שתף קטע נבחר

הגירעון תפח, הגזירות הכלכליות בדרך

הגירעון בתקציב ל-2012 היה גבוה בהרבה מהתחזית והסתכם ב-39 מיליארד שקל. בכיר באוצר: "יהיו קיצוצים גדולים בתקציב והעלאת מסים". אתמול אמר נתניהו: "לקחנו את הגירעון בחשבון, הוא לא ישפיע על המסים ועל הכיס שלכם". אז איך זה בכל זאת יפגע בנו, והאם דירוג האשראי של ישראל בסכנה?

"לא תהיה ברירה ולא משנה מי יהיה שר האוצר הבא. יהיו קיצוצים מאוד גדולים בתקציב ונצטרך גל להעלות מסים. נתוני הגרעון קשים"; כך אמר אתמול (א') ל"ממון" גורם בכיר באוצר, בעקבות הנתונים שלפיהם הגירעון בתקציב המדינה ל-2012 הסתכם ב-39 מיליארד שקל (4.2% מהתמ"ג) - יותר מכפול מהיעד שקבעה הממשלה. המשמעות: גזירות קרובות על הציבור, בהן העלאות מסים, לצד קיצוצים בתקציבי משרדי הממשלה.

  

 

יתרה מכך: הגירעון העצום, שהאוצר פירסם אתמול את האומדן הראשון שלו, עלול לסכן גם את דירוג האשראי של ישראל. מדינות אחרות שסבלו לאחרונה מגירעונות גדולים בתקציב, בהן יוון, ספרד וצרפת, ספגו מחברות הדירוג הבינלאומיות הורדות דירוג. הכתבה המלאה פורסמה הבוקר (ב') במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות".

 


הגזירות הכלכליות המתוכננות - וכמה הן יחסכו

הגזירות הכלכליות המתוכננות - וכמה הן יחסכו
קיצוץ בשכר ובהטבות לעובדי המגזר הציבורי 3 מיליארד שקל
קיצוץ בתקציב הביטחון 3 מיליארד שקל
הקטנת קצבאות הילדים 2 מיליארד שקל
דחיית סלילת כבישים ומסילות רכבת 2 מיליארד שקל
דחיית רפורמות בחינוך, בבריאות, בכבאות ובמשטרה 2-1 מיליארד שקל
העלאת מס הכנסה ב-1% למשתכרים מעל 8,000 שקל 1.8 מיליארד שקל
העלא המע"מ באחוז ל-18% 4.4 מיליארד שקל
ביטול הפטור ממס על קרנות השתלמות 2.5 מיליארד שקל
ביטול פטור ממע"מ על פירות וירקות 2.2 מיליארד שקל
ביטול הפטור ממע"מ באילת 600 מיליון שקל

  

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אתמול לזינוק בגירעון בכנס הליכוד בנתניה ואמר כי: "הגירעון שלנו נמוך מזה של אמריקה ומזה של אירופה. כבר לקחנו אותו בחשבון, הוא לא ישפיע כהוא זה על המסים ועל הכיס שלכם, כבר תקצבנו והערכנו את זה".

 

משרדי הממשלה מיהרו להוציא כספים

מתוך הגירעון הכולל של 2012, הגירעון בדצמבר היה עצום והסתכם ב-12.8 מיליארד שקל. אחת הסיבות לגירעון החריג הייתה שבמשרדי הממשלה שלא ניצלו את מלוא תקציביהם מנסים להוציא את הכספים בחודש האחרון, כדי למנוע צורך בהחזרתו לקופת המדינה ולגרום לכך שבאוצר יקטינו את תקציב המשרד בשנת התקציב הבאה.

 

בנוסף, ניכרת האטה עמוקה בפעילות במשק שגרמה לירידה בגביית המסים, כך ש"החור" בקופה גדל גם בתחום ההכנסות. באגף החשב הכללי באוצר הסבירו כי הסטייה של הגרעון ביחס לתכנון בתקציב המקורי משקפת בעיקר הכנסות נמוכות מהחזרים בסך 18.5 מיליארד שקל, הוצאות גבוהות מהמתוכנן בתקציב המקורי בסך 2.2 מיליארד שקל. ביחס לתחזית שהוכנה בתחילת 2012 (221 מיליארד שקל) גביית המסים נמוכה ב-1%.

 

באוצר יציעו לבטל העלאות שכר ולהקפיא רפורמות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באוצר יציעו לבטל העלאות שכר ולהקפיא רפורמות(צילום: רויטרס)

 

לאחרונה כבר גובשה באוצר תוכנית רחבה של קיצוצים והעלאת מסים. ל"ממון" נודע כי מדובר על קיצוצים רחבים בתקציבי כל משרדי הממשלה, לרבות החינוך, הרווחה, הבריאות והביטחון. "לא יעזור לנו לקצץ ממשרד המדע או ממשרד הדתות", אמר גורם באוצר, "מה נוכל לקצץ שם? 10 מיליון שקל. ברור שהקיצוצים יבואו מתקציבי המשרדים הגדולים. בלי קיצוץ גדול בביטחון, הקיצוצים האחרים יפגעו קשה בציבור - ובמיוחד בשכבות החלשות".

 

תקציב הביטחון שוב על הכוונת 

אז מה מתוכנן? בין היתר, באוצר יציע לבטל את העלאת השכר של 1% לעובדי המגזר הציבורי שנועדה להתבצע ביולי הקרוב, בהתאם להסכם עם ההסתדרות. עוד יוצע להקפיא גיוס של עובדים חדשים למגזר הציבורי למשך שנה. הקיצוץ המוצע במגזר הציבורי הוא בשווי כולל של כ-3 מיליארד שקל.

 

בתקציב הביטחון מציע האוצר לקצץ 3 מיליארד שקל לאחר שלא הצליח לקצץ בו בשנתיים האחרונות, והתקציב אף גדל בכמה מיליארדי שקלים.

 

בנוסף, גיבשו באוצר הצעה לבצע קיצוץ ראשון זה שנים בקצבאות הילדים, ולפיו כל ילד שיוולד בעתיד יזכה לקצבה זהה גם אם הוא ילד ראשון או חמישי במשפחה. הקצבה תעמוד על 173 שקל בלבד, ושווי הקיצוץ יעמוד על 2 מיליארד שקל.

 

עוד יוצע לדחות סלילת כבישים והנחת מסילות ברזל בהיקף של 2 מיליארד שקל. עוד 2 מיליארד שקל יקוצצו מתקציבי הקניות של כל משרדי הממשלה. כן יצומצם מספר העובדים במשרדי הממשלה.

 

עוד מסים למשתכרים 8,000 שקל ומעלה 

באוצר שוקלים לדחות בשנה גם חלק מהרפורמות שכבר אושרו: בניית חלק מגני הילדים החדשים לגילאי 4-3, הגדלת כמות המיטות בבתי חולים, דחייה של חלק מתוכנית ההתעצמות של מערך הכבאות, ביטול גיוס כוח אדם נוסף למשרה ודחיית פיתוח פרוייקט התקשוב במערכת החינוך.

 

עוד מציעים באוצר לדון מחדש בקיצור מדורג של משך שירות החובה בצה"ל  - משלוש שנים ל-28 חודשים ובפיטורי אנשי קבע.

 

כמו כן, מדובר על העלאת מס ההכנסה באחוז נוסף למשתכרים מ-8,000 שקל ברוטו בחודש ומעלה. עוד מוצע להעלות את שיעור מס ערך מוסף (מע"מ) מ-17% ל-18% לאחר שהמע"מ כבר עלה ב-1 בספטמבר באחוז אחד. ייבחן גם ביטול הפטור ממע"מ באילת.

 

שתי הצעות נוספות, בעלות סיכויים פחותים להתקבל, הן ביטול הפטור ממס על קרנות ההשתלמות וביטול הפטור ממע"מ על ירקות ופירות.

 

בעקבות הנתונים אתמול אמר מנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, כי "מדינת ישראל היא לא אי והיא קשורה להאטה בעולם. אולם, למרות הנתונים הלא משמחים על הגירעון – בישראל יש את הצמיחה הגבוהה ביותר בעולם המערבי".

 

כאמור, הגירעון כאחוז מהתמ"ג הסתכם ב-4.2% לפי תמ"ג שנתי חזוי שפרסמה הלמ"ס בהיקף של 929.8 מיליארד שקל. בתקציב המקורי לשנת 2012 תוכנן גירעון של 18.3 מיליארד שקל שהם רק 2% מהתמ"ג, ולשנה הנוכחית רצתה הממשלה להגיע ליעד גירעון של 1.5% ולשנת 2014 לרדת 1%.

 

בהכנת הידיעה השתתף בועז פיילר, כתב ynet

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר שטייניץ
צילום: EPA
מומלצים