שתף קטע נבחר

6 עצות: לעבור את החורף בלי להעלות במשקל

מרגישים שקשה לכם יותר לשמור על המשקל בחורף? אתם לגמרי צודקים. החושך שיורד מוקדם והקור גורמים לגוף לדרוש יותר סוכרים ופחמימות, ולהעלים כל רצון לפעילות גופנית. אז מה עושים? הנטורופת אלעז יוסף עם 6 כללים

החורף היא אחת מהתקופות הקשות ביותר לשומרי המשקל ולאנשים שנמצאים בתהליך הרזייה ואין זה מפתיע לראות כאלו שעלו שניים-שלושה ק"ג במהלכה. כיוון שבכל חורף אנחנו מוספים עוד למשקל, הוא מטפס לו אט-אט מעלה, עד שלפתע אנחנו מוצאים את עצמנו עם עודף משקל ומחלות כרוניות כמו סוכרת, לחץ דם, כולסטרול ושומנים בדם.

 

הפתרון המומלץ הוא פשוט: לא להמתין עד הקיץ על מנת להתחיל תהליך של ירידה במשקל ולפצוח בשינוי תזונתי כבר בחורף. נכון, ישנם מגוון של קשיים שמעמיד בפנינו גנרל חורף, אך אם נכיר אותם ונתמודד עימם נוכל לשמור על תזונה בריאה בקלות, להימנע מעלייה במשקל ואולי אף לרדת כמה קילוגרמים עד הקיץ.

 

עוד כתבות של אלעז יוסף:

בדיאטה? 7 תרופות סבתא שיאיצו הירידה במשקל

 

הרפואה הנטורופתית דוגלת בשינוי תזונתי התואם לתקופת החורף. בנוסף, ישנם מספר דגשים הקשורים לאורח החיים שלנו שיכולים לסייע לנו לעבור את החורף ללא קילוגרמים מיותרים.

 

1. סגלו הרגלי אכילה בריאים  

שמירה על הרגלי אכילה הוא כלל חשוב לכל תקופה במהלך השנה, אך במהלך החורף יש לתת תשומת לב יתרה לנושא, אחרת פשוט נשמין.

 

מרווח בין הארוחות

חשוב לשמור על מרווח של שעתיים עד שלוש שעות בין ארוחה לארוחה. כמובן שבארוחה הכוונה גם לארוחות בינים קטנות כגון: יוגורט,פרי או חופן אגוזים.  

 

שמירה על מרווח זמן קבוע מאפשרת לגופנו לשמור על רמות גלוקוז (סוכר) קבועות. מניעת התנודה ברמות הסוכר בדם מונעת נפילות סוכר, שגורמות במרבית המקרים לאכילה מופרזת, חסרת רסן ולא בריאה.

 

הימנעו מאכילה בהיסח דעת

כמו, למשל, אכילה בזמן צפייה בטלוויזיה כשאתם מתחת לפוך. אכילה איטית וניחוחה תסייע לעיכול תקין יותר ותחושת שובע מהירה יותר.

 

שתו הרבה

מומלץ לשתות הרבה לאורך היום משום שפעמים רבות תחושת הרעב שאנו מרגישים מוטעית ולמעשה גופנו זקוק לנוזלים.

 

השתדלו לאכול ארוחות קטנות

כאלו שאינן מכבידות על מערכת העיכול. הדרך המוצלחת ביותר להרזייה היא ארוחות קטנות שפזורות לאורך כל היום.

 

אכלו טבעי ולא מלאכותי

כל המזונות התעשייתיים מכילים סוכרים, חומרים משמרים וצבעי מאכל, הפוגעים בבריאותנו ובתהליך ההרזייה שלנו, לכן ההמלצה היא לעבור לתזונה טבעית ככל האפשר. תזונה כזו תסייע לגופכם לקבל את כל אבות המזון בצורתם הטבעית והבריאה. גוף בריא, שמקבל את כל אבות המזון, הוא גוף מאוזן ולכן הוא בשל לירידה מהירה ובטוחה במשקל.

 

2. שלבו מזונות מחממים 

במהלך החורף, כאשר הטמפרטורה בחוץ יורדת, גם גופנו מרגיש בקור ועושה כל שביכולתו לשמור על טמפרטורת הגוף. לשם כך הוא מגייס את כל המערכות החיוניות, כאשר אחת המרכזיות שבהן היא מערכת העיכול. תהליכי העיכול, שכוללים פירוק המזון ובניית הרקמות, מצריכים אנרגיה. תוצר הלוואי של בזבוז והפקת האנרגיה הינו פליטת חום, המסייעת לגוף לשמור על טמפרטורה קבועה.

 

אכילה של מזונות בריאים מכל סוג (קרים וחמים) תסייע לגוף להפיק חום, שחשוב לנו כל כך בתקופת החורף. הבעיה היא שבמקרים רבים צריכת מזונות קרים בתקופת החורף מקררת אותנו לטווח הזמן הקרוב, מה שגורם לנו לחפש משהו חם ובדרך כלל גם מתוק - וכך אנחנו מוצאים את עצמנו אוכלים מזונות חסרי ערך תזונתי, שרק מעכבים את תהליכי ההרזייה.

 

הפתרון המומלץ הוא לשלב מזונות מחממים: מרקי קטניות, מרק עוף, דגנים מלאים, בטטות ושאר ירקות כתומים ושורשיים. גם חליטות צמחי מרפא יכולות להוות תחליף מצויין, כשהמומלצות הן ג'ינג'יר, קינמון,קמומיל, רוזמרין ותה ירוק.

 

חשוב לא לשכוח לתת תשומת לב גם לסביבה חמה ולבוש חם, שיעזרו לנו להימנע מאכילה שאינה מונעת מרעב אלא מצורך פיזיולוגי לחמם את הגוף.

 

3. אל תמנעו מפחמימות

כל מי שנמצא בתהליך הרזייה יודע כבר לדקלם שעל מנת לרדת במשקל יש להוריד את כמות הפחמימות. למעשה, מבין שלושת אבות המזון (פחמימות, שומנים וחלבונים) אין מי שמשמץ יותר מהן. הסיבה: הפחמימות קשורות להתפתחות של מחלת הסוכרת, שומנים בדם, השמנה, בצקות, לחץ דם גבוה, מחלות דלקתיות ועוד. 

 

אך הא הן באמת כל כך גרועות שעדיף להימנע מהן? כמו במקרים רבים אחרים, אין לכך תשובה מוחלטת וחד משמעית והאמת הי איפשהו באמצע. מה זה אומר? שצריך לצרוך קצת יותר מ"אסור פחמימות" ופחות מ"מותר פחמימות".

 

ישנם מקרים רבים בהם הגוף זקוק לכמות גדולה של פחמימות, כמו בתהליכי הגדילה של הילד, ספורטאים חובבנים ומקצועניים או נשים בהריון. ישנם מקרים בהם הכמות לה זקוק האדם לפחמימות היא מתונה יותר, כמו שקורה באוכלוסייה הבריאה הממוצעת. מנגד, ישנם מקרים בהם האדם זקוק לכמות פחמימות מוגבלת, כמו אצל חולי סוכרת או טריגליצרידים.

 

חשוב לזכור שבכל מקרה אין לוותר על פחמימות לחלוטין, משום שיש להן תפקיד מרכזי בגוף האדם כמקור אספקת אנרגיה עיקרי. 

 

מיותר לציין שלא רק כמות הפחמימות בתפריט חשובה, אלא גם הסוג שלהן. נעדיף לצרוך את הפחמימות המורכבות, שן בעלות אינדקס גליקמי נמוך אשר יסייע לנו לשמור על רמות סוכר מאוזנות בדם ותחושת שובע לאורך זמן רב יותר.פחמימות אלו מצויות בדגנים מלאים, ירקות וקטניות.

  

מהפחמימות הפשוטות, שגורמות לעלייה מהירה ברמות הסוכר בדם ולתחושת שובע לזמן קצר, נעדיף להימנע. פחמימות אלו מצויות בדגנים לא מלאים, מאפים ומתוקים.

 

ואיך כל זה קשור לחורף? בחורף שעות החושך מגיעות מוקדם יותר ובהן הגוף מפריש הורמון בשם מלטונין, שידוע כהורמון השינה (משום שאחד מתפקידיו המרכזיים הוא להכין את הגוף מבחינה פיזיולוגית לשינה). העלייה ברמות המלטונין גורמת במקביל לירידה ברמות הסרוטונין, אותו הורמון שקשור לתחושה של שלווה, רוגע וגם של שובע.

 

המצב שנוצר הוא קצת בעייתי: הגוף שלנו מתכונן לשינה כבר בשעות הצהריים המוקדמות, כאשר החשיכה משתלטת, ואז אנחנו הופכים למנומנמים ואולי אף מצב הרוח והאנרגיות שלנו דועכות מעט. אנחנו מודעים לכך שכרגע אנחנו לא יכולים ללכת לישון, ולכן באופן טבעי הגוף שלנו מחפש דרכים לעלות את רמות הסרוטונין.

 

המזונות העיקריים שמעלים את רמות הסרוטונין במהירות הם מתוקים, מאפים ופחמימות פשוטות, וכך אנחנו מוצאים את עצמו זוללים ללא שליטה דווקא בחורף. אותו דחף בלתי נשלט למתוק ולפחמימות בחורף אף גובר אצל אנשים שבמודע נמנעים מפחמימות בשל מחלה או שנמצאים בתהליך הרזייה. והתוצאה לטווח הרחוק: השמנה ואכילה בלתי נשלטת.

 

אז מה הפתרון? לא להימנע לחלוטין מפחמימות בתפריט, אלא לבחור בכמות המותאמת באופן אישי לאורח החיים ולמצב הבריאותי שלכם, וכמובן לעשות בחירה מושכלת של פחמימות מורכבות ובריאות על פני פחמימות פשוטות ומזיקות.

 

4.בצעו פעילות גופנית באור יום

כפי שכבר הבנתם, בשל מזג האוויר החשוך והסגרירי מופרש בגוף ההורמון מלטונין בשעות מוקדמות יותר של היום, בהשוואה לאותן השעות בתקופת הקיץ. המלטונין מדכא את הפרשת הסרוטונין ומוביל לרמות נמוכות של סרוטונין, הורמון המקושר למצב רוח טוב ולתחושה של שלווה ושקט נפשי.

 

ירידה זו גורמת לנו לחפש מזונות שמעלים את רמות הסרוטונין מהר, אך היא גורמת לבעיות נוספות, כשאחת המרכזיות שבהן היא דיכאון חורף. רמות נמוכות של סרוטונין מקושרות במצב קיצוני לדיכאון ובמקרים קלים לחוסר שקט, פאסיביות וחוסר רצון וצורך לזוז, להנות ולפעול. לכן אין זה פלא שאנחנו מוצאים את עצמנו בחורף מכורבלים מתחת לשמיכה מבלי צורך ורצון לצאת אל העולם.

  

התוצאה מכך היא שלא רק שאנחנו אוכלים מזונות בעיתיים על מנת לעלות את רמות הסרוטונין, אלא שאנחנו גם הופכים להיות פעילים פחות ובשל כך פוגעים בקצב חילוף החומרים שלנו.

 

אז מה הפתרון? הפתרון המומלץ ביותר הוא ביצוע פעילות גופנית בשעות היום ובחוץ, במידה ומזג האוויר מאפשר זאת. בכך אנחנו מרוויחים שתי ציפורים במכה: גם פעילות גופנית שמשפרת את חילוף החומרים ומשפרת את הבריאות הכללית וגם אור טבעי שמעלה את רמות הסרוטנין על חשבון רמות המלטונין ומסייע לשיפור מצב הרוח הכללי.

 

5. אל תזניחו את עצמכם

בחורף יש לאנשים רבים נטייה להזניח את המראה החיצוני שלהם ולהסתתר מאחורי טרנינג גדול ורחב. הבגדים הרחבים מספקים לנו את האשליה שאף אחד לא רואה שעלינו שניים-שלושה ק"ג. גישה שכזו היא, כמובן, מאוד בעייתית כיוון שכשהקיץ מגיע אנחנו מוצאים את עצמנו עם בגדים חשופים יותר - ועם הקילוגרמים שרק המשיכו להתווסף.

 

לכן מומלץ לחשוב על הקיץ המתקרב ולהתכונן אליו מראש, גם אם כרגע הבגדים מסתירים את מה שאכלתם. שמרו על תוכנית תזונה בריאה גם בחורף, שקלו את עצמכם מדי פעם על מנת להיות מודעים למשקלכם, נהלו יומן אכילה שיאפשר לכם להיות מודעים יותר למה אתם מכניסים לפה והדבר החשוב מכל - זכרו שלהזנחה החיצונית הזו יש השלכות חשובות יותר מעבר למראה החיצוני שנפגע: בעיות בריאותיות.

 

6. הפסיקו את המירוץ התמידי 

אורח חיים לחוץ וסטרס ידועים כבר זמן רב כגורמים עיקריים להשמנה ולמחלות נוספות, ביניהן סוכרת, לחץ דם, בעיות לב, דיכאון ומחלות אוטואימוניות. שילוב של מזג אוויר סגרירי, שמשרה אווירה של דיכאון, יחד עם אורח חיים לחוץ, שגורם לפגיעה באיזון הבריאותי, יכול להוביל להשמנה "קשה" ורצינית יותר. המלצה זו טובה ויפה לכל תקופה, אך בעיקר בחורף - נסו להירגע. 

 

לרפואה הטבעית יש פתרונות וכלים רבים: דיקור סיני, תמציות צמחי מרפא, שילוב של תוספי תזונה בהתאמה אישית וטיפולי מגע הם רק חלק קטן מארגז הכלים שהיא מציעה.

 

הכותב הוא נטורופת, תזונאי ומאמן כושר אישי הבעלים של בריאות מהטבע קליניקה לרפואה משלימה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דיאטה. בחורף הגוף דורש מתוקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים