זמן קצר חלו שינויים דמוגרפיים באזור עם כניסתם של אלפי מסתננים באופן המקרין גם על תמונת הפשיעה ומשפיע על אלו החיים במקום. המשטרה תמשיך להיאבק על איכות החיים של התושבים".

 

בהכנת הידיעה השתתף עקיבא נוביק, כתב ynet ו"ידיעות אחרונות"
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אזור התחנה. "פשע יש פה והרבה"
צילום: מוטי קמחי
המשטרה בזירת הרצח אתמול
צילום: מוטי קמחי
ליד זירת אונס הקשישה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים