שתף קטע נבחר

הווטרינר התאהב בבית שלוש

הבית הראשון של נוה צדק נרכש לאחרונה ע"י ד"ר דניאל ורסנו, ישראלי בעל רשת בתי מלון בהולנד. הבית ישוקם ובחלקה הסמוכה ייבנו כ-26 יחידות דיור, מאחורי חזית מפעל המשפחה שתשומר אף היא

לפני 24 שנים חגג יששכר (שכי) לוריא, נינו של אברהם שלוש, את בר המצווה שלו בחצר בית משפחת שלוש בנוה צדק. כבר אז עמד הבית שומם, אולם להוריו, המשורר ירוחם לוריא (שנפטר בינתיים) והעיתונאית תקוה וינשטוק היה חשוב לקיים את הטקס דווקא במקום זה. מסורת במשפחת שלוש זה דבר כמעט קדוש.
בעוד כשנה וחצי אמור בנו של שכי לחגגו את בר המצוה שלו. סבתא תקוה תכננה לקיים את החגיגה שוב בחצר בית שלוש, אולם כעת ספק אם תוכל לבצע את התוכנית. לפני כחודש וחצי נמכר הבית והמגרש עליו הוא עומד וכן המגרש הצמוד, בסה"כ כשני דונם, לד"ר דניאל ורסנו, וטרינר, שבשנים האחרונות מתגורר בהולנד ובבעלותו רשת בתי מלון.
בכך נפרדה משפחת שלוש מבית שסימל מאז ומתמיד את ראשית ההתיישבות מחוץ ליפו. בתמורה, כ-2.5 מיליון דולר, התחלקו כ-50 יורשים.

שני הבנים טבעו בים

משפחת שלוש הגיעה לארץ בשנת 1840 מהעיר אוראן באלג'יר. אבי המשפחה, אברהם, היה סוחר אמיד שארגן קבוצה של יהודים והללו יצאו בספינה מחופי אלג'יר לחיפה. בדרך טבעו 18 מהנוסעים, ביניהם שני בניו של אברהם, יוסף ואליהו.
בני המשפחה התגלגלו מחיפה, לשכם ומשם לירושלים ואח"כ התיישבו ביפו בסביבות 1842. שם עסק אברהם במסחר. הוא גם הקים בית כנסת.
בנו אהרון פתח מאוחר יותר חנות לצורפות וכן עסק בחלפנות.
בד בבד החל ברכישת קרקעות מחוץ ליפו. על חלק מהן הוקמה נוה צדק.
הבית שבנה בשכונה, כיום ברחוב שלוש 32, היה ככל הנראה הבית הראשון של נוה צדק. הוא בנה אותו במשך 3 שנים ובני המשפחה עקרו אליו עם הקמת השכונה, בשנת 1887.
את יתר האדמות מכר אהרון לרוכשים ב"הקפה", הוא הסכים לקבל את התמורה בתשלומים במשך שנה.
אהרון שלוש מת בשנת 1920 בן 91. שני בניו, יוסף-אליהו ואברהם-חיים, נמנו עם מייסדי "אחוזת בית", היא ת"א. הם גם הקימו את בית החרושת "האחים שלוש" למוצרי בנייה בצמוד לבית המשפחה בנוה צדק.

26 יחידות דיור חדשות

הבית בראשיתו היה בן שני חדרים בלבד. מאוחר יותר נוספו לו חדרים ונבנו חצר פנימית וחומה. לחצר הועבר בית הכנסת שיסד אברהם ביפו. קומתו השנייה של הבית נבנתה רק בעשור הראשון של המאה.
במשך השנים אחרי שבני המשפחה עזבו את המקום שימש הבית לצרכי ציבור, בין השאר כבית ספר. אולם כאמור במשך שנים רבות עמד שומם. בית הכנסת מתפקד במקום עד היום.
הבית נבנה כמו יתר בתי האזור מאבני כורכר שטויחו. הגג צופה ברעפים מרסליים. גרם מדרגות פנימי הוביל מהקומה הראשונה לשנייה. בחזית הקומה הראשונה ושנייה נבנו שלוש קשתות.
בנו של ד"ר ורסנו, גיא (בעל רשת "נרות בשיינקין"), מסר ל-ynet כי הבית ומבנה בית הכנסת ישוקמו משום שהוכרזו מבנים לשימור. ואילו במגרש השני, עליו מצויות חנויות, ייבנו כ-26 יחידות דיור ככל הראה בנות שתי קומות.
הבעלים החדשים שכרו את שירותיו של האדריכל איתן קימל ממשרד "קימל אשכולות אדריכלים" לתכנון שיקום בית שלוש והבנייה החדשה.
קמיל העריך בשיחה עם ynet כי עלות שיקום הבית תסתכם בלפחות מיליון דולר. עם שיקומו יוכל להפוך לבית מגורים או אולי למשכנה של נספחות זרה. לגבי בית הכנסת, ציין קימל, המבנה ישוקם אולם ייתכן שבית הכנסת יועבר למבנה סמוך ואילו במבנה המשוקם ייעשה שימוש אחר. בחלקה הצמודה תשוקם חזית מבנה בית החרושת של "האחים שלוש" והבנייה החדשה תעשה מאחוריה. קמיל סבור כי העבודות יחלו בטווח של שנה.
האם יוכל שכי לוריא לחגוג את בר המצווה של בנו במקום? - לבעלים החדשים התשובה.





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ערן יופי כהן
בית שלוש. עומד שומם
צילום ערן יופי כהן
צילום ערן יופי כהן
שער הכניסה לחצר
צילום ערן יופי כהן
צילום ערן יופי כהן
מה שנשאר ממפעל "האחים שלוש"
צילום ערן יופי כהן
צילום ערן יופי כהן
מבנה בית הכנסת
צילום ערן יופי כהן
מומלצים