שתף קטע נבחר

ה-SMS הסגיר: "יש בעיה עם השכרת דירה לערבי"

"בעלי דירות בתל-אביב לא רוצים דיירים ערבים", כך טוען מחמוד זייד, שמחפש דירה תקופה ארוכה. מספר: "שומעים שקוראים לי מחמוד ואומרים לי שהדירה הושכרה. יומיים אחר כך הדירה עדיין מופיעה באינטרנט". שיתוף פוסט בפייסבוק שהציג את סירוב בעלי הדירות גרר דיון סוער

מחסור בדירות בתל-אביב? תארו לכם איך זה להיות ערבי שמחפש דירה בעיר הגדולה. מחמוד זייד (23), עובד מטבח בית קפה שכונתי ברחוב שפ"ר הסמוך לשוק הכרמל בעיר, מחפש לעבור דירה מזה כחודשיים ללא הצלחה.

 

 

זייד מתגורר בעיר מגיל 15, ובמקור הוא תושב ירושלים בעל אזרחות ישראלית, כלומר תעודת זהות כחולה. כעת, הוא מתגורר עם אחיו בדירה בשדרות ח"ן בעיר, ולמרות רצונו לנהל חיים עצמאיים נראה שבעלי הדירות התל-אביבים לא מקלים עליו את המשימה. מאז הוא התחיל במשימת החיפוש הוא נתקל במחסומם של עשרות בעלי דירות שלא ששו להשכיר את הדירה,ככל הנראה, על רקע לאומני.

 

רק ביפו אפשר לגור

"אני מתקשר וכששואלים מה השם שלי, ושומעים שאני מחמוד, אז אומרים לי שהדירה הושכרה", מספר זייד ל-ynet. "ראיתי דירות מול הדייר שעוזב את הדירה, וכשאני מגיע לבעל הבית אז התשובה היא שהדירה לא אקטואלית. יומיים אחר כך אני נכנס לאינטרנט ורואה שהדירה עדיין מפורסמת".

 

לדברי זייד, לפני חודשיים החל לחפש דירה ומאז ראה מספר רב של דירות. "התייאשתי אחרי שבועיים ועכשיו אני שוב מחפש", הוא אמר.  

 

ה-SMS שקיבל זייד ()
ה-SMS שקיבל זייד

 

"המצב כעת הרבה יותר מורכב מבעבר", לדבריו. "בעלת הבית ברחוב שדרות ח"ן, שם אני גר, לא עושה לי שום בעיה ואני איתה מספר שנים וחזרתי לדירה שלה אחרי הפסקות שהיו. עברתי כמה דירות בחיים שלי. אני כבר כמה שנים כאן. עכשיו, פשוט חוסמים אותי ויותר קשה לי למצוא דירה. זאת הרגשה מאד לא נעימה".

 

זייד מוסיף: "החברים שלי הערבים גרים בעיקר ביפו, שם כנראה יותר קל לערבים למצוא דירות, אבל אני לא רוצה לגור שם".

 

אתה ערבי? אני בא לבדוק אותך במקום העבודה

זייד מספר כי לפני כחודשיים כמעט מצא דירה: "ראיתי אותה והדיירת נתנה לי את מספר הטלפון של בעל הבית. כשחייגתי הוא הציע לי להיפגש במקום העבודה שלי. בבוקר הוא הגיע לבית הקפה ובערב התחמק ממני ואמר, גם הוא, שהדירה הושכרה".

 

הבוקר (ג') ישבה בבית הקפה ענת הוד, המיודדת עם זייד. זייד סיפר להוד על המקרה ואף הציג בפניה תכתובת מסרונים טלפונית עם בחורה המפנה את דירתה.

 

"היי זו (השוכרת) מהדירה בבן יהודה", השיבה הבחורה לזייד בהמשך לבקשתו לברר עם בעל הדירה אם מקובלת עליו השכרת דירה לערבי, והמשיכה: "ביררתי עם איש הקשר עכשיו לגבי אם יש בעיה עם ערבים ולצערי יש, סליחה (חיוך). רציתי למנוע ממך להתקשר ולשאול". הוד שיתפה את המיסרון שקיבל זייד מהדיירת ברשת הפייסבוק והדבר עורר סערה גדולה ברשת. 

 

אם לך היתה דירה בשכונה ערבית, נניח בירושלים, האם היית משכיר אותה ליהודים?

 

"אני אישית הייתי משכיר. אני לא יודע מה היו עושים אנשים אחרים. החיים כאן צריכים להתנהל בשוויון ואם אני רוצה להרוויח כסף מהשכרת הדירה שלי מה אכפת לי מה הדת שלו".

 

האם יש לך בטחונות ראויים כמו ערבויות וערבים לתת לבעל הדירה?

 

"ברור, אפילו בעל בית הקפה הציע לי מספר פעמים שהוא יהיה ערב שלי. יש לי חשבון בנק, ערבויות וערבים. אין לי בעיה".

 

בדיקה עם מתווכים בעיר העלתה כי ההשכרה לקבוצות מיעוט בדרך כלל מלווה בהעלאת מחיר הדירה בכ-15%-20%, וזאת בשל ההיצע הנמוך של בעלי הדירות המוכנים להשכיר לקבוצות מיעוט אלו.  

 

"אפליה פסולה ואסורה"

עו"ד גדיאל בלושטיין שותף במשרד עו"ד בלושטיין, בר-קהן, ציגנלאוב העוסק במשפט מסחרי אזרחי, סיפר כי הוא בעצמו משכיר בקרית אונו דירה שבבעלותו לערבים. "אני רואה את ההתנהלות הזאת כחמורה, גזענית ולא אתית".

 

לדבריו, "לי אין שום בעיה עם זה וטוב לי עם זה. משלמים לי והכל בסדר. בהתחלה היו לי בעיות עם הוועד בבניין, אך לאחר תקופה כולם נרגעו והיום היחסים תקינים לחלוטין".

 

עו"ד בלושטיין מעריך, כי "יש כאן בעיה חוקית. במישור של המשפט הציבורי יש פסיקה ענפה נגד אפלית ערבים. פסק הדין המוליך בעניין זה הוא פסק דין קעדן, המספר על ישוב קהילתי בגליל שרצה לקבל רק יהודים ונקבע כי ההתניה הזאת בלתי חוקתית. בהקשר הפרטי, אומנם יש חופש התקשרות, אך אין לי ספק שאם זה יעמוד למבחן משפטי יקבע כי מדובר באפליה פסולה ואסורה.

 

"בית הדין לעבודה דן לפני כחודש במקרה דומה. אנשים זומנו לראיון עבודה, והמנהל שיצא לראות את המוזמנים הבחין כי אחד מהם הוא אתיופי. המנהל אמר לו שאין לו מקומות עבודה כרגע. בית הדין קנס את אותו מנהל ב-100 אלף שקל. לטעמי, מדובר פה באותו מקרה רק הנסיבות שונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים