שתף קטע נבחר
צילום: אסף גדיש, תומר בדני

לא הגעתי לעבודה בגלל הסערה - מי ישלם?

קמתם בבוקר וגיליתם שמזג האוויר לא מאפשר לכם להגיע למקום העבודה? אתם לא היחידים. מה אומר החוק במקרים כאלה, האם הבוס מחוייב לשלם לכם ומה גורלם של אלה שאמורים לעבוד תחת כיפת השמיים? שאלות ותשובות

גשמי ברכה או שלא - ביום חורף כזה כולם רוצים להיות בבית. אתמול בבוקר (ג') נחסמו, או שובשו כמעט לחלוטין, כל דרכי הגישה לתל אביב ולמוקדי עסקים רבים נוספים במדינה. עובדים מבולבלים רבים בוודאי התלבטו האם להגיע לעבודה או להישאר בבית? האם לצאת אל הפקק או לשוב למיטה והכי חשוב - על חשבון מי תהיה החופשה החורפית המאולצת הזאת?

 

כתבות נוספות בערוץ קריירה

אוקטובר - שיא של כל הזמנים בהיעדרות לחופשה

אילו נתונים המעסיקים מחפשים עליכם ברשת?

מעסיק, כך תפעל עם עובד שהגיע לגיל הפרישה

 

חופשה כפוייה

"עובד שנעדר ממקום עבודתו בשל פגעי מזג האוויר אינו זכאי לשכר בגין הזמן שבו נעדר מהעבודה, והיעדרות זו מנוכה מימי החופשה המגיעים לו על פי חוק", מסביר,עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות העוסקת בתוכנות שכר ונוכחות וזכויות עובדים.

 

לדבריו, כל מפגע שאינו בגדר תאונת עבודה והגורם להיעדרות העובד מן העבודה אינו מהווה סיבה לפיצוי על-ידי המעביד או גורם אחר. ברגמן מסביר כי "אם אין אפשרות להגיע למקום העבודה מחמת הצפות, שלגים וכדומה יכול המעסיק להכריז מראש על יום העבודה כעל יום חופשה, שינוכה מימי החופשה של העובד, בתנאי שההודעה על יום החופשה נמסרה לעובדים לפני הגעתם למקום העבודה".

 

"במקרה בו העובדים כבר התייצבו במקום העבודה ורק אז המעסיק מסר להם שמקום העבודה הושבת בשל פגעי מזג האוויר, העובדים זכאים לקבל את מלוא שכרם עבור אותו יום עבודה".

 

מנתוני עוקץ מערכות עולה, כי ישנם מקומות עבודה המשלמים לעובדיהם שכר מלא או חלקי, ללא ניכוי מימי החופשה, בין אם פגעי מזג האוויר מונעים מהעובדים להגיע ובין אם המעסיק הודיע לעובדים מראש על יום חופשה.

 

קצת קשה להגיע לעבודה, נתיבי איילון (צילום: lowshot.com ) (צילום: lowshot.com )
קצת קשה להגיע לעבודה, נתיבי איילון(צילום: lowshot.com )

 

מה אומר החוק?

עו"ד דרור גל, עו"ד דרור גל, ממשרד סטריקובסקי, גל, ברוך ושות', הסביר כי למעשה החוק שותק בעניין מזג האוויר. "על פניו מי שלא הגיע למקום העבודה עקב חסימת דרכים מרכזיות, כמו נתיבי איילון ותנועת הרכבות – לא זכאי לתשלום על יום העבודה, והיעדרות זו תקוזז לו מסך ימי החופשה הצבורים לו".

 

לדבריו, "אי אפשר לומר שכוח עליון גרם לעובדים שלא להגיע, שכן יש דרכים חלופיות, רק אם היתה חסימה מוחלטת והעובד היה מוכן ומזומן להתייצב למקום העבודה – אז מדובר בכוח עליון".

 

למרות זאת, לשיטתו הדברים הם עניין של משא ומתן. "בגלל שהנושא לא מוסדר, ניתן להניח שבשלב הראשון מעסיקים ידרשו לקזז ימי חופשה, אך בסופו של דבר ניתן להסדיר את העניין במסגרת משא ומתן עם נציגות העובדים מול המעסיק או העובד מול המעסיק".

  

מה בדבר איחורים ביום כזה?

"במקרים דומים בעבר קוזזו לעובדים ימי חופשה חלקיים או אפשרו להם להשלים את השעות. גם נושא זה לא מוסדר והאפשרות להשלים שעות היא האופציה המועדפת".

 

הגשם יורד והילד חולה - זה על חשבון ימי חופשה?

"בנושא זה אין החלה שונה של החוק במקרה של ימים סוערים. היעדרות בשל מחלת ילד אפשרית, כאשר הילד הוא עד גיל 16 ובן הזוג לא נעדר ממקום העבודה במקביל. היעדרות זאת גורעת לעובד מימי המחלה שצבר, והוא מתוגמל בעבורם. אם אין די ימי מחלה אז נכנסים לצבירה שלילית או מקזזים ימי חופשה".

 

חופשת מחלה כשהילד חולה (צילום: index open) (צילום: index open)
חופשת מחלה כשהילד חולה(צילום: index open)

 

פתרון קסם לימים אלו הוא עבודה מהבית – האם הבוס חייב להסכים?

"אני אישית מאד בעד, אבל זאת שאלה בתחום יחסי אנוש ולא בהיבט משפטי. מבחינה חוקית - הבוס לא חייב לאפשר לעבוד מהבית. הנטייה בעבודה משרדית היא לעבוד מהבית, כך גם הבוס לא מפסיד ימי עבודה וגם העובד לא מפסיד ימי חופשה, אך חשוב לזכור שלא בכל העבודות יש אפשרות לעבוד מהבית".

 

ומה אם יש לך הצפה בבית, בעיות בחשמל או הרכב שלך לא מניע בשל הסערה?

"גם כאן, המעסיק לא חייב לתת כלום".

 

הצפות במקום העבודה?

"גם כאן אין חקיקה, אך אפשר לראות בהגעה של העובד למקום כאילו היה מוכן לעבודה ואז היוזמה היא של המעסיק. צריך לבחון של מי היתה היוזמה שלא להגיע, ולעניות דעתי צריך לשלם לעובד".

 

מה אם העבודה מתבצעת בחוץ?

"אם היוזמה היא של המעסיק - העובד זכאי לקבל את השכר. אם היוזמה היא של העובד זה סיפור אחר לחלוטין. בנוסף, יש הוראות ספציפיות בהסכמי עבודה בענפים מסוימים. כך לדוגמא, בענף הבניה יש הסדר שאם אי אפשר לקיים עבודה אז יש איזשהו תגמול חלקי על אותו היום".

 

עובדים תחת כיפת השמיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עובדים תחת כיפת השמיים(צילום: shutterstock)

 

"בכל מקרה", מדגיש עו"ד גל, "קיימת אפשרות לתבוע את המעסיק בבית הדין לעבודה, גם ללא עורך דין וגם באמצעות פניה להסתדרות. בית הדין יבחן האם יש מקור חוקי להיעדרות ומכיוון שאין מקור חוקי הוא יבדוק מי יזם את אי העבודה באותו היום".

 

"אולי הגיע הזמן שהמחוקק יקבע מנגנון פיצוי לימים שכאלו והנושא יוסדר מבחינה חוקית, כפי שקרה בסופה האחרונה בניו יורק שם פוצו העובדים על היעדרותם".

 

חוגגים על הרכב מהעבודה? זה יעלה לכם ביוקר

בזמן או לאחר הסערה אנחנו עשויים לתכנן נסיעה כדי לראות את השלג וזרימת הנחלים. חלק מהאנשים יגיעו לשם עם רכב הליסינג ממקום העבודה. נשאלת השאלה מה הדין במקרה בו הרכב ינזק בשל כך?

 

עו"ד אסף ורשה מסביר כי "מדובר בסיכון גדול שנוטל העובד שיכול למצוא את עצמו בסופו של יום, עם כתב תביעה על סכום של עשרות אלפי שקלים".

 

"נזקים שנגרמו לרכב בעקבות נסיעות שטח שבוצעו בו - אינם מכוסים בהסכם השכירות והליסינג". לדבריו, ייתכן שאותו נהג שנכנס לשטח עם רכב של חברת הליסינג וגרם לנזק בשל כך, יאלץ להתמודד עם כך שלא יתוקן במימון חברת הליסינג, וכן עם תביעה שתוגש נגדו בשל הפרת ההסכם.

 

ואם רכב הליסינג ניזוק מהצפה בכביש עירוני? 

"לא אחת טוענות חלק מחברות הביטוח כי בשל העובדה שחדירת המים היא הגורם לנזק (נזקי הצפה וקורוזיה) אין המבוטח זכאי לפיצוי. זאת מכיוון שהנזק הוא תוצאתי ולא תאונתי".

 

למרות זאת, מסביר ורשה, כי על פי הפסיקה, מצופה מהעובד שינהג באופן סביר ולא יכנס למקומות שבהם קיים סיכון בסבירות גדולה כי לא יצא כלעומת שנכנס, ולא יעמיד את הרכב בסיכון של אי מעבר וגרימת נזק שעשוי לא להיות מכוסה על ידי המבטחת. במקרה כזה, עלול למצוא את עצמו העובד משלם מכיסוי בגין הנזק שנגרם לרכב.

 

 


פורסם לראשונה 08/01/2013 16:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
תקועים באיילון
צילום: מוטי קמחי
עו"ד דרור גל
צילום: ישראל סאן
עמי ברגמן
צילום: אבי רוקח
ד"ר אסף ורשה
צילום: סטודיו "פוטו - שופ"
מומלצים