שתף קטע נבחר

האוויר מסריח - האם הוא גם מזוהם? מדריך

מה הגורמים ליצירת סירחון בסביבת המגורים שלנו, למי פונים בתלונות בנושא והאם כל ריח רע מעיד גם על סכנה בריאותית? כך תדעו מתי מפגע ריח גם מעיד שהאוויר מזוהם וכיצד לתבוע

אם לכל יציאה שלכם מהבית, כוללת עיוות של פניכם עקב הצחנה ששוררת בחוץ – כנראה שגם אתם מתגוררים בסמוך לאחד ממפגעי הריח הרבים ברחבי הארץ. השאלה היא מה עושים עם זה ולמי צריך לפנות בתלונות בעניין? במסגרת סדרת הכתבות בנושא מפגעי ריח וזיהום אוויר בישראל, הפעם נבדוק כיצד יודעים להבחין בין מפגע ריח לזיהום אוויר ובאילו מקרים אפשר לתבוע.

 

 

מקורות מפגעי ריח

ניתן להגדיר ריח רע כזיהום סביבתי, מטרד ואפילו מפגע, אם עוצמתו, מאפייניו, תדירותו ופרק זמן הימצאותו עלולים לגרום לתופעות בריאותיות שליליות אצל הציבור הנחשף, נזק לרווחתו או להפריע לאדם ליהנות מחייו, מרכושו ומעסקיו. המקורות הנפוצים למפגעים אלה:

 

מקור נקודתי - ארובה או פתח ממנו נפלט אוויר או ריח.

 

מקור שטח - מקור ריח בגובה הקרקע, כאשר אין עליית פלומה של מזהמים, למשל ערמות קומפוסט, בריכות אידוי ומכוני טיהור שפכים.

 

מקור נפח - מקור ריח בעל שלושה ממדים, שמייצג אתר בדרך כלל, לרבות מקורות פליטה תעשייתיים. כך למשל אולמות ייצור לא סגורים, מתקנים כימיים פתוחים, ריכוזי צנרת במפעלים כימיים וכדומה.

 

האם מפגע ריח תמיד מעיד על זיהום אוויר?

במקרים רבים, מפגע ריח מעיד גם על זיהום אוויר, למשל אם מדובר בשריפת חומרים מסוימים. כפועל יוצא, כתבי אישום ותביעות אזרחיות בגין מטרדי ריח, מוגשות לא פעם על שני המטרדים ביחד והענישה בהתאם. עם זאת, יש מקרים של מפגעי ריח ללא זיהום אוויר - למשל אם מקורם בשפכים. 

 

בנוסף, זיהום אוויר לא תמיד מלווה גם בריחות רעים. כדי לדעת אם האוויר מזוהם, חוק אוויר נקי קובע כי זיהום אוויר מתרחש כאשר יש נוכחות באוויר של מזהם שחורג מערכי איכות אוויר או פליטה שחורגת מהערכים המותרים. הנתונים מופיעים באתר המשרד להגנת הסביבה.

 

ברכות חמצון לשפכים. עלולות לפלוט ריחות רעים - בלי לזהם את האוויר (צילום: דן בית דין, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: דן בית דין, המשרד להגנת הסביבה)
ברכות חמצון לשפכים. עלולות לפלוט ריחות רעים - בלי לזהם את האוויר(צילום: דן בית דין, המשרד להגנת הסביבה)

 

מה קובע החוק לגבי מפגעי ריח?

סעיף 3 לחוק למניעת מפגעים קובע: "לא יגרום אדם לריח חזק, או בלתי סביר, מכל מקור שהוא, אם הוא מפריע, או עשוי להפריע, לאדם המצוי בקרבת מקום או לעוברים ושבים". עם זאת, כדי לקבוע שמדובר בעבירה, נקבעו קריטריונים המגדירים מהו ריח חזק או בלתי סביר, במסגרת "נוהל להגדרת מפגעי ריח" שפרסם המשרד להגנת הסביבה בשנת 2010. על פי נוהל זה, מתקיים "ריח חזק" או " בלתי סביר" בכל אחד מהמקרים הבאים:

 

  • כאשר התקבלו במשרד להגנת הסביבה 3 תלונות במשך 24 שעות על ריח מגורמים שונים באותו אזור, למשל דירות שונות או רחובות שונים, או כאשר התקבלו 10 תלונות כאלה בתוך 30 יום. בנוסף, יש לדווח על מפגע ריח חזק בדרגה 4 ומעלה (הדירוג סובייקטיבי ונע בין 0 - אין ריח, ל-6 - ריח בלתי נסבל). יש לתעד את התלונות באמצעות "טופס דיווח על מפגע ריח" המצוי באתר המשרד להגנת הסביבה.

 

  • כאשר בעל תפקיד שעבר הכשרה ממלא "טופס דיווח על מפגע ריח", המתעד מפגע ריח בעוצמת תחושה בדרגה 4 ומעלה. הכוונה היא לעובד המשרד להגנת הסביבה, איגוד ערים לאיכות סביבה או רשות מקומית.

 

  • כאשר צוות מריחים קובע שקיים ריח בעוצמה שעולה על אחד מאלו: דרגה 0 באזור מגורים, דרגה 1 באזור מעורב ודרגה 3 באזור אחר.

 

  • כאשר מומחה קובע כי מתקיים מפגע ריח, המבוססת על ממצאים בשטח או על עדויות, למשל מדו"ח סיור, תלונות, בדיקות, צוות מריחים ועוד.

 

  • כאשר הוכחה נוכחות בסביבה של חומר אחד או יותר מהחומרים המופיעים בנספח לנוהל.

 

  • כאשר הוכח ריכוז ריח מסויים בחלוקה לפי האזורים.

 

מפעלים ומתקנים כימיים בפרץ חיפה מקורות פליטה תעשייתיים (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
מפעלים ומתקנים כימיים בפרץ חיפה מקורות פליטה תעשייתיים(צילום: אבישג שאר-ישוב)
 

 

למי פונים בתלונה?

הרשות המקומית - כמו במטרדים אחרים, גם במפגעי ריח יש לפנות ראשית לרשות המקומית, בעיקר כאשר מדובר במטרדים הנובעים מעצם פעולתה, לרבות מפסולת או שפכים.

 

המשרד להגנת הסביבה – כאשר המפגע הסביבתי אינו מטופל כנדרש על ידי הרשות המקומית, או כאשר הרשות המקומית היא האחראית להיווצרות המפגע, יש לפנות למשרד להגנת הסביבה פעילויות הסדרה ואכיפה.

 

לדיווחים דחופים - מוקד הסביבה נותן מענה 24 שעות ביממה בטלפונים 08-9253321, 6911 *, 1-222-6911, בפקס: 08-9253461, ובמייל: infocenter@sviva.gov.il. יש להקפיד על פנייה ממוקדת ויעילה. בנוסף רצוי למלא את את טופס הדיווח באתר המשרד להגנת הסביבה כך שיישאר תיעוד להמשך

 

לדיווח על מפגעי ריח מתמשכים – יש למלא טופס דיווח על מפגעי ריח שמצוי באתר המשרד. הטופס כולל הפניה למסירת המידע באגף איכות אוויר ושינוי אקלים בטל' 03-7634499 ובפקס' 03-7634500 או למרכז מידע ומבצעים (24 שעות ביממה) בטל' 08-9253321 או בפקס' 08-9253461.

 

ערמות קומפסט. מקור לריחות רעים. צילום: יניב שוורץ (צילום: ואוליה) (צילום: ואוליה)
ערמות קומפסט. מקור לריחות רעים. צילום: יניב שוורץ

 

הליכים משפטיים וענישה

צו לסילוק מפגע - החוק למניעת מפגעים מאפשר למשרד להגנת הסביבה להוציא צו למי שגרם למפגע ריח או לבעל הנכס שגורם את המפגע, בהוראה להפסיקו או להחזיר את המצב לקדמותו. אם הצו לא קוים, המשרד רשאי לחייב את האחראי בתשלום כפל הוצאות שהוצאו להסרת המפגע.

 

הליך פלילי ביוזמת המדינה - ניתן להגיש תביעה פלילית בגין יצירת מטרדי ריח ובית המשפט רשאי לתת צו לסילוק המפגע. העונש על עבירה פלילית זו יכול להגיע עד 3 שנות מאסר או קנס שיכול להגיע עד כ- 452 אלף שקל. אם העבירה נעברה על ידי תאגיד - הקנס יכול להגיע עד לכ-1.8 מיליון שקל. אם אדם הורשע ביצירת המפגע, בית משפט רשאי לחייבו בתשלום ההוצאות שהוצאו להסרת המפגע, בנוסף לעונש שיטיל עליו.

 

הגשת קובלנה פלילית על ידי אזרח או ארגון - מדובר בהליך פלילי לכל דבר, לרבות הענישה. החוק מאפשר לכל אדם להגיש קובלנה פלילית לעניין מפגע ריח, ובתוך כך גם לרשות מקומית, לגבי עבירה שנעברה בתחומה. גם גופי הגנת סביבה, בהם רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, המועצה לארץ ישראל יפה, אדם טבע ודין, חיים וסביבה, קק"ל וצלול - הוסמכו להגיש קובלנות וניתן לפנות אליהם בנושא. -,

 

תביעה אזרחית – בנוסף להגשת קובלנה פלילית, יכול אדם להגיש תביעה אזרחית לפי פקודת הנזיקין. אין תקרת סכום לתביעה, אך עליה להתבסס על ראיות מוצקות למידת הנזק. כבכל הליך לפי פקודת הנזיקין, סכום תביעה של עד 2.5 מיליון שקל נדון בבית משפט השלום ומעל לסכום זה ההליך מתנהל בבית המשפט המחוזי.

 

במקרים רבים, מפגע ריח מעיד גם על זיהום אוויר, למשל אם מדובר בשריפת חומרים מסוימים. כפועל יוצא, כתבי אישום ותביעות אזרחיות מוגשות לא פעם על שני המטרדים ביחד, והענישה בהתאם. עם זאת, ,יש מקרים של מפגעי ריח ללא זיהום אוויר – למשל אם מקורם בשפכים, ובנוסף - זיהום אוויר לא תמיד מלווה גם בריחות רעים.

 

הליכי הענישה: ההבדלים בין מפגע ריח לזיהום אוויר

 

לצפייה בטבלא בגודל מלא

 

הכותבת היא ראש המחלקה לדיני איכות סביבה במשרד עורכי הדין ענת בירן ובעבר ניהלה את אגף התכנון במשרד להגנת הסביבה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: עמית גושר
עו"ד גליה בן שוהם
צילום: עמית גושר
מומלצים