סוף לכספית: ייאסר השימוש בה במדי חום ובסתימות
בקרוב ייעלם מדחום הכספית מהעולם: אמנה בינלאומית חדשה קובעת כי הכספית רעילה ביותר וגורמת לפגיעה במערכת העצבים ולמומים בעובר, לכן ייאסר השימוש בה. עד שנת 2020 יופסק גם השיווק של מדי לחץ דם וסתימות אמלגאם לשיניים
השימוש בכספית בעולם הרפואה יופסק: ארגון הבריאות העולמי הודיע בסוף השבוע כי עד שנת 2020 לא יימכרו עוד מדי לחץ דם ומדי החום המסורתיים, בעלי עמודת כספית. כמו כן, יופסק השימוש בסתימות "אמלאגם" לשיניים, העשויות גם הן מסגסוגת של כספית וכסף.
עוד על כספית:
הנחיות חדשות לילדים: טונה – רק פעמיים בחודש
בדיקת מעבדה: כמה כספית יש בסושי שאנו אוכלים
איזה חומר עדיף לסתימה בשן? מדריך לבחירה נבונה
ההחלטה התקבלה בעקבות האמנה הבינלאומית להפחתת השימוש בכספית, עליה חתמו השבוע 140 מדינות. האמנה, שהתקבלה בעקבות איסוף מידע ממחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות, קובעת כי הכספית רעילה ביותר לבני האדם ועלולה לגרום לפגיעה במערכת העצבים. הכספית עוברת מהאם לעובר ברחם ועלולה לגרום לנזק בלתי הפיך להתפתחות המוח וחוט השדרה.
כספית היא המתכת היחידה שבטמפרטורת החדר מצב הצבירה שלה הוא נוזלי. הכספית ותרכובותיה רעילות מאוד וגורמות, כאמור, לנזק לרקמות המוח, מערכת העצבים, והכליות. כמו כן היא גורמת למומים מולדים. כרעל מצטבר שאינו מתפרק לאורך זמן היא עלולה לחדור למארג המזון, למשל עקב פליטתה למי הים, כמו שקרה בכפר הדייגים היפני מִינָמָטָה, שמאות מתושביו לקו בהרעלת כספית בשנות ה-70.
כספית משמשת במדחומים ובמכשירי מדידה אחרים, וכן בתהליכי ההפקה של מתכות שונות ומשום כך היא שכיחה בפסולת תעשייתית ומהווה מרכיב חשוב בזיהום הסביבה.
כספית משמשת גם בציוד חשמלי, קוטלי מזיקים וציפויי מראות.
מסגי הכספית עם מתכות אחרות נקראים אמלגמות. רוב המתכות יוצרות אמלגמות, מלבד ברזל ופלטינה. לפי תכולת הכספית, אמלגמה יכולה להיות מוצקה או נוזלית, אך חשיבותה העיקרית נעוצה בכך שהיא נוזלית למחצה ונוחה לעיבוד עם היווצרותה, אך מתקשה כעבור זמן קצר. תכונה זו הביאה לשימוש הנפוץ שלה גם בסתימות לשיניים.
מומלצים