שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

קרבות המדבר: רבין וחברים במלחמה על הנגב

במבצעי צה"ל נגד הצבא המצרי במלחמת העצמאות, השתתפה חט' 8 וגם כמה מפקדים מוכרים, כמו יצחק רבין, יגאל אלון ואברהם נגב. כך השלים צה"ל את שליטת ישראל על כל הנגב

בפרק הקודם, הבאתי תצלומים ממהלכי הלחימה של החטיבה במלחמת העצמאות, עד הלחימה בבית ג'וברין ועיראק אל-מנשיה.

 

בפרק זה אביא מבחר תצלומים הקשורים למבצעים: "אסף", "יואב" ו"חורב" אשר השלימו את שליטת ישראל על כל הנגב, פתיחת כל הדרכים לישובים הנצורים והרחקת הצבא המצרי אל מעבר לגבול הבין-לאומי. 

 

עוד טיולים לעבר בערוץ התיירות:

 

כל התצלומים מאלבום החטיבה נעשו בידי צלמי מחלקת המפות והתצלומים  בימיו הראשונים של צה"ל.

 

1. מגדל המים של קיבוץ נגבה. משטרת עיראק-סוידאן הייתה על גבעה השולטת על דרכים ראשיות לנגב. קיבוץ נגבה נשלט גם הוא ע"י המשטרה. ההפגזות מהמשטרה והתקפות המצרים על הקיבוץ לא הותירו מבנה שלם אחד בקיבוץ. חטיבת גבעתי וכוחות נוספים ניסו לכבוש את המשטרה 7 פעמים, וכשלו. בפעם השמינית הוטלה המשימה על חט' 8. בתשיעי בנובמבר 1948 יצאה החטיבה לפעולה. לצורך זה רוכזה אש ארטילרית רבה על המשטרה.

 

2. תחילת ההרעשה הארטילרית על המשטרה.

 

3. מטה פיקוד דרום צופה בתחילת הפעולה על המשטרה. במרכז יושבים יגאל אלון ויצחק רבין.

 

4. לאחר ההרעשה פרצו אנשי ההנדסה את הגדרות והניחו מטען גדול ליד קיר המשטרה כדי לפורצו. למעשה לא הייתה בהתקפה ה-8 על המשטרה לחימה בתוך החצר. ביוזמתו של דוד לסקוב הכניסו לפגזי התותחים שהפגיזו את המשטרה גז מדמיע. ברגע שנפרצה הפרצה בחומה נכנעו ויצאו הלוחמים המצריים דרכה בכסותם את עיניהם מצריבות הגז. בתצלום נראה יצחק שדה עם אנשיו בפתח הפרצה.

 

6-5. דב צסיס מג"ד 89 (גדוד הפשיטה: ג'יפים, משורינים וחי"ר) מדבר לפני חייליו. דב החליף את משה דיין שהיה המג"ד הראשון בעת הקמת החטיבה ועבר לירושלים.

6.

 

7. ישקה אריאב סגנו של צסיס היה לוחם מארגון לח"י שלוחמיו גויסו לחטיבה. "צחוק הגורל": זמן לא רב לפני-כן כאשר חילוקי הדעות עם ארגוני "הפורשים" (האצ"ל והלח"י) הגיעו לשיא (תקופת 'הסזון') הסגירו אנשי 'ההגנה' את מפקדי הפורשים לידי הבולשת הבריטית. דב צסיס היה ממפקדי ההגנה ב'סזון'.

 

8. פלוגה א' בגדוד 89 נבנתה מלוחמים רבים שבאו מהלח"י. מפקדם הנערץ היה יעקב גרנק שכונה 'דב הבלונדיני', נראה בתצלום מדבר לפני חיילי פלוגה א'. הוא עלה לארץ מפולין בשנת 1941 לאחר שלחם בהגנה על ורשה, נפל בשבי ונמלט. הוא הצטרף ל"משפחה הלוחמת", השתתף בפעולות רבות כנגד השלטון והצבא הבריטי וגם בפעולות בכוח הנשק להעברת כספי בנקים לצורך פעולות ארגון לח"י.

 

9. חיילי פלוגה א' מאזינים למפקדם.

 

10. לאחר מבצע יואב שבו נפתחו הדרכים לנגב, נותר עוד אזור מבודד ליד צומת פלוג'ה שבו נותר כוח מצרי מנותק מעורפו. הצבא המצרי ניסה לחזור ולחבור לכוחותיו המבודדים. לצורך זה תפס הצבא כמה תלים שולטים: שייח נוראן, חירבת מאעין, תל אל פארעה ותל ג'אמה. מבצע 'אסף' בא לסכל את כוונת המצרים. בתצלום: המוצב המצרי בתל נוראן (בקיבוץ מגן היום) לאחר תפיסתו בידי כוחותנו.

 

11. על מבצע חורב הוחלט בעקבות הצורך להדוף את הכוחות המצריים, שנותרו בנגב ולפגוע בבסיסי הכוח שלהם באבו עגילה רפיח ואל עריש. ב-25 בדצמבר 1948, יצא גדוד 89 מרחובות בנגב (רוחייבה) דרך נחל לבן לתקיפת מוצבי המצרים בעוג'ה אל חפיר (ניצנה). בתצלום: הכוח ההנדסי של חטיבה 8 מכשיר דרכי עבירות.

 

12. מוצב מצרים בעוג'ה לאחר כיבושו. ההתקפה הראשונה, 26.12.1948, נחלה כשלון עם אבדות רבות לכוחותנו. רק למחרת בהתקפה השנייה נכבש המוצב.

 

13. בין הנופלים בהתקפה הראשונה על עוג'ה היה גם המ"פ דב הבלונדיני. מחליפו היה רן, נראה בתצלום.

 

14. אנשי צוות טנק לאחר כיבוש עוג'ה.

 

15. עמוס אברמסון מיבנאל, מ"פ ג' גדוד 89.

 

16. במבצע חורב נכנסו כוחות החטיבה לתוך שטח סיני. בתצלום: מפקדים ישראלים ברפיח, 5 ינואר 1949, משמאל: יצחק רבין, עמוס חורב, יגאל אלון, אברהם נגב.

 

17. רפיח. מפקדי חטיבות שכוחותיהם צורפו לחטיבה 8 במבצע חורב: מימין יוסף טבנקין מח"ט הראל, נחום שפיגל מח"ט גולני.

 

18. דמויות של לוחמים בחטיבה 8.

 

תודה לנתן שחם ואריק נחמקין שהיו מבין הלוחמים בחטיבה ועזרו בתיעוד הנראה בתצלומים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמוס אברמסון מיבנאל, מ"פ ג' גדוד 89.
מומלצים