שתף קטע נבחר

ההלכה דורשת צדק חברתי

המטרה: קיום בכבוד לכל אזרח. האמצעי: הקלות במסים, חלוקת קרקעות למגורים, צמצום מספר העובדים הזרים ובלימת יוקר המחיה. מכון כת"ר ניסח מצע כלכלי סוציאלי השואב מההלכה היהודית, וקורא לכל המפלגות לאמצו

הנושא הכלכלי-חברתי תופס מקום נכבד במערכת הבחירות הנוכחית, ומה יש להלכה לומר בעניין? מכון כת"ר (כלכלה על פי התורה) ניסח "מצע כלכלי-יהודי", המבוסס על גישה סוציאלית השואבת מהמקורות היהודיים.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו

 

  • הבבא סאלי מותג על: שוק של תפילות

     

    "על מדינת ישראל ככלל, והמפלגות כפרט, ליישם את עקרונות המצע הכלכלי הלכתי שגובשו, זאת על מנת להבטיח כי כל אדם יקבל תנאי מחיה מינימליים שיאפשרו לו להתקיים בכבוד", אומר הרב שלמה אישון, העומד בראש המכון, שמטרתו לחבר בין חיי המסחר והכלכלה המודרניים ובין ההלכה היהודית.

      

    להעלות את נטל המס על בעלי ההכנסות הגבוהות

    במסמך, שחיבר הרב אישון, מופיעים שישה פרקים קצרים: רווחה, תקציב ומיסוי, נדל"ן, עבודה, יוקר המחיה ושוק ההון, ובין ההצעות המופיעות בהם: הטבות כלכליות, הקלות במסים, חלוקת קרקעות למגורים, צמצום מספר העובדים הזרים ועצירת יוקר המחיה.

     

    הפרק העוסק ברווחה קובע כי מצוות הצדקה, הפרטית והציבורית, היא מהחשובות ביותר, ומטרתה "שלא יהיה בינינו אדם רעב", ובמצב אופטימלי – "שלכל אדם המוגדר כעני, יהיו תנאי מחיה מינימאליים המאפשרים קיום בכבוד", משמע תזונה, מגורים, ביגוד, רפואה וחינוך ילדים. כך לפי המצע.

     

    "על המדינה להגדיר מהו המינימום הנדרש על מנת להבטיח קיום בכבוד, ולוודא כי לכל משפחה, שבה בני הזוג ממצים את כושר השתכרותם, יובטח מינימום זה", אומר הרב אישון. "על המדינה להבטיח קיום בכבוד, הן באמצעות תשלומי ביטוח לאומי, והן על ידי הנחה במעונות יום, מענקי משכנתא, הנחה במשרד החינוך, או כל שירות אחר אותו המדינה מספקת לאזרחיה אשר יינתן למשפחה זו ללא תשלום".

     

    על פי המצע התורני, חובת המדינה להבטיח לאזרחיה קיום בכבוד, צריכה להשליך גם על מדיניות המיסים. "המדינה אינה רשאית להטיל מס על משפחות שאינן מגיעות לסף מינימלי זה, או שעל ידי המס ירדו מתחת לסף זה", נכתב, "יש לגבות, אפוא, מס הכנסה ומס בריאות תוך התחשבות במצבה הכלכלי של המשפחה".

     

    במכון כת"ר מדגישים כי נקודות הזיכוי צריכות להינתן, תוך תיאום, לשני ההורים, ולא רק לאם, ומציעים גם את המקור שיאפשר את הפחתת המסים לאלה הזכאים לה: "אם כתוצאה מכך יגדל הגירעון בתקציב – יש להעלות את נטל המס על בעלי ההכנסות הגבוהות".

     

    להעניק קרקעות בפריפריה בחינם

    ואיך, על פי ההלכה, יצליח זוג לרכוש דירה? "דיור מינימלי, המתאים לגודל המשפחה, נחשב גם הוא למצרך בסיסי", קובע הרב אישון בפרק הנדל"ן. "לכן, גם בשוק זה, צריכה המדינה לדאוג לאיזון במחירים (המדובר בפריפריה ובדירות קטנות ובינוניות בלבד)".

     

    "אין זה מתפקידו של השלטון להחזיק בקרקעות המיועדות למגורים, תפקידו של השלטון הוא להחזיק בקרקעות הנחוצות לצרכי ציבור, ואת יתר הקרקעות עליו לחלק בהתאם לצרכים", הוא כותב. "התכנית להעניק קרקע בפריפריה בחינם, לכל מי ששירת שירות צבאי או לאומי, יש בה בכדי לתת מענה ראוי לחובתה זו של המדינה".

     

    בסוגיית "עבודה" קורא המכון לפעול לצמצום מספר העובדים הזרים, ולהגדלת מקומות התעסוקה, כמו גם "לוודא שהכנסתו של אדם העובד במשרה מלאה, תהיה כזאת שיוכל לפרנס בה את משפחתו – בהתאם לגודלה ולצרכיה".

     

    "חוק שכר מינימום הוא צעד בכיוון הנכון, אולם בכך אין די באשר הוא אינו מתחשב (בצדק) בגודל משפחתו של העובד", מעיר הרב אישון, "על המדינה לדאוג, אפוא, באמצעות קביעת מדרגות המס והנהגת מס הכנסה שלילי, כי תישאר בידי המשפחה הכנסה אשר תספיק לה לקיום מינימלי בכבוד".

     

     

    להסיר לזות שפתיים

    ואיך מתמודדים עם יוקר המחיה? "באופן בסיסי יש לאפשר תחרות על ידי אכיפת חוק ההגבלים העסקיים באופן בלתי מתפשר",

     נכתב במסמך, "לשם הגדלת התחרות בשוק יש לעודד כניסה של יצרנים מקומיים נוספים, וכן פתיחה גדולה יותר של השוק ליבוא - אך זאת תוך שמירה על כך שהתחרות לא תגרום לקריסת הייצור המקומי".

     

    בנוסף, "על המדינה למנוע עליות קיצוניות ביוקר המחיה במוצרים אשר מוגדרים כמוצרי יסוד, ובאם הדבר נדרש – להכניס מוצרים נוספים לפיקוח, קביעת מחיר ריאלי למוצרים אלו, והגבלת אחוז הרווח שמותר להרוויח במסחר בהם".

     

    על שוק ההון נכתב במצע הכלכלי-תורני: "יש למנוע שליטה של גוף ריאלי בתאגיד פיננסי, על מנת להבטיח, שמקבלי ההחלטות בתאגידים הפיננסים ישקלו אך ורק את טובתם של אלו שהפקידו את כספם בידם, וכן על מנת להסיר 'לזות שפתיים' כאילו מקבלי ההחלטות מונעים מאינטרסים אישיים".

     

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "דיור מינימלי נחשב גם הוא למצרך בסיסי", הרב שלמה אישון
    מומלצים