שתף קטע נבחר

טיפול חדש: השתלת צואה לטיפול במחלת שלשולים

גישה חדשה מציעה לטפל במחלת שלשולים באמצעות החדרת צואה מאדם בריא למערכת העיכול של האדם החולה. השיטה מתאימה למאושפזים הסובלים מזיהום חוזר מהחיידק "קלוסטרידיום דיפיצילה" המשתלט על המעיים לאחר טיפול אנטיביוטי ממושך

נשמע הזוי - אבל יכול להציל חיים. מחקר חדש הראה כי החדרת צואה מאדם בריא למעיו של חולה הסובל משלשול חמור, עשויה לעזור לו. ממצאי המחקר החדש פורסמו בגליון החדש של כתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine.

  

עוד חדשות בריאות

 

במחקר השתתפו מטופלים אשר סבלו מארועים חוזרים של שלשולים הנגרמים על ידי החיידק קלוסטרידיום דיפיצילה. חיידק זה "משתלט" על אוכלוסיית החיידקים במעיים, זאת בגלל טיפול אנטיביוטי ממושך, לאחר שהאנטיביוטיקה גרמה להרג של החיידקים ה"טובים" במעיים. כך, גורם החיידק למחלת שלשולים ממושכת העלולה גם להיות מסכנת חיים.

  

חיידק במעיים שקשה להשמידו

כשלושה מיליון איש בארצות הברית, ואלפים בישראל, סובלים מהחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה. הוא מתפשט בעיקר בבתי חולים, במוסדות סיעודיים וגם במרפאות שונות. החיידק נקרא "דיפיצילה" לא סתם: כאשר הוא משתלט על המעיים, קשה להשמידו. הטיפול האנטיביוטי עובד רק על 15 עד 26 אחוז מהמטופלים שנדבקים בו, ולאחר טיפולים חוזרים ונשנים – האנטיביוטיקה כבר אינה יעילה.

 

החוקרים ביקשו להשוות בין מספר שיטות טיפול. תחילה הם גייסו 13 חולים הסובלים מהחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה. החוקרים טיפלו בהם באנטיביוטיקה רבת העוצמה "וונקומיצין" ארבע פעמים ביום למשך 14 יום. לאחר 10 שבועות, ארבעה מהם היו נקיים מחיידקים הגורמים לשילשול.

  

13 חולים נוספים קיבלו טיפול זהה באותה אנטיביוטיקה, ולאחר מכן עברו שטיפת מעיים. מהם, רק שלושה היו נקיים מהחיידק.

 

שאר 16 החולים המתנדבים, קיבלו טיפול קצר מועד בוונקומיצין, לאחר שטיפת מעיים, ובהמשך הוחדר למערכת העיכול שלהם, דרך האף, נוזל בנפח 500 מיליליטרים המכיל צואה מדוללת. הנוזל הצואתי עבר דרך הקיבה והגיע למעי הדק שלהם.

 

בשלושה מקרים הטיפול הזה נכשל. החוקרים טיפלו בהם מחדש עם חומר צואתי מתורם אחר, מה שהביא להשמדה מוחלטת של החיידק קלוסטרידיום דיפיצילה.

  

אצל 18 מטופלים שסבלו מאירוע חוזר של זיהום בחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה, 18 קיבלו את השתלת הצואה, שהביאה לריפויים של 15 מהם, אף שארבעה מהם נזקקו לטיפול שני בהחדרת הצואה.

 

"זוהי הפעם הראשונה בה הוכחה יעילות השתלת הצואה", אמרו החוקרים, "הראינו פעם אחר פעם שההשתלה יעילה אצל אלה שהטיפול בהם נכשל וסבלו שוב ושוב מהזיהום. אין סיבה להירתע מהטיפול, משום שכשאדם חולה, תחושת הייאוש מכשלון הטיפולים, עולה על מחשבות הדחייה מהחדרת הצואה לגוף".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיפול חדש בשלשול הנגרם מחיידק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים