שתף קטע נבחר

בשווקים לא התרגשו מהגירעון: ביקוש גבוה לאג"ח

אגף החשב הכללי השלים הנפקה של אגרות חוב בסכום של 2 מיליארד שקל. הביקושים עמדו על פי 4.5 מההיצע, וכתוצאה מכך רמת הריביות הייתה נמוכה והחזר החוב של ממשלת ישראל בשנים הקרובות יהיה נמוך

למרות הפרסומים הרבים על גירעון של 39 מיליארד שקל בתקציב המדינה לשנת 2012, כפול מהיעד שתוכנן, משרד האוצר סיים אמש הנפקה מוצלחת של אגרות חוב של ממשלת ישראל. אגף החשב הכללי באוצר השלים הנפקה של אגרות חוב ל-10 שנים ול-30 שנה בסכום של 2 מיליארד שקל. האגרות הונפקו בריביות הנמוכות ביותר אי פעם להנפקות דולריות.

 

 

בהנפקה שבוצעה בניו יורק נמכרו אגרות חוב ל-10.5 שנים בריבית של 3.2% ואגרות חוב ל-30 שנה בריבית של 4.5%. הריבית על אגרות החוב ל-10 שנים מייצגת מרווח ריביות של 125 נקודות בסיס מעל לריבית הבנק הפדרלי בארה"ב. לשם השוואה, בשנה שעברה הונפקו אגרות חוב של ישראל במרווח ריביות של 200 נקודות בסיס מעל לריבית האמריקנית.

 

גובה הריבית על אגרות החוב של הממשלה מהווה אינדיקציה למידת האמון שרוכשים המשקיעים למדיניותה התקציבית. כאשר מגדילה הממשלה את הגירעון השנתי שלה, נוטות הריביות על אגרות החוב לעלות, בשל ביקוש נמוך לאגרות החוב.

 

בהנפקה שבוצעה אתמול בהובלת החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, עמדו הביקושים לאגרות החוב של ישראל על פי 4.5 מההיצע (9 מיליארד דולר). לכן, רמת הריביות הייתה נמוכה והחזר החוב של ממשלת ישראל בשנים הקרובות יהיה נמוך יותר.

 

המשבר באירופה דוחף משקיעים לישראל

הריבית הנמוכה יחסית שבה הונפק החוב הישראלי נובעת ממספר סיבות: ראשית, סביבת הריביות בכל העולם נמוכה כעת, בשל ההאטה הכלכלית והורדת הריביות על ידי בנקים מרכזיים ברחבי העולם. שנית, משבר החובות של מדינות אירופה מותיר את המשקיעים עם פחות אופציות אטרקטיביות להשקעה.

 

לבסוף, הריביות הנמוכות משקפות גם אדישות יחסית של המשקיעים לגירעון הישראלי. האדישות נובעת, בין היתר מהעובדה שיחס החוב לתוצר של ישראל נמצא במגמת ירידה בשנים האחרונות ול-ynet נודע כי גם ב-2012 חלה ירידה ביחס החוב לתוצר.

 

כמו כן, יתכן שהמשקיעים מביאים בחשבון את העובדה שיעד הגירעון ל-2012, שעמד על כמחצית מהגירעון בפועל, נקבע בתחילת 2011, בשל התקציב הדו-שנתי. עם זאת, הממשלה קבעה יעד גירעון של 3% לשנת 2013 וכעת ימתינו בשווקים לראות האם הממשלה תעמוד ביעד הזה, או תפספס אותו, כפי שפספסה את היעד הקודם.

 

בהנפקות של שנת 2013 ו-2014 תימדד מידת האמינות שרוכשים המשקיעים לכלכלת ישראל ולמדיניות התקציבית של הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים